Låna till fritidshus

Att låna till fritidshus är lite annorlunda mot att låna till en permanentbostad. För det första har det med bostadens karaktär att göra. En ”riktig” bostad har ofta ett högre värde än ett fritidshus och det hänger ihop med läge, yta, standard, skick och bekvämlighetsfaktorer som avlopp, kommunikation och isolering. Ett fritidshus kan vara enkelt och litet, men det kan även vara exklusivt och attraktivt.

Lån till fritidshus – Andra regler?

Lånemässigt blir ett fritidshus placerat under både villa och lägenhet i värdestatus då det generellt inte är ett åretruntboende. Där du främst är folkbokförd som i villa och lägenhet kommer alltid att klassas med ett högre lånevärde än ett fritidshus och sommarstuga då de anses vara utöver det basala behovet för boende.

Egentligen gäller samma regler för lån till fritidshus som det gör för villa och lägenhet och du får låna upp till 85% av bostadens värde. Resterande måste du finansiera genom en handpenning. Handpenningen kan kompletteras med ett privatlån men du får inte teckna dem på samma ställe som bolånet.

Låna till sommarstuga

Att låna till sommarstuga kommer behandlas som vilket lån till fritidshus som helst Bra att tänka på dock är att om läget eller designen är så att huset bara praktiskt kan användas på sommaren kommer det att minska det beräknade värdet på huset. Ett minskat värde kommer göra att du inte får låna lika mycket till byggandet eller köpet. Om din vanliga bostad inte är belånad till 85% eller mer så kan du utöka ditt vanliga bostadslån och använda pengarna till fritidshuset.

Alternativ till bolån

Det finns alternativ om banken inte skulle vilja belåna bostaden och det är att ta ett privatlån. Vissa kreditgivare och långivare kan erbjuda upp till 700 000 kronor eller mer. Ett sådant belopp kan räcka långt vid bygget.

Arrendetomt – lån

Går det låna till fritidshus på en arrendetomt? Ja, det går bra, är det korta svaret på frågan.

Bankerna har ett antal riktlinjer som de följer när de ska bevilja bolån där det bland annat ingår att bostaden i sig ska kunna användas som pant för lånet. De kommer också att vilja läsa igenom ditt arrendeavtal och granska det noggrant innan de kommer bevilja ett bolån.

Så länge som du uppfyller dem brukar det inte vara några problem att låna till fritidshus ens på arrendetomt. Arrendeavtal brukar vara gjorda för väldigt långa tidsperioder och väldigt ofta är det kommuner som står för det för att möjliggöra bebyggelse av semesterhus.