Samla lån utan UC Vet du att du kan spara mycket pengar genom att samla dina lån? Samla lån utan UC så slipper du onödigt många kreditförfrågningar. Det kan låta bakvänt att låna pengar för att lösa lån, men du kan spara stora pengar på att samla dyra lån och krediter. Att lösa befintliga skulder genom att ta nya snabblån är sällan en bra lösning, men genom att ansöka om ett större privatlån kan du få bättre villkor – ränta och avgifter. På så sätt får du mer utrymme att betala av skulden och du kan bli skuldfri snabbare.

Varje gång du ansöker om lån eller handlar på kredit görs en sedvanlig kreditprövning. Detta för att kreditbolaget, företaget eller långivaren vill försäkra sig om att du har tillräcklig betalförmåga för det nya lånet. De kontrollerar inkomst, personuppgifter och ålder och ser så att du inte har alltför många betalningsanmärkningar eller skulder sedan tidigare.

Samla lån utan UC och minska kostnaderna

Ansök om lån utan UC så slipper du få onödigt många kreditförfrågningar i ditt register. Om det syns att många har kollat upp din ekonomi kan det ha negativa effekter och sänka ditt UC-score. Tidigare har de flesta anlitat Upplysningscentralen (UC) för att göra kreditupplysning på en kund, men på senare år har andra alternativ blivit väldigt populära. Bisnode och Creditsafe är kreditförfrågningsföretag som säljer tjänster till långivare och företag.

Det fungerar så att de hämtar in uppgifter från UC och sedan kan de låta flera långivare dela på dessa uppgifter. För dig som kund innebär det att du kan ansöka om flera lån och krediter trots att det görs en kreditförfrågan. Det syns då vanligtvis bara en notering i UC:s register.

Samla dyra lån och krediter utan UC

När du väljer lån kan du välja att ansöka om privatlån utan UC. Då kan du samla dina lån och krediter men slipper belasta ditt UC-score. Privatlån tillhör kategorin blancolån och det betyder att du kan låna pengar utan säkerhet. Du behöver alltså inte ha en bostad eller annat för att få lov att ta lån. Vissa långivare har inkomstkrav för att låna ut pengar, men hos andra kan du få lån även om du har varierande inkomst eller saknar fast anställning.

När du ska ansöka om att samla lån utan UC är det viktigt att jämföra olika alternativ. Räntan sätts alltid individuellt och genom att hitta det bästa lånet kan du spara mycket pengar. Eftersom målet dessutom är att sänka dina kostnader för krediter och lån är det extra viktigt att hitta ett lån med så låg ränta som möjligt. Hur gör man det? Du kan ringa runt till olika banker och kreditgivare, men ett snabbare och enklare sätt är att jämföra kostnaden för olika lån online.

Samla lån utan UC på ett ställe

Vad är fördelarna med att samla alla lån på ett ställe? Förutom att du kan få lägre ränta och bättre villkor får du bättre överblick över skulderna. Om det är många lån som ska betalas varje månad kan det vara svårt att hålla reda på dem och om man skulle missa en kan man åka på förseningsavgift. Händer det flera gånger ökar risken för att man till slut får en betalningsanmärkning.

För många lån tillkommer dyra avi-avgifter varje månad. Vore det inte skönt att istället bara ha en räkning att betala? På så vis är skulden samlad och du kan enkelt se hur stor skulden är och hur den sjunker efter varje betalning. Du kan inte få lika låg ränta som för bolån, då bostaden används som säkerhet. Men med privatlån kan du få betydligt lägre ränta än vad man brukar få när man ansöker om snabblån, smslån eller andra smålån.

klaralån logo

Långränser: 1 000 – 200 000 kr
Årsränta: 2.99 – 39.5 %
Löpttid: 1 – 10 år
Trustpilot: 4,5/5
Ålderskrav: 18 år
Utan UC: Ja

 

Samla lån med Klara Lån

 

Ferratum money logo

Långränser: 1000 – 45 000 kr
Årsränta: 3.30 – 47.64 %
Löpttid: 1 mån – 15 år
Trustpilot: 3,7/5
Ålderskrav: 21 år
Utan UC: Ja

 

Samla lån med Ferratum

Lån med svag kreditvärdighet

Det går att låna pengar även om du har betalningsanmärkningar och svag kreditvärdighet. Men ju sämre din ekonomi är desto större risk anses du utgöra för långivaren. Därför får du räkna med högre ränta än om du har hög kreditvärdighet och stabil ekonomi. Generellt kan man säga att samla lån utan UC är dyrare än lån med UC. Ibland kan det dock vara önskvärt att minska antalet förfrågningar och då kan det vara värt det. Samlingslån med svag kreditvärdighet kan vara besvärligt att få – särskilt om det handlar om ett högre summa pengar.

Det finns privatlån på upp till 600 000 kronor, men det är ganska höga krav på den som vill låna så mycket pengar. Du måste till exempel ha fast inkomst (minsta inkomstkrav) och du bör inte ha stora skulder i övrigt – eller betalningsanmärkningar.

Hur många förfrågningar är OK?

Exakt hur många kreditförfrågningar som är OK att ha är omöjligt att svara på. För många är det helt oväsentligt och de flesta vet inte ens hur deras UC-score ser ut. Men om du har tänkt ansöka om ett större lån (bolån eller billån) framöver kan det vara klokt att försöka snygga till ekonomin så mycket som går, för att öka chanserna till att få godkänt på en framtida låneansökan.

Det är helt uppenbart att ju färre kreditförfrågningar du har – desto bättre mottagen blir du när du ska kontakta banken eller långivaren. Att samla sina lån är ett bra sätt att städa ekonomin, men det finns fler knep. Om du har möjlighet är det exempelvis bättre att betala ”kontant” med kontokort istället för att handla på kredit eller faktura.

Lån med väldigt dålig kreditvärdighet

Är det omöjligt att få lån med väldigt dålig kreditvärdighet? Nej, det kan gå att få samla lån utan UC med kass UC-score. Men du bör vara medveten om att på den yttre delen av lånemarknaden finns de som ser sin chans att tjäna en hacka.

Det finns mer och mindre seriösa långivare och det gäller att vara vaksam på villkor och ränta och alltid läsa igenom det finstilta innan man skriver på. Snabblån och dyra privatlån behöver inte vara så dyra initialt, men om du inte kan betala tillbaka i tid kan en helt annan ränta börja gälla och då kan lånet snabbt bli dyrt.

Långivaren är visserligen skyldig att kontrollera så att du har betalförmåga nog för det nya lånet, men du bör också ta eget ansvar. Om du vet att din ekonomi kommer att förändras eller om inkomsten är osäker, bör du tänka igenom det hela en gång extra. Undvik att ta nya högkostnadskrediter att lösa gamla skulder.

Detta riskerar att fördjupa den dåliga situation du redan sitter i. Om du redan nu har svårt att betala tillbaka befintliga lån bör du undvika att ta nya om det är möjligt. Undantaget är då ett privatlån med bra ränta och villkor vilket skulle kunna bidra till en förbättrad ekonomi.

Om du ångrar ett lån

Om du ansöker om lån (via internet, telefon eller mobil) har du alltid 14 dagars ångerrätt. Meddela långivaren eller banken inom denna tid och betala tillbaka pengarna, så slipper du helt undan avgifter och ränta.

Detta kan vara bra att veta om man till exempel lånar pengar för att köpa en begagnad bil och köpet sedan blir inställt. Istället för att spendera pengarna på annat har du alltså möjlighet att lösa skulden direkt.

Hitta samlingslån med låg ränta

Samla lån Långivare som medger lån trots dålig kreditvärdighet saltar gärna lite extra vad gäller ränta. Här gäller det att vara vaksam, för det är räntan som är nyckeln till en bättre ekonomi. Det är bara genom att ta ett nytt lån med lägre ränta som du kan sänka dina totala kreditkostnader. Om du samlar lånen genom ett dyrt lån blir det ingen skillnad (eller kanske till och med dyrare).

För att hitta samlingslån (privatlån) med så låg ränta som möjligt kan du enklast använda en gratis jämförelsetjänst. Då anger du dina förutsättningar och kan se svart på vitt vad olika aktörer kan erbjuda dig för lån. Tänk på att inte bara jämföra den nominella räntan (listräntan) utan se till den effektiva som inkluderar ränta och alla övriga avgifter som hänger samman med lånet.

Det kan vara uppläggningsavgift och avi-avgifter. Förutom detta betalar du också amortering varje månad (eller enligt avtalet). Amortering är återbetalning på själva skulden medan räntan är det du betalar för att få låna pengar. Ju snabbare du betalar tillbaka ett lån – desto mindre betalar du i ränta. Detta beror på att räntan beräknas utifrån den kvarvarande skulden. Du kan alltid betala tillbaka ett lån i förtid om du skulle önska.

Undvik dyra lån och krediter

När du väl har samlat dina lån och fått ner kostnaderna är det klokt att undvika nya lån och krediter. Vissa tänker ”skönt, nu är det ordnat” och så återgår de till sina gamla vanor. Men poängen var att sänka dina kreditkostnader – inte att öka på med nya skulder. Om du redan sitter fast med en mängd dyra skulder och avbetalningsköp kan det vara svårt att få godkänt på ett nytt privatlån med bra villkor. Då kan du istället försöka en annan väg för att förbättra din ekonomi.

Kontakta varje långivare och förklara din situation och säg att du försöker få ordning på finanserna. Ibland kan de hjälpa till med en räntefri period eller sänkt ränta, för att du ska få möjlighet att amortera av lånet snabbare. Var inte rädd för att ta kontakt. Seriösa långivare är mån om att hjälpa sina kunder och ett ansvarsfullt agerande brukar belönas.