Tjäna pengar på att blogga

Det är mycket lättare att tjäna pengar på att blogga än vad du kan tro. Till en början kanske det inte blir så många kronor men efterhand som du bygger din sida och fyller på med mer innehåll som lockar fler besökare tjänar du mer pengar på din blogg. Du har inget att förlora på att starta en blogg gratis och tjäna pengar på något du gillar att skriva om.

Vad tjänar bloggare?

Många vill in i blogglivet och tjäna pengar på blogg. Hur mycket varierar men en aktiv bloggare kan relativt lätt tjäna mellan 1000–10 000 kr varje månad på sin blogg under det första året. Att sätta ett medeltal på frågan ”vad tjänar en bloggare?” kommer inte ge ett helt rättvisande svar. Detta för att det varierar otroligt mycket och många kommer inte att tjäna något alls medan andra kommer att tjäna mycket, mycket mer.

I grova drag kan du klassa alla bloggar i en av två typer; Ämnesbloggar och dagboksbloggar. Ämnesbloggar handlar mest om ett specifikt ämne så som finans, aktier, kläder eller IT. Dagboksbloggar kretsar kring en eller flera personer och allt som händer runt dem. Både ämnes- och dagboksbloggare har stora möjligheter för att tjäna inkomst från sina bloggar. Vilken typ av blogg du väljer och hur du gör din blogg attraktiv för läsare är helt upp till dig och din fantasi men vi har några tips på inkomstkällor när du kommit i gång med skrivandet.

5 sätt att tjäna pengar på din blogg

Det finns många vägar som du kan tjäna pengar på din blogg. Vi har valt ut de vanligaste och mest effektiva sätten som finns lättillgängliga.

1 Sälja produkter

Även om du inte har någon ”produkt” som du bloggar om finns det nästan oändligt med möjligheter att sälja en produkt till trogna följare. Om du exempelvis skriver en bokblogg kan du trycka upp bokmärken billigt med din logga eller din blogg-signatur och sälja styckvis.

På tal om bokblogg; om du har ett intresse av att skriva böcker kan du lätt och gratis publicera din berättelse som en e-bok. E-boken kan du sen sälja själv eller via Amazon Direct Publishing.

2 Prenumerationer

Om du har byggt upp din blogg och gjort den läsvärd kan du erbjuda mer innehåll till de som är villiga att betala för det. Det är väldigt vanligt att bloggare och vloggare numera erbjuder en premiumversion av sin sida med exklusivt innehåll för sina prenumeranter.

Detta premiuminnehåll bör vara något som verkligen är värt för dina läsare. Om du som i förra exemplet skriver e-böcker kan det vara något dina läsare kan köpa styckvis för en engångskostnad men få tillgång till allt du har om de skriver upp sig på en prenumeration. Eller varför inte driva en podcast som bara dina premium-prenumeranter får tillgång till? Bara din egen fantasi sätter stopp för vad du kan erbjuda.

3 Reklambanners

Såklart kan du också lägga till reklam-banners på din hemsida. För att göra det ansluter du dig till ett reklamnätverk som Google Adsense. Efter det ska du lägga upp områden för det på din sida och det finns massor av plugin till alla typer av hemsidor som hjälper dig till att få det snyggt. Frågan är dock hur mycket de kommer att ge dig i retur. Varje banner kommer bara generera några ören per läsare och klick du får till din sida.

Om du satsar på en sida med premium-content så ska du fundera på om du ska ha den typen av reklam på din sida. Många andra typer av reklam som sponsring och affiliate-marketing kan ge mycket mer tillbaka och stora reklamskyltar kommer troligen att sänka den upplevda kvaliteten på din sida. Så om du satsar på en premium-känsla ska du inte ha så mycket reklam-banner men om din sida genererar väldigt mycket trafik kan de där örena bli väldigt mycket pengar, många bäckar små.

4 Affiliate marketing

Affiliate marketing är en av de vanligaste formerna som hemsidor och bloggar tjänar pengar på om de inte erbjuder en produkt eller en tjänst. Om du läser andra bloggar har du säkert sett någon som rekommenderat en produkt och gett ut en länk till var du kan köpa den. Hur affiliate marketing fungerar är att just den länken är unik. När du går vidare och gör ett köp känner sidan av att du köpte produkten via den här länken och ger en summa i ersättning till den som skapat länken. Ofta är det några procent av ordervärdet.

Om du redan använder olika produkter på din sida, exempelvis genom en smink- och mode-blogg eller en blogg om hur du renoverar ditt hus, så finns det stora möjligheter att rekommendera en produkt till dina följare. Hundratals företag i dussintals branscher är kopplade till olika affiliate-nätverk. Om affiliate marketing verkar något för dig kan du läsa mer om det på Adtraction.com som är Nordens största affiliate-nätverk. På Annonsering.se kan du hitta ännu fler nätverk.

5 Sponsorer

När din blogg växt tillräckligt stor kan du få massvis med erbjudanden om sponsring. Oftast från företag som på något sätt är kopplade till de ämnen du ofta bloggar om. Den här typen av sponsring kan vara så enkel som att de skickar produkter som du får prova och ge omdöme om. Senare kan du få erbjudande om ersättning i pengar men det kan ofta dröja lite då många företag hellre ger ut en produkt än betalar.

Du kan såklart också själv söka upp sponsring från företag du gillar och vill jobba med. Det kan vara så enkelt som att skicka i väg ett mejl där du förklarar vem du är och vad din blogg handlar om. Var försiktig med att inte bränna några broar. De har inget krav att de måsta använda dig och om du går på för hårt och kräver sponsring kan du få ett rykte om att inte gå att jobba med.

Andra sätt att tjäna pengar online & hemifrån

Om du är intresserad av andra sätt att tjäna extra på att jobba hemifrån eller vill veta mer om att jobba online har vi artiklar för båda på sidan sedan tidigare. Läs gärna mer om att tjäna extra pengar hemma och hur du kan tjäna snabba pengar online.