Investera i kryptovaluta

Kryptovalutorna som just nu leder på världsmarknaden heter Bitcoin och Ethereum de har helt klart likheter men också olikheter. Vilken som är det säkraste investeringsalternativet kan vara lite knepigt att reda ut och ändras från dag till dag.

Bitcoin vs Ethereum

Kursutvecklingen för Bitcoin har varit oerhört stark under flera år och Ethereum ligger inte långt efter. Digital valuta spås vara framtiden och vill du ligga i framkant är det en god idé att investera i någon av dessa två valutor. Eller varför inte båda två?

Om du vill veta mer om andra kryptovalutor kan du läsa mer på cryptovalutor.se som har väldigt bra guider och beskrivningar för att förstå allt om kryptovalutor.

Bitcoin – Framtid eller fail?

Bitcoin var den första framgångsrika virtuella valutan och har funnits sedan 2008. Idén presenterades av pseudonymen Satoshi Nakamoto. Hen ville skapa en valuta med lägre transaktionsavgifter och som skulle drivas av en decentraliserad myndighet. Målet var en uppskakande men säker digital valuta.

Blockchain-tekniken som utvecklats parallellt med Bitcoin används för att skapa applikationer som stödjer fler än en digital valuta. Kryptovalutan är decentraliserad och blockkedjan tillhör alla som deltar i nätverket. Avsaknaden av en central myndighet gör systemet smidigare och rättvisare för varje användare.

Investera i Ethereum

Ethereum lanserades 2015 och programplattformen är den största och mest etablerade på marknaden idag. Genom Ethereum kan krypto-appar byggas och köras utan risk för bedrägeri, driftstopp eller störningar. Bland annat SmartContracts och Distributed Applications (DApps) är byggda och körs genom Ethereum.

Om Ethereum kan liknas vid ett fordon så är Ether bränslet som driver Ethereum-plattformen. Precis som olja är Ether inte heller obegränsat trots sin digitala form utan begränsas för att vara handlingsmedlet på plattformen. Om någon säger att de ska ”investera i Ethereum” så är det nästan alltid Ether de menar då Ether är resursen och Ethereum är plattformen.

Precis som Bitcoin bygger Ethereum och decentraliseringen är helt vitalt för dess säkerhet och funktion. Ether (ETH) är inte lika etablerad på marknaden som Bitcoin på konsumentnivå. Däremot används denna valuta väldigt flitigt bland utvecklare, eftersom de bygger sina applikationer på Ethereums blockchain.