Secrid miniwallet

I takt med att våra kreditkort och betalkort får utökade funktioner som kontaktlös betalning blir det allt viktigare att tänka på säkerheten. Skydda ditt kort med en RFID säker plånbok och köp bara av välkända fabrikat som håller vad de lovar.

De nyaste korten erbjuder kontaktlös betalning, vilket innebär att det räcker att hålla kortet över betalterminalen. Du behöver alltså inte ta ur kortet ur plånboken, för att betala. Denna funktion är smidig och bekväm, men gör dig samtidigt mer sårbar. Nya generationens plånböcker och korthållare är anpassade för de nya korten och skyddar dem och dina bankuppgifter från obehöriga.

Varför ska man ha RFID-skydd?

Medan du står i kön för att betala, eller när du sitter på tunnelbanan eller bussen – kan utomstående läsa av ditt kort och komma åt uppgifter. Oskyddade kort kan läsas av utan att du vet om det och därför är det oerhört viktigt att använda korthållare eller plånbok med så kallat rfid-skydd. En rfid-säker plånbok är tillverkad så att den skärmar av kortet – vilket omöjliggör för bedragare att läsa av dina uppgifter.

Secrid plånbok – vad gör den unik?

Secrid miniwallet är kompakt men rymmer förvånansvärt mycket. Denna ikoniska plånbok är en av de mest sålda världen över och den finns i varianter och färger som passar varje ficka. Men vad som verkligen gör den unik är den patenterade mekanismen som genom en handvändning gör korten tillgängliga för dig. Aluminium i materialet säkerställer att korten inte böjs eller bryts och dessutom bryter de effektivt all oönskad trådlös kommunikation.

Hur fungerar RFID skydd i plånbok?

För att ingen ska kunna läsa av ditt kort måste den trådlösa kommunikationen blockeras. Detta genom att man rent mekaniskt skärmar av kortet – exempelvis genom en kärna av aluminium. Genom att korten skärmas av blir det omöjligt för obehöriga att läsa av kortets uppgifter. Det måste dock vara ett särskilt material som kan skärma av ordentligt – en handväska eller vanlig plånbok – även med flera lager och fickor – är inte nog.

Hur vet man att plånboken är säker?

Eftersom RFID / NFC inte kan penetrera aluminium och liknande material, kan du känna dig säker på att dina kort är skyddade. Seriösa tillverkare redovisar för hur tekniken fungerar och produkterna är också testade för att de ska hålla vad de lovar. Ofta används ett fristående testinstitut för att säkerställa funktionen. Transparens och tydlig information samt ett gott rykte på marknaden ger dig bästa garantin för att produkten faktiskt fungerar. Lär gärna omdömen innan du handlar!

Secrid Cardprotector lanserades 2009 och sedan dess har det kommit många fler produkter. Det kan vara svårt att veta om den man köpet är äkta, men det finns några enkla knep du kan använda. När du har köpt en produkt är det klokt att registrera den online. Genom att ange ett unikt serienummer får du direkt bekräftelse på att det är en original-produkt du köpt. På Secrids hemsida finns även register över registrerade återförsäljare.

Vad är digital skimming?

Om en ficktjuv försöker stjäla din plånbok kan du upptäcka det i tid om du har tur. Digital skimming är samma sak, men den stora skillnaden är att tjuven kan stjäla din identitet utan att behöva stoppa handen i fickan. På tryggt avstånd kan tjuven läsa av ditt kort och kopiera den data som behövs för att komma åt dina pengar.

Hur vet man om man har RFID / NFC kort?

Ett RFID / NFC kort ser likadant ut som andra kontokort. Det du ska titta efter är olika symboler som indikerar att kortet har dessa extra funktioner. Det gäller framför allt nyare resekort, business access kort och kreditkort / debitkort från din bank. Är du osäker kan du alltid kontakta din bankman för att fråga hur det ligger till. Kom ihåg att du är en betalande kund och att kundtjänst ingår i priset.

Skillnaden mellan RFID och NFC

RFID (Radio-Frequency IDentification) och NFC (Near Field Communication) är trådlösa kommunikationsmetoder som används för betalkort. Ett chip och en inbyggd antenn gör det möjligt att ansluta till kortet på distans – vilket gör att du kan handla bara genom att hålla kortet över en betalterminal. RFID är föregångare till NFC och designen är enklare. RFID-kortet har inget inbyggt minne och kan bara sända ut sitt eget serienummer.

Det mer avancerade NFC-kortet har ett minne som kan lagra små mängder data. Ett exempel är resekort, där konduktören kan läsa av kortets data utan att behöva ansluta till internet.

Både RFID och NFC finns i två varianter; aktiv och passiv. Den avgörande skillnaden är att de aktiva har någon sorts strömtillförsel – via batteri eller elnät. De passiva korten kan bara kommunicera när de aktiveras genom en extern läsare, men de aktiva kan kommunicera trådlöst på egen hand. Ett exempel på detta är mobiltelefoner.

Passiv (ingen strömförsörjning) Aktiv (strömförsörjning)
RFID (serienummer) Accesskort Spårbart chip
NFC (data) Bankkort, resekort Smartphones

Hur många kort får man plats med?

Det finns både större och mindre säkra plånböcker, men korthållaren i aluminium rymmer 4-6 kort. Plånböckerna / korthållarna är designade för kreditkort av standardtyp (plast). Cardprotector är inte lämpad för papperskort, eftersom mekanismen kan blockeras. Däremot kan du förvara papperskort i Cardslide, Miniwallet, Twinwallet, Slimwallet och Moneyband utan problem. Där ryms även kvitton och sedlar.

Vad skyddar plånboken mot?

Secrid wallets skyddar mot obehörig avläsning av kort och data samt minskar risken att du ska utsättas för skimming. Däremot skyddar plånböckerna inte mot avmagnetisering, så du bör iaktta samma försiktighet som när du använder traditionella plånböcker eller korthållare. Magnetkort finns i två olika varianter. Kort av typen LoCo (Low Coercivity) har en magnetremsa som programmeras med ett lägre magnetfält och dessa kort är extra känsliga.

Om korten utsätts för starka magnetfält kan de skrivas över – ungefär som gamla kasettband och videoband. Ett exempel är LoCo-kort är hotellnycklar, vilka ofta avmagnetiseras av misstag. Hi-Lo (High Coercivity) är inte lika känsliga för magnetisk påverkan. Denna typ användes främst förr till betalkort. Numera håller ny teknik på att ta över och de moderna korten är inte lika känsliga.

Men för säkerhets skull bör man alltid undvika att utsätta korten för starka magnetfält.

Kan skadas av magneter
Kan aktiveras av tjuvar
Skyddar Secrid Wallet väl?
Magnetremsa Ja Nej
Chip Nej Nej
RFID / NFC Antenn Nej Ja Ja

Foto: Robert
Foto: Scott Lewis