Tjäna pengar blogg

Funderar du på hur du kan tjäna pengar på din blogg? Förverkliga drömmen och tjäna pengar hemifrån – så här gör andra bloggare för att maximera inkomsterna.

Många undrar hur man egentligen gör för att tjäna pengar på sin blogg. Det finns många olika sätt att skapa inkomst och du behöver inte ha ett visst antal besökare för att börja. En annan sak som gör blogginkomster så spännande är att det inte finns någon gräns för hur mycket du kan tjäna. Det gäller bara att våga börja. Du skulle inte gå till jobbet utan lön, så varför inte tjäna en hacka på ditt stora intresse?

De flesta bloggare lägger ner mycket tid, pengar och engagemang på att skapa en sida som lockar besökare. Att tjäna pengar på bloggen kan bli ett sätt att finansiera hobbyn och om det går riktigt bra kan du kanske till och med leva på intäkterna. För att lyckas i branschen krävs tre saker; en snygg sida med bra innehåll, att du är kreativ och marknadsför dig och att du är uthållig.

Tjäna pengar på blogg

Felet många gör är att de ger upp alldeles för snabbt. Har du redan en blogg med lite trafik men där det inte är så mycket respons från läsarna att det känns värt att fortsätta? Det finns knep för att öka trafiken och engagemanget från besökarna. Ett beprövat sätt är att ”korspollinera” genom att posta inlägg och sedan skicka ut en blänkare i sociala medier.

Räkna dock med att många stannar på sociala medier utan att gå vidare till din blogg. Självklart vill du tjäna pengar på att blogga och då är det till själva bloggen du måste locka besökare. Många använder marknadsföring och sponsring för att skapa händelser som kan öka intresset. Det kan vara tävlingar, utlottningar eller tester av populära produkter.

Börja blogga

Har du ingen blogg men är sugen på att starta en? Första steget är att hitta ett ämne som intresserar dig och andra. Ju mer ”gångbart” desto större potential, men desto större konkurrens kan du också räkna med från andra bloggare. Även om hår, mode och makeup säljer bra kan en väldigt nischad blogg om hunddressyr eller veteransbilsrenovering locka en imponerande skara trogna följare.

Huvudsaken är att det är ett ämne som du kan ”fylla ut” en blogg med och som du själv kan växa och utvecklas med. Många som startar en blogg tycker att det är jättekul i början, men efter ett tag avtar energin. Då är det lätt att ge upp och har du valt ett ämne som du egentligen inte är intresserad av är risken ännu större. Det sämsta du kan göra är att välja ett ämne som du tror är populärt.

Bara för att ett ämne är populärt betyder det inte i sig att din blogg blir lukrativ. För att tjäna mycket pengar måste du ha något personligt på bloggen som lockar besökare och får dem att följa sidan. Detta är inte så enkelt som man kan tro och många av de största bloggarna har varit kreativa och skapat uppmärksamhet kring sin person och blogg.

Att arbeta som bloggare

Tänk på att ju mer du lägger in – desto mer får du tillbaka. Långa, personliga inlägg och välarbetade, egna fotoserier ger i regel bättre respons bland läsare än om du postar lånade företagsbilder. Men det är en balansgång och du vill att din blogg ska kännas personlig – inte som en bloggliknande sida som en reklambyrå har skapat i syfte att tjäna pengar.

Det gäller alltså att vara lite finurlig. Försök att tänka lite som en influencer, men undvik att bli för kommersiell, för då kan läsarna bli upprörda och sluta följa dig. Du vinner alltid på att vara öppen med att du tjänar pengar på bloggen och varför. De flesta förstår att man inte kan lägga ner hur mycket tid som helst gratis och då har de inget problem med att du tjänar lite pengar.

Har du exempelvis en matblogg kan du lägga ner åtskilliga tusenlappar på att köpa in råvaror och redskap – för att kunna presentera läckra recept för dina följare. Du ska inte skämmas över om du tjänar pengar – tvärtom. Se det som ett kvitto på att du gör något rätt! Tänk på att om du gör sponsrade inlägg eller rena reklaminlägg ska detta tydligt framgå.

Tjäna pengar på vlogg

Man kan även tjäna pengar på en vlogg. En vlogg är som en blogg fast du spelar in videoklipp istället för traditionella bilder och text. Det ena behöver inte utesluta det andra och genom att variera dina inlägg kan du öka träffarna i sökningar och få mer trafik. Många publicerar en egen kanal på Youtube och implementerar sedan videoklippen direkt på sin blogg.

Videoklipp av hög kvalitet kan locka stora mängder besökare och om du visar exempel på hur du gör något praktiskt kan tittarna bli hjälpta av videon och se den flera gånger. Kanske sprider de den till och med vidare till vänner och bekanta. Även här är det viktigt att vara personlig. Tänk dock på att det räcker att ha en personlig och trevlig stil – undvik att bli för privat.

Du måste inte berätta alla dina innersta hemligheter för hela världen. En långdragen video kan lätt bli långtråkig. Det gäller att försöka hålla spänningen uppe så att tittarna stannar kvar och målet är att de ska prenumerera på din kanal. I en video är det också viktigt att tänka på vad man säger, så att man inte yttrar privat information eller säger något om andra som är hemligt eller kan misstolkas.

Starta blogg och tjäna pengar

För att kunna starta en blogg behöver du domännamn och ett webbhotell. Det finns två olika sätt att skaffa det. Antingen köper du det domännamn du vill ha och abonnerar på serverutrymme på ett webbhotell. Detta kostar pengar, men det positiva är att du får full kontroll över din egen blogg. Det andra alternativet är att blogga du under någon annans huvuddomän. Detta är gratis och det finns många som erbjuder en gratis blogg.

En nackdel är att allt ditt material då ligger på någon annans server och om företaget skulle sälja eller lägga ner kan allt ditt material gå förlorat. Om du vill börja blogga i liten skala och testa om du tycker att det är kul kan en gratis blogg vara perfekt. Ibland kan du även få draghjälp av huvudsidan för att marknadsföra din nya blogg. De är även enkla att administrera.

Om du startar en blogg helt på egen hand kan du behöva lära dig vissa saker från grunden – särskilt om du om du använder WordPress eller bygger en egen sida helt från grunden. Du kan även betala någon för att skapa en sida (mall eller template) för att få snygg design och sedan kan du själv sköta postandet och uppdateringar av bloggen.

Allt handlar om hur mycket tid, pengar och arbete du vill investera. Att betala någon för att hjälpa till med uppstarten kan kosta ett par tusenlappar – men att lära sig själv genom ”trial and error” kan ta väldigt många timmar. Det som låter dyrt kan alltså visa sig bli en klok investering i det långa loppet.

Annonser eller affilliate?

För att börja tjäna pengar behöver du sedan ansöka om att få ha annonser på sidan, eller att bli affilliate. Affilliate betyder att man samarbetar och att du drar trafik till någon annans sida tanken är att den som klickar sig vidare ska köpa något. Som tack för hjälpen får du då viss procent på affären, eller en viss summa för själva klicket. Kom ihåg att ju mer högkvalitativt innehåll du har på din blogg – och ju mer besökare du har – desto mer kan du tjäna.

För att skapa så mycket trafik som möjligt bör du därför lägga mycket vikt vid design, sidohastighet och SEO (Sökmotoroptimering). Och för att behålla läsarna är det viktigt att skapa en personlig relation och lyssna på dem. Ge dem det de vill ha och tipsa om sådant du tror kan intressera. Svara alltid artigt på kommentarer, så känner de sig sedda och bekräftade.