Tjäna extra pengar online

Det finns många sätt att tjäna pengar online men det krävs påhittighet och driv att komma i gång. Många pratar om passiv inkomst som en helig gral men vad många glömmer är att det krävs ganska mycket arbete att komma i gång. När det väl rullar på blir det väldigt mycket enklare och i vissa fall kan du nå en helt passiv inkomst. Tips på hur du kan tjäna extra pengar online och nå en passiv inkomst hittar du i den här artikeln.

Extra inkomst online - 5 tips

1Bli en virtuell assistent

En virtuell assistent är någon som fungerar som assistent åt någon men över nätet. Som virtuell assistent bokar möten och schemalägger någons vecka, och bokar resor. Det kan handla om att du hanterar deras sociala media och blogg och hjälper dem att svara på mejl och förmedlar vilka de måste svara på själva. Arbetsuppgifterna kan variera beroende på vad du kan erbjuda.

Många anställer en virtuell assistent för att de inte har behov av en assistent på kontoret eller på heltid. Det kan göra det till ett perfekt deltidsjobb som du kan kombinera med andra jobb. Vissa som jobbar som virtuell assistent har mer än en klient de hjälper samtidigt.

2Skriv e-böcker

Gillar du att skriva och har några berättelser som bara ligger och skräpar är det enklare än någonsin att publiceras och tjäna pengar. Dagarna där du var tvungen att bli vald av ett förlag är i princip förbi. Numera kan du enkelt och gratis publicera själv via Amazon och deras Kindle-tjänst. Att publicera själv eller via Amazon Direct Publishing eller en liknande tjänst för med sig många fördelar:

 1. Behövs inga investeringar
  - E-böcker kräver inget lager eller tryckkostnader som du måste investera i. Oavsett om du säljer en bok eller en miljon kommer det inte att kosta dig någonting.
 2. Du äger din bok
  - Hos många förlag släpper du ifrån sig rättigheterna till din berättelse och det känns inte så bra. Med en e-bok är valet helt fritt.
 3. Enkelt att uppdatera
  - Det är enkelt att uppdatera en e-bok i efterhand om något skulle behöva korrigeras. Det finns inget så irriterande som att få tillbaka en bok efter första tryckningen och upptäcka ett stavfel som smugit sig igenom.
 4. Om du inte använder en återförsäljare är hela vinsten din
  - Väljer du att publicera via din egen hemsida och sköta försäljningen själv är det du som drar hem hela vinsten utan att behöva dela med dig till en återförsäljare.

Att publicera sin egen bok är vanligare än du tror och många storsäljare de senaste åren har varit e-böcker från början. The Martian (Ensam på Mars) av Andy Weir började som öppna och gratis foruminlägg på Weirs hemsida. När läsare sen ville läsa berättelsen på sina läsplattor lade han upp den på Amazon Kindle och snart var den en världssuccé och stor Hollywoodfilm.

3Fyll i undersökningar

Genom att fylla i enkäter kan du få betalt för varje enkät och kan enkelt tjäna pengar online. Precis som alla undersökningar på nätet är de väldigt enkla att fylla i. Efter att du registrerat dig är det ofta bara att börja, oftast är det enkäter med flera svarsalternativ och du fyller i det som passar dig bäst. Det kan vara bra att testa några olika företag då vissa lovar höga summor i timmen men sen ger dig väldigt långa enkäter som gör det omöjligt att komma upp i de summorna.

Det finns många företag som behöver information om vad deras kundkretsar gillar eller inte. Det kan handla om direkta undersökningar som rakt ut frågar vad du tycker om en viss sak och ger dig alternativ eller så kan det vara undersökningar som man undrar vad de egentligen får ut av. Oavsett så kan det vara ett kul och snabbt sätt att tjäna lite extra pengar online. Just nu är Ebuno.se och Moneyo24.com ett par av de största i Sverige och de är väldigt enkla att registrera sig hos och pålitliga med vad de lovar.

4Tjäna pengar på att blogga

Vi har tidigare skrivit om hur du kan tjäna pengar på din blogg. Du kan läsa mer specifikt om hur och lite tips på vägen. Om du har en blogg eller har ett ämne du tror kan locka människor att läsa finns det många möjligheter att få en stadig inkomst från en blogg från affiliate-länkar och sponsorer. Till en början kommer det bara vara lite extra pengar i kassan om något alls men fortsätt så kanske du snart kan försörja dig helt på att skriva och prata om ditt favoritämne!

5Bli en YouTuber eller Streamer

Om du har en hobby eller ett ämne du brinner för så är det väldigt troligt att många delar ditt intresse och du kan utnyttja detta för att tjäna extra pengar online. Youtube och streaming-sidor som Twitch är plattformar där du kan dela med dig av det du älskar att göra, vare sig det är att sitta och sticka, laga mat, prata om den senaste boken du läst eller spela ett spel.

”Välbyggda” och eftertänksamt konstruerade videos i högre kvalitet får generellt bättre tittarsiffror och tjänar mer pengar. Det kan ta lite tid att hitta din egen stil men när du har den kommer det bara bli lättare. För YouTube kan det dröja innan du erbjuds en del av annonseringarna från ens videos men när det kommer till streaming som Twitch kan dina tittare ge dig dricks och betala prenumerations-avgifter direkt.

Streaming och YouTube-videos är troligen den svåraste och mest osäkra exemplet på hur du kan tjäna pengar online men det har en eventuellt stor avkastning. Om du kan publicera något du redan gör utan mycket extra insats eller möda är det bara en bonus om du en dag träffar rätt, blir hittad av din publik och kan börja tjäna pengar på din hobby.

Vad kan man sälja för att tjäna pengar?

Tradera gjorde en undersökning för något år sen som visade att ett normalt hushåll har saker för ca 14 000 kr som bara står undanstoppade eller oanvända. Många av de sakerna var också väldigt eftertraktade på köp- och säljsidor på nätet så som Tradera och Facebook Marketplace. Vanliga saker som stod oanvända var; tv-spel och spelkonsoller, digitalkameror, skor, smycken och böcker. Har du tur har du kanske något eftertraktat av dina gamla saker.

Jobba på distans online

Många företag har tjänster som kan utföras enkelt på distans och efter pandemin har även den negativa attityden mot arbete hemifrån och på distans minskat drastiskt. Väldigt många av dessa jobb kommer att vara framför en dator och i princip all kommunikation kommer att vara online. Du kan läsa mer om detta på vår sida om att jobba och tjäna pengar hemifrån.