Svårt att få lån

Det kan vara väldigt svårt att få lån när du har för många kreditupplysningar på kort tid. Varje kreditupplysning syns på ditt konto i 12 månader och varje gång det registreras en ny kreditupplysning sänks din kreditvärdighet av upplysningscentralen (UC).

Varför påverkar kreditupplysningar kreditbetyget.

Även om du inte har plockat ut några pengar ur lån eller krediter utan bara gjort förfrågningar påverkar det ändå ditt kreditbetyg och gör det svårt att få lån. Det är för att varje kreditupplysning blir ungefär som ett lånelöfte och du har möjlighet att använda det direkt när du behöver.

Om du har många kreditupplysningar så tolkar UC och bankerna att du kanske tänker dra på dig många lån och krediter samtidigt. Det skulle göra att du får svårare och svårare att betala tillbaka ännu fler lån och då vill inte bankerna låna ut till dig längre för att det blir en större risk för dem.

När försvinner kreditupplysningar

Det enda sättet att bli av med kreditupplysningar är att vänta på att de ska försvinna. Det tar 12 månader från att kreditkontrollen gjordes för att de ska tas bort från Upplysnings Centralens (UC) register. En eller två kreditupplysningar är ofta ingen fara alls för att ta nya lån som använder UC men fler än så kan påverka ditt ”UC-score” väldigt mycket.

Låna pengar svart?

Att låna pengar ”svart” av vänner och familj är inget som kan rekommenderas. Även om det kan vara lockande är det sällan en bra idé för många blir lätt osams. Även om det menas väl är det svårt att reda ut privata lån i efterhand. En mindre summa pengar som betalas tillbaka direkt vid nästa lön är en sak men att låna lite då och då och låta skulden växa kan bli katastrofalt.

Ett bättre alternativ till att låna pengar svart är att den som kan tänka sig låna ut till dig i stället ställer upp som borgenär. Skulle du inte lyckas betala tillbaka till banken tar de över en del av eller hela ansvaret för återbetalning. Det finns också massvis med tjänster som kan erbjuda lån utan UC som har snabb utbetalning som är ett bättre alternativ.

Men om du ändå vill låna ut eller vill låna pengar av privatperson ska du alltid skriva ett skuldebrev. Då har du alltid något att luta dig mot om det skulle uppstå oklarheter.

Vad är skuldebrev

Ett skuldebrev är ett kontrakt över ett lån som innehåller allt som reglerar en skuld mellan långivare och låntagare. Ett skuldebrev minskar alltid risken för tvister när en låntagare lånar ut pengar. Det gör situationen tryggare för alla parter.

Det behöver inte bara användas till lån heller. Ett skuldebrev kan upprättas om man köpt något tillsammans med någon annan (exempelvis en bostad) och en av parterna betalade en större del av summan. Då kan du använda ett skuldebrev för att upprätta hur återbetalningen ska ske mellan parterna.

Skuldebrev – Gratis mall

Klicka här för att ladda ner en Skuldebrevs-mall som ifyllbart PDF för utskrift och signering.