Världens största kryptovalutor Bitcoin och Ethereum har både likheter och olikheter. Vilken är säkrast och hur ser framtiden ut? Kryptovaluta är ganska nytt för många, men dessa två är hetast bland investerare just nu.

Kursutvecklingen för Bitcoin har varit oerhört stark och Ethereum vinner mer mark allteftersom. Digital valuta spås vara framtiden och vill du ligga i framkant är det en god idé att investera i någon av dessa två valutor. Eller varför inte båda två?

Många trodde nog att det var ett övergående fenomen, men under årens gång har Bitcoin vuxit sig starkare. Begreppet virtuell valuta har blivit ett vedertaget begrepp och även om kryptovalutan inte är helt accepterad som formellt betalningsmedel och värdeförråd samexisterar den i det finansiella systemet.

Myndigheter och tillsynsmyndigheter har börjat intressera sig mer och mer och detta är ett tydligt tecken på att människors intresse för virtuell valuta har ökat.

Bitcoin – hur ser framtiden ut?

Bitcoin var den första virtuella valutan och har funnits sedan 2008. Idén presenterades i en vitbok – utgiven under pseudonymen Satoshi Nakamoto. Ambitionen var att skapa en valuta som har lägre transaktionsavgifter och än de traditionella betalningsmetoderna. Dessutom skulle valutan drivas av en decentraliserad myndighet. Målsättningen var en mer demokratisk – men säker, digital valuta.

Genom utvecklingen av Bitcoin har även den nya blockchain-tekniken vuxit fram. Denna teknik står för ett tryggt och manipulationssäkert betalsystem med en offentlig huvudbok. Blockchain tillhör de hetaste ämnena i teknikbranschen och tekniken håller på att få ett enormt genomslag i många olika branscher.

Blockchain-tekniken används för att skapa applikationer som stödjer fler än en digital valuta och exempel på sådana är Blockchain 2.0, Crypto 2.0 och Bitcoin 2.0. En kryptovaluta är decentraliserad och blockkedjan tillhör alla som deltar i nätverket. Avsaknaden av en central myndighet gör systemet smidigare och rättvisare för varje användare.

Är Ethereums framtid lika lysande?

Ethereum lanserades 2015 och denna mjukvaruplattform är den största och mest etablerade på marknaden. Genom Ethereum kan SmartContracts och Distributed Applications (DApps) byggas och köras utan risk för bedrägeri, driftstopp eller störningar. De potentiella tillämpningarna är breda och tekniken bygger på den plattformsspecifika, kryptografiska token – Ether.

Ether kan liknas vid ett fordon som kan flyttas runt på Ethereums plattform. Liksom Bitcoin bygger Ethereum på blockchain-teknik och decentraliseringen är en grundläggande tanke även här. Ether eller ETH är inte lika etablerad som Bitcoin, ute i verkliga livet – på konsumentnivå. Däremot används denna valuta flitigt bland utvecklare, eftersom de bygger sina applikationer på Ethereums block-kedja.

Vad är Blockchain?

Block-chain eller blockkedjeteknik innebär att en databas fylls med enheter som måste verifieras och krypteras. Datan delas upp i små fragment, vilka kan sammanfogas vid behov – med hjälp av nycklar. Detta gör att utomstående som saknar behörighet får väldigt svårt att komma över dessa uppgifter.

En loggbok lagrar alla händelser inom systemet och det är lätt att spåra transaktioner om det skulle behövas. När du läser om priset på Ethereum och Bitcoin avses priset på kryptovalutornas tokens. En token kan närmast beskrivas som ett ”symboliskt mynt” eller pollett – unikt för den plattform det gäller. För Bitcoin gäller BTC och för Ethereum ETH.

Bitcoin vs Ethereum

De båda kryptovalutorna Bitcoin och Ethereum är ganska lika, men det finns skillnader. Bitcoin har ett fast totalt utbud av tokens (21 miljoner) – Ethereum har inte det. Däremot har Ethereum en annan spärr i systemet. En regel säger nämligen att det totala antalet tokens som ges ut som belöning varje år inte får överstiga 18 miljoner ETH. En viss tröghet i systemet kan alltså bidra till en ökad balans – precis som med vanliga valutor.

Både systemen baseras på att människor investerar kapital (och förtroende) – vilket kallas mining. Bitcoin är tänkt som ett alternativ till vanliga pengar, medan Ethereum är utvecklat som en plattform för att underlätta för peer-to-peer och applikationstramställning. Som betalningsmedel är Ethereum inte lika etablerat som Bitcoin – ännu.

Är Bitcoin och Ethereum säkert?

Både Bitcoin och Ethereum mycket säkra som system, eftersom de baseras på den revolutionerande blockchain-tekniken. Alla uppgifter och transaktioner lagras i en bok som är offentlig. Även om det är krypterade uppgifter kan man gå tillbaka och se exakt vad som hänt – ända till historiens början. Det är alltså omöjligt att svindla bort pengar utan att man kan se vart de tagit vägen. Detta är en enorm trygghet för övriga i systemet.

Är de säkra som investering, undrar du? Det mesta pekar på det. För BTC har belöningen för mining minskat från 50 BTC till hälften (2012) och 12,5 BTC (2016). Men även om ersättningen för mining har har värdet för BTC ökat konstant genom åren. Sedan starten har Bitcoins börsutveckling visat på en ökning på tusen procent, om man räknar i dollar.

Hur investerar man?

Bitcoin brukar ofta kallas ”digitalt guld” och med detta menas att tillräckligt momentum har uppnåtts för att värdet kan förväntas bestå över tid. Ethereum är dock en stark utmanare och trots en del uppstartsproblem och buggar, kan strukturen löna sig i längden. Fler och fler användarvänliga plattformar skapas hela tiden och maskineriet verkar lite mer väloljat än Bitcoins.

För att kunna investera i Bitcoin och Ethereum måste du skaffa en plånbok – exempelvis Coinbase. Ett sådant konto är gratis och du skaffar det enkelt online. Du kan sedan köpa BTC och ETH via olika handelsplattformar online. Tänk på att handel och investeringar alltid innebär en viss risk. Spendera bara kapital som du har råd att förlora – annars kan du hamna i en riskfylld sits.

Efter att Bitcoin introducerats på CBOE (Chicago Board Options Exchange) är det även möjligt att köpa och sälja bitcoin här. Under första försäljningsdagen på CBOE steg priset från 15 000 dollar till 17 000 dollar (motsvarande 127 000 kronor till 144 000 kronor). Detta innebär en ökning med hela 13 procent. Räkna med att priserna kan gå upp och ner – även under en och samma dag.

Vad är mining?

Både Bitcoin och Ethereum baseras på att människor investerar kapital och förtroende och inom området förekommer ofta termen ”mining”. Mining innebär att man stöttar systemet genom att låna ut sin dators grafikkort för att göra uträkningar som verifierar överföringar. Som tack för besväret får man egna bitcoins (BTC), som kan användas som pengar.

Vad kan man använda valutan till?

På nätet kan du handla för kryptovaluta och i städer som New York kan du betala notan på vissa restauranger med virtuella pengar. Japan har gått ännu längre och här betraktas Bitcoin som ett lagligt betalningsmedel. Bitcoin är även giltigt som betalningsmedel hos vissa återförsäljare och i Stockholm hittar du världens första Bitcoin-bankomat – där du kan växla kronor till BTC.