P2P lån privatperson lån

Ett P2P-lån innebär att du lånar av andra privatpersoner och företag till sjyssta villkor och fördelaktig ränta. Men vad gäller och vem kan låna?

På senare år har P2P-lån blivit allt vanligare och dessa fungerar så att privatpersoner lånar av varandra. Vanligtvis sker inlåning och utlåning via ett företag som sköter allt pappersarbete kring låneansökan och utbetalning av pengar. P2P uppstod som ett alternativ till de lån som banker och kreditbolag erbjuder. Tanken var att dra nytta av win-win-situationen där båda parter vinner på systemet.

Men kan vem som helst låna via P2P? Du ansöker enkelt om P2P-lån (peer-to-peer-lån) online, på samma sätt som för andra lån. Du får individuell, rörlig ränta och kan låna upp till 500 00 kronor. Det finns möjlighet att teckna låneskydd och om du ansöker via ett P2P-företag registreras bara en kreditupplysning. Hela tanken med P2P är att du slipper dolda avgifter och extra kostnader.

Låna pengar av privatpersoner

Egentligen är P2P-lån ingen nyhet utan människor har alltid lånat ut pengar till varandra och kommit överens om villkoren. Men med den ökade digitaliseringen och avregleringen av lånemarknaden har det blivit enklare att skapa plattformar online för att samla denna variant av utlåning så att fler kan dra nytta av lånesystemet. P2P-lån kan betraktas som en del av den moderna delningsekonomin.

P2P-lån innebär att du lånar av flera långivare och det finns ingen direkt koppling mellan dig och den eller de du lånar av. Det fungerar lite som en ”penga-pool” där den som vill kan investera pengar i och den som vill kan låna. Även om du ansöker om lån nu kanske det är du själv som väljer att spara pengar i P2P nästa gång. Om du binder ditt sparkapital en viss tid kan du nämligen tjäna pengar.

Villkor och ränta för P2P-lån

Utlåning sker via en onlineplattform där du ansöker om lån och anger dina uppgifter på samma sätt som om du skulle ansöka om lån hos en bank eller kreditföretag. Du får ett låneerbjudande och kan ta ställning till om du vill teckna lånet eller inte. Tackar du ja betalas pengarna ut direkt till ditt konto. Det fina med att använda en plattform (P2P nätverk) är att du själv slipper ha kontakt med personen som lånar ut pengar.

Företaget som förmedlar P2P-lån sköter hela hanteringen och ser till att villkoren följs. Du kan också vända dig hit med frågor eller om du skulle få problem med återbetalning. När du gör en förfrågan eller låneansökan online är den inte bindande utan du kan ångra dig utan besvär och utan att det kostar något. Det går snabbt att få beslut (godkänd låneansökan) och ofta betalas pengarna ut redan samma dag.

Ränta för P2P-lån

Hur mycket ränta du får betala för att låna pengar beror på flera faktorer. Hur mycket pengar du vill låna, hur lång återbetalningstid du väljer och hur din ekonomi ser ut i övrigt. Räntan sätts individuellt och om du har en välskött ekonomi utan betalningsanmärkningar får du i regel de bästa villkoren. Det går att få P2P-lån med betalningsanmärkning, men du kan då få godta högre ränta.

Om du kan visa upp hög kreditvärdighet (solvens) kan du få flera bra erbjudanden om P2P-lån. Den fasta räntan ligger ofta på från 2,99% och återbetalningstiden kan vara upp till 10 år. Den lägsta månadsavgiften är ofta från 200 kronor, men beloppet beror givetvis på hur mycket du lånat och hur lång amorteringstiden är.

P2P lån utan UC

Ansöker du om lån med UC använder långivaren Upplysningscentralen för att göra kreditupplysning. För varje lån du ansöker om görs en notering och om du ansöker om flera lån (och kanske tackar nej till flera av dem) kan du få många kreditförfrågningar i ditt register. P2P lån utan UC betyder att ett annat kreditupplysningsföretag används och då får du i regel bara en förfrågan i ditt register hos UC. Det fungerar så att företaget köper ut uppgifter och sedan delar långivarna och på dessa uppgifter.

Enklast är att jämföra lån direkt online. Legitimera dig med BankID eller E-legitimation så går det snabbt att ansöka om lån och du får också svar snabbare.

P2P-lån med betalningsanmärkning

Om du har utnyttjade krediter och skulder sedan tidigare behöver det inte vara ett hinder för att få ta ett nytt P2P-lån, men har du betalningsanmärkningar eller skuldsaldo hos Kronofogden kan det bli svårare. När du ansöker om lån görs en kreditprövning där görs en utvärdering av din betalförmåga. Om du inte betalar tillbaka ditt P2P-lån fungerar det på samma sätt som för ”vanliga lån”.

Först får du påminnelser (och dröjsmålsränta) och sedan skickas fordringen till inkasso. Om du trots detta väljer att inte betala kan din skuld hamna hos Kronofogden. Villkoren för P2P-lån är visserligen sjyssta, men man får inte glömma att det är en affärstransaktion med ett avtal som ska hållas. Just att det är ordning och reda och lån på papper gör att många väljer P2P-lån framför privata lån av vänner eller familj.

Extra trygghet med låneskydd

Genom att teckna låneskydd kan du försäkra dig mot oförutsedda händelser. Om du skulle bli sjuk eller arbetslös kan försäkringen täcka dina månadsbetalningar för lån. Observera att villkoren kan se olika ut hos olika långivare så det gäller att teckna ett avtal som är gynnsamt för just ditt P2P-lån. Låneskydd är som en extra försäkring och gäller för ett enskilt lån.

Bäst P2P lån – så hittar du det!

För att hitta bästa P2P-lånet bör du jämföra olika alternativ, precis som för vanliga lån. Detta för att hitta det bästa lånet med lägst ränta. Förutom privatlån via peer to peer finns det även P2P-lån för företag. Några kända exempel på entreprenörer som finansierar sin uppstart genom P2P är AirBnB, Kickstarter och Uber. Enligt experterna kommer delningsekonomin att vara värd 335 miljoner dollar redan år 2025. Det skulle motsvara en ökning på mer än 2200 procent på tio år.

P2P Skuldsaldo

När du tar P2P-lån gäller samma villkor som för andra lån. Du kan välja att följa amorteringsplanen och betala tillbaka samma summa varje månad, men du kan också betala tillbaka hela skulden på en gång om du skulle vilja. Var tredje månad kan du också ansöka om att höja lånet och då läggs den gamla och den nya skulden ihop till ett P2P skuldsaldo. En sådan höjning kan givetvis påverka både återbetalningstid och månadsavgift.