Ta ett Swish lån

Om man behöver låna pengar snabbt är det frustrerande att behöva vänta på utbetalning. Med Swish-lån kan du få pengarna direkt!

Även om du ansöker om snabblån eller direktlån kan det hända att du behöver vänta på pengarna. Om du har en annan bank än långivaren kan du i värsta fall få vänta tills nästa bankdag innan du kan se pengarna på ditt konto. Men räddningen är här! Med de nya Swish-lånen får du pengarna mycket snabbare. Så fort din låneansökan är godkänd swishas pengarna över!

Swish-lån betyder att pengarna betalas ut via Swish, vilket möjliggör en snabbare utbetalning än om långivaren gör en vanlig banköverföring till ditt bankkonto. Precis som när du swishar pengar till en kompis eller företag får du de lånade pengarna direkt till ditt Swish-konto. För att detta ska fungera måste du förstås ladda ner appen i din mobil och koppla ett bankkonto till Swish.

Swish_Logo_Primary

När kommer Swish-lån lanseras?

Just nu är det bara Lendify som tillåter dig att låna pengar via Swish. Betalningsappen Swish lanserades 2012 och idag är sju storbanker anslutna till betalningssystemet – Nordea, Handelsbanken, Swedbank, SEB, Danske Bank, Länsförsäkringar och Sparbanken Syd. Det är storbankerna som äger Swish och de ansvarar för både utveckling och säkerhet av betaltjänsten.

För att man ska kunna låna pengar via Swish måste vissa förändringar göras i den företagsappen och så fort dessa är klara kommer du att kunna ansöka om Swish-lån direkt i din mobil. Än så länge är det alltså inte möjligt att ansöka om Swishlån, men för att ändå få pengarna så snabbt som möjligt kan du ansöka om direktlån, snabblån eller smslån med utbetalning på kvällen.

Lendify

Kan man betala tillbaka lån med Swish?

Redan idag kan du betala tillbaka vissa smslån via Swish, men snart kommer du alltså även att kunna låna pengar. Denna möjlighet kommer att revolutionera lånemarknaden – oavsett om du vill ansöka om privatlån, snabblån, mikrolån eller smslån. Att låna med Swish blir enkelt och det finns möjlighet att ansöka om lån utan UC och lån och trots att du har en eller flera betalningsanmärkningar.

Hur betalar man tillbaka via Swish? För det första gäller det att långivaren är ansluten till Swish. Då anger du bara det telefonnummer som kreditföretaget har uppgett och så betalar du som vanligt när du för över pengar med Swish. Du kan själv reglera vilket belopp som ska sättas över och när allt ser ut att stämma signerar du med Bank-ID innan betalningen går iväg. Pengarna sätts över direkt och om du skulle vara ute i sista minuten kan du slippa förseningsavgift.

Hur fungerar Swish?

Swish app för privatpersoner har blivit väldigt populär och många använder tjänsten dagligen. Ditt Swishkonto är knutet till din mobiltelefon och du loggar in med Bank-ID eller E-legitimation. Sedan kan du snabbt och enkelt överföra pengar till andra personer, via deras telefonnummer. Enklast är förstås att använda något av de telefonnummer du har i din kontaktlista.

Du väljer nummer / person och skriver i vilket belopp du vill föra över. Det finns möjlighet att skriva ett meddelande eller att skicka med ett gulligt e-kort som visas då mottagaren ser betalningen. När du har fyllt i belopp går du vidare till ”signera” och då ser du vilket belopp som ska betalas och till vem. Här är det viktigt att dubbelkolla så att rätt belopp hamnar hos rätt person innan du signerar betalningen med Bank-ID.

När betalningen är godkänd förs pengarna över direkt till mottagaren. Denne får ett meddelande om att en ny betalning är mottagen och mottagaren kan se pengarna direkt på sitt konto. Swish är ett bra betalmedel om man exempelvis vill köpa eller sälja något på annons, men vill undvika att hantera kontanter. Det är även tryggt för båda parter eftersom man kan se direkt att betalningen har kommit in.

Hur skaffar man Swish?

Swish är en s k ”app” – en applikation eller litet program som du laddar ner till din mobiltelefon. En förutsättning är att du har en smartphone, t ex Android eller Iphone. Du går till den officiella sidan för nerladdning och väljer version beroende på mobiltyp. Sedan laddar du ner appen och installerar enligt anvisningar. För att kunna använda appen måste du sedan registrera dig som användare.

Detta gör du genom att logga in i din internetbank. Där kopplas ditt telefonnummer till Swish-kontot och du kan också välja vilket bankkonto du vill koppla till betaltjänsten. Om du får problem kan du alltid ringa din bank och få vägledning. Det är mycket viktigt att alla uppgifter registreras korrekt för att pengarna ska hamna på rätt konto.

Varför är Swish-lån så bra?

När du ansöker om lån ska den godkännas och först efter det kan pengarna betalas ut. Detta kan ta olika lång tid beroende på vilken typ av lån du ansöker om, vilken långivare du vänder dig till och vilken bank denne (och du) använder. Vissa långivare och kreditgivare erbjuder riktigt snabba lån med direkt utbetalning och dessa kallas vanligtvis snabblån eller direktlån.

Lån med snabb utbetalning fungerar bra så länge du ansöker om en mindre summa pengar och din ansökan sköts automatiskt. Vid minsta problem måste låneansökan granskas manuellt. Det kan vara så att du har missat att ange någon uppgift, angett felaktiga uppgifter eller att du inte lyckas passera den kreditkoll som görs innan lån beviljas.

Och även om du gjort allt rätt, men råkar ansöka sent på dagen eller på en helg, kan utbetalningen ibland dröja tills dagen efter. Detta gäller i synnerhet om du och kreditföretaget använder er av olika banker – då måste du vänta tills nästa bankdag innan pengarna syns på ditt konto. Swish-lån med direkt utbetalning är därför ett lysande alternativ! Då kan du låna pengar och få pengarna direkt.

Så kan du låna pengar med Swish

Det lönar sig alltid att jämföra lån för att få bäst villkor och ränta. Enklast är att jämföra lån online genom en gratis jämförelsetjänst. Här kan du se om långivaren är ansluten till Swish och om det är möjligt att ansöka om Swish-lån. När du ansöker om lån görs en kreditupplysning och om du väljer låneföretag som erbjuder lån utan UC kan du ansöka om flera lån men bara få en notering i UC:s register. Det syns alltså inte i Upplysningscentralens register att du ansökt om flera lån.

Jämför lån, ränta och övriga avgifter för att kunna göra en samlad bedömning om hur mycket lånet kommer att kosta. Se inte bara till den nominella räntan utan lägg särskild vikt vid det som kallas effektiv ränta – vilket är räntan inklusive alla andra avgifter. När du har hittat det lån som verkar bäst ansöker du enkelt online på dator eller i din mobil.

Vad krävs för att få Swish-lån?

För att låneansökan ska hanteras så snabbt som möjligt vill de flesta långivare att du ska legitimera dig med E-legitimation eller Bank-ID. På så sätt ökar säkerheten och detta minskar risken att någon annan kan ansöka om lån i ditt namn. För att kunna ansöka om lån måste du uppfylla vissa minimi-krav som ålderskrav och eventuellt inkomstkrav. Du måste vara svensk medborgare och folkbokförd i Sverige för att kunna ansöka om lån.

Det är givetvis en fördel om du inte har betalningsanmärkningar sedan tidigare, men vissa långivare väljer att godkänna lån trots betalningsanmärkning. De tar då större hänsyn till din betalförmåga och väljer att blunda för gamla misstag. Har du skulder hos Kronofogden kan det däremot bli problem om du vill ansöka om ett nytt lån. Om det finns oklarheter i din ekonomi kan det löna sig att kontakta låneföretaget och förklara läget – så kan du öka chanserna att få låna.

Historien bakom Swish

Hur startade idén om Swish och hur har tjänsten blivit så populär? Kanske kan man se det som en reaktion mot det gamla banksystemet som ofta uppleves som krångligt och byråkratiskt. Swish var raka motsatsen och lanserades på den svenska lånemarknaden i precis rätt tid – på en avreglerad lånemarknad där många kunder använder smartphones.

Swish grundades 2012 appen presenterades den 12:e december. Året efter blev ett riktigt guldår och Swish fick ta emot pris av Guldmobilen i kategorin ”Årets Mobila Betalning”.  2014 lanserades Swish Företag, som grundar sig på samma principer som Swish Privat. Swish Företag gör det möjligt för företag och organisationer att sköta betalningar och föra över pengar snabbt och enkelt.

Under åren har betalningsappen genomgått stora förändringar och säkerhet och användarvänlighet är frågor som står i fokus. 2016 var betalappen helt utbyggd för e-handel och 2017 lanserades möjligheten att scanna QR-koder direkt med mobilen. Det har även blivit enklare att betala köp online med Swish. Det fungerar så att man checkar ut varukorgen med betalappen och detta är förstås mycket uppskattat av internetföretag som sysslar med mobil-handel och e-handel.

Vad ska hända med Swish i framtiden? Näst på tur är alltså möjligheten att ansöka om Swish-lån. Eftersom många vill låna med kort varsel kan det vara ett utmärkt sätt att få extra pengar snabbt. Många tror att Swish-lån kommer att revolutionera lånemarknaden och att detta kanske blir det nya betalsättet för alla mindre lån på sikt. Detta vore mycket uppskattat bland kunder som önskar lån med snabb utbetalning.