svårt att få lån

Om du saknar fast inkomst eller har många betalningsanmärkningar kan det vara svårt att få lån. Men visste du att för många kreditupplysningar kan göra det svårt att få låna pengar?

Har du svårt att få lån? Här har vi några tips som kan hjälpa dig att få godkänt på låneansökan trots låg kreditvärdighet. Många som ansöker om lån eller handlar på kredit tänker sig inte för och detta kan få konsekvenser. Varje gång görs nämligen en kreditkoll eller kreditupplysning och med tiden kan det bli ganska många. När du har många kreditförfrågningar i ditt register sjunker oddsen att du ska bli beviljad nya lån.

Om du har mycket skulder och lån sedan tidigare, eller många betalningsanmärkningar kan detta också sätta käppar i hjulet. Det gäller inte bara för dig som vill handla på kredit eller ta smålån, utan också om du vill ansöka om ett större bolån. Det kan vara svårt att få lån med många UC men också om du saknar fast inkomst. Visste du till exempel att a-kassa inte ens räknas som inkomst?

När du har svårt att få lån

Man kan aldrig riktigt veta hur svårt eller lätt det är att få lån innan man har försökt. Det finns många myter om vad som krävs och hur en del långivare ser mellan fingrarna och lånar ut pengar till redan skuldsatta trots att de inte borde. Enligt konsumentkreditlagen är varje kreditgivare eller långivare (kan vara kreditbolag eller bank) tvungna att undersöka din betalförmåga innan de godkänner ett nytt lån.

Tanken är att du aldrig ska kunna få mer skulder än du kan klara av att betala tillbaka. I praktiken är det sällan lika glasklart. Även om du har stora skulder sedan tidigare kan du ha så bra inkomst att du kan betala tillbaka utan problem. Å andra sidan kanske du saknar fast anställning men tjänar väldigt bra på provisionsjobb eller timanställning. Detta är sådant som banker ofta kan haka upp sig på.

Svårt att få lånelöfte

När du ansöker om bolån får du ofta ett lånelöfte, vilken säger hur mycket du får lov att låna. Om ni är två som söker tillsammans kan ni ansöka om ett högre belopp samtidigt som utsikterna att få godkänt ökar, eftersom ni är två som delar på betalningsansvaret. Bostaden används också som säkerhet för lånet. Men om ena parten saknar anställning (går på a-kassa) kan det bli problem eftersom inte räknar denna som inkomst.

Om det är svårt att få lånelöfte utifrån egna förutsättningar kan man ibland använda någon som borgenär för lånet. Det betyder en extra säkerhet för banken och om du inte kan betala tillbaka pengar övergår betalningsansvaret på den som är borgensman. Att lägga upp en bostadsaffär på detta viset är enda möjligheten för många – inte minst studenter som köper sin första bostad.

Svårt att få låna pengar

Vissa har svårt att få lån för att de har många kreditupplysningar, andra har svårt att få lån med många betalningsanmärkningar. Alla har en unik situation och din ekonomi kan skifta från en tid till annan. En del människor har dyra omkostnader (kanske bor i en stad med höga bostadspriser) och om något händer kan det uppstå ett glapp i ekonomin. Då kan man hamna i den paradoxala situationen att den gången när man väl behöver låna pengar – så får man inte.

Det underlättar nästan alltid att ha en medlåntagare och om ni båda har inkomst kan utsikterna till bra lån öka. Ju bättre förutsättningar du har – desto bättre villkor och ränta får du i regel också. Visst kan det gå att låna pengar även om man har betalsvårigheter, men frågan är till vilket pris? Du vill lösa en situation – inte förvärra krisen genom att dra på dig onödigt stora räntekostnader för ett litet lån.

Svårt att få lån med många UC

Ifall det känns hopplöst att få ta smålån som sms-lån och snabblån för att du har för många UC förfrågningar kan det finnas andra sätt att skaffa extra pengar. Kanske har du redan ett kreditkort med beviljad kredit? Då kan det vara läge att utnyttja den. Om du befinner dig i en krissituation kan några tusenlappar göra hela skillnaden. Det kan vara bilen som gått sönder eller ett husdjur som blir sjukt. Det när du använder ett befintligt kreditkort och tar ut pengar kan du använda dem till precis vad du vill.

För att öka dina möjligheter att få lån i framtiden bör du sträva efter att förbättra din kreditvärdighet. Det gör du exempelvis genom att sluta handla på kredit eller avbetalning och ta nya lån i onödan. På lite sikt gör detta stor skillnad då antalet kreditförfrågningar minskar i ditt register. Du kan även minska dina utgifter och försöka öka inkomsten – detta får genast din ekonomi att se bättre ut.

Låna i pantbanken

Om du trots alla försök inte får något bra låneerbjudande finns det en annan möjlighet. Snabblån och smslån är blancolån vilket betyder att du lånar utan säkerhet. Men med säkerhet blir läget ett annat. Många väljer att låna pengar på pantbanken och detta kan vara ett utmärkt sätt att låna lite extra pengar snabbt. Du tar med värdeföremål till pantbanken för värdering, eller fyller i en förfrågan via deras hemsida. Ibland kan du behöva bifoga bilder för att få en korrekt värdering.

Vad kan man pantsätta? Smycken (framför allt guld) är alltid gångbart och på ett smycke som väger lite kan du få låna en bra slant. Om det är smycken med unik design eller nyare smycken och det finns infattade ädelstenar är det bra om du har värderingsintyg eller kvitto för att styrka värdet. Det går även att panta nyare tekniska prylar, men då bör de vara max ett par år gamla. Kvitto och garanti ökar förstås värdet.

Låna av familj eller vänner

Även om det kan vara lockande att låna av vänner och familj är det sällan en bra idé. Många blir osams över privata skulder och även om man menar väl kan det vara svårt att reda ut privata lån i efterhand. En mindre summa pengar som betalas tillbaka direkt när man får lön är en sak, men att låna lite slentrianmässigt så att den privata skulden växer och växer kan sluta i katastrof.

Det är svårt att sätta krav och ställa vänner och familj mot väggen och alla parter förlorar på om någon är ”för snäll”. Det är också lättare att ”glömma” att betala tillbaka privata skulder än om det dimper ner en inbetalningsfaktura i brevlådan. Om man lånar ut pengar privat bör man alltid skriva ett skuldebrev där det framgår hur mycket personen lånat ut, till vem och när pengarna ska betalas tillbaka. Då finns det i alla fall något att stötta sig på ifall oklarheter skulle uppstå.

Gör kreditupplysning på dig själv

Är du osäker på hur din ekonomi ser ut och vilken kreditscore du har? Genom att göra en kreditkoll på dig själv kan du se vilken kreditvärdighet du har. På så vis kan du se hur du ligger till i ögonen på banker, låneföretag och kreditgivare. Och du får också en möjlighet att se vad du eventuellt behöver förbättra. Att skapa överblick över situationen är en förutsättning för att kunna ändra livsstil.