Tjäna extra pengar online

Sajter som Care, Amazon, Taskrabbit, Uber och Etsy erbjuder dig att tjäna pengar online. Men det finns även andra möjligheter. Här får du konkreta tips på hur du kan skapa en inkomst online!

Det finns många sätt att tjäna pengar online men det krävs att du är driftig och villig att arbeta. Många pratar om passiv inkomst och det kan låta bekvämt, men vad de missar att säga är att även denna typ av inkomst kräver en ganska stor arbetsinsats – åtminstone i början. När verksamheten har kommit igång och blir mer självgående kan man möjligen börja kalla inkomsten passiv.

Extra pengar snabbt

Det finns inga mirakelrecept för att tjäna pengar snabbt online. Att bygga upp ett företag eller marknad tar tid och ofta är du beroende av vad andra tycker om dig. Däremot kan du använda internet som kontaktyta för att sälja saker eller utföra tjänster i verkliga livet. Det kan bli en effektiv språngbräda till att tjäna pengar snabbt.

Tjäna pengar hemifrån

På nätet finns många ”gurus” som delar med sig av sina bästa tips. Här gäller det dock att se upp. Youtube-stjärnor som skryter om sina nyinköpta ferrari-bilar och dyra takvåningar visar ofta upp en fasad – vilket ska locka till fler tittare och följare – vilket i sin tur ger dem större inkomst. Du har säkert hört uttrycket ”fejk it until you make it” och på Youtube finns många som lever efter denna devis.

Extra inkomst online

Vem drömmer inte om en extra inkomst online? Detta kan ge extra frihet och utrymme för den där hobbyn, bilen eller resan du drömmer om. För många är denna inkomst ett sätt att dryga ut hushållskassan och få ekonomin att räcka till. Hur som helst skadar det sällan med lite extra pengar. Här är 7 snabba tips på hur du kan förbättra din ekonomi!

1. Kör bil för Uber

Om du gillar att köra bil kan du passa på att tjäna en slant. Samarbeta med Uber och bli en välrenommerad förare, så kan du enkelt få fler uppdrag. En förutsättning är förstås att du har körkort och bil. Det underlättar också om du är socialt lagd så att passagerarna upplever färden som trygg och trivsam. Så skapas goda relationer för återkommande passagerare.

2. Bli en Youtuber

Har du ett ämne som du brinner för? Vet du mycket om husdjur, kost, hälsa, sport eller är du bara en grymt rolig person som kan få andra att skratta? Varför inte dela med dig? På Youtube finns ett stort utbud av nytända stjärnor inom en mängd olika områden. Och folk kan dras till så banala saker som ”städa ur ditt kök” eller ”det här har jag i mitt garage”.

Om filmerna håller bra kvalitet och är genomtänkta får de i regel fler tittare. Framför allt återkommande sådana – och det är dessa du vill bygga din Youtube-karriär på. Att vinna följare tar tid och du måste bygga upp ett förtroende, liksom ett eget varumärke. Men har du väl detta på plats är det bara att ”fylla på” i samma anda.

3. Sälj bilder / foton

Tycker du om att fota eller brukar du illustrera bilder? Genom stockfoto-sajter som Shutterstock, iStockphoto och Bigstock kan du göra bilderna tillgängliga för andra och samtidigt tjäna en slant. Det fina i kråksången är att varje bild kan säljas flera gånger – och du kan tjäna pengar passivt. Det köparen betalar för är nämligen licensen för att använda bilden i ett särskilt syfte. Och snygga bilder är attraktiva på internet, så marknaden är stor.

4. Sälj på Tradera / Blocket

Har du kläder eller prylar som du inte använder? Kanske kan de glädja någon annan. Sortera ut fina och hela saker och sälj dem online på Tradera eller Blocket. Om du har flera och bra bilder och lägger lite energi på att skriva tilltalande beskrivningar, ökar du dina möjligheter till försäljning. Vill du inte skicka skrymmande saker i paket via Tradera kan du ange ”endast avhämtning”. Om du annonserar på Blocket bör du sätta priset lite högre än tänkt, för att ha prutmån.

5. Sälj vintagesaker och hantverk på Etsy

Har du en samling av vintageföremål som du vill sälja, eller tillverkar du egna smycken, kläder och accessoarer? Då kan marknadsplatsen Etsy vara något för dig. Här kan du marknadsföra dina produkter och det sägs att sidan kan nå upp till 24 miljoner kunder. Snygg och tilltalande layout på sidan gör den lättillgänglig för kunder. Fraktkostnaderna betalas av kunden och det enda du behöver göra är att fota dina produkter och lägga ut dem med pris.

6. Bli en reseguide

Charterresor kan bli tråkiga och allt fler efterfrågar upplevelser. På senare år har intresset för konceptresor ökat stort och mycket pengar och kraft läggs på marknadsföring. Har du vana av att resa och erfarenhet av attraktiva resmål kan du omsätta dina erfarenheter till pengar. Resebolagen betalar bra för högklassigt material och vem vet – innan du vet ordet av kanske du arbetar som frilansskribent från en strand i Barbados.

7. Skriv e-böcker

Är du en driven skribent eller författare som har material liggande? Var det svårare än du tänkt att få boken publicerad? Eller sitter du på kunskaper som andra kan ha glädje av? Via Amazon Kindle kan du publicera egna e-böcker och få betalt varje gång någon köper ett exemplar av din bok. Omdömen och marknadsföring kan här bidra till att öka intresset.

8. Utför tjänster, ärenden och småjobb

Behöver du extra pengar snabbt kan du erbjuda dig att utföra tjänster, ärenden och olika typer av småjobb. Den nya delningsekonomin eller peer to peer-ekonomin uppmuntrar dig till att jobba extra med exempelvis städning, barnpassning, hundpassning eller handling av matvaror. En populär sajt för att hitta uppdrag är My-nanny.se.

Många kommunicerar även via sociala medier som Facebook och Instagram. Tänk på att vara försiktig om du ska utföra tjänster åt någon du inte känner. Tala alltid om för någon vart du ska och försök att få tidigare referenser om det är möjligt. Kontrollera också vad som gäller rent skattemässigt – så att du inte hamnar i trubbel. Om det anses att du driver affärsmässig verksamhet bör du nämligen registrera en firma.