Bästa sparräntan

När du vill spara till en kontantinsats, bil, båt eller privatsparande till pensionen kan det ta lång tid och det är viktigt att placera dina pengar smart under tiden. Traditionella konton ger just nu väldigt låg sparränta. Även med bundet sparkapital kan du högst förvänta dig någon procent även på den bank med bäst ränta.

Bästa sparräntan just nu - Investera eller spara?

Även den bästa sparräntan är väldigt låg just nu men frågan är hur stor risk du vill ta. En investering kommer generellt alltid att ge en högre avkastning än ett sparande men med risken att du förlorar en del av din insättning. Att investera i aktier ger hög avkastning men har inte någon större säkerhet och förändras fort. Fonder har en lägre avkastning men är säkrare och är bäst för långtidssparande.

Du kan också investera i ett betalningsinstitut som använder insatta pengar för att ge ut lån och göra investeringar. De ger en stabil avkastning men har ofta inte heller någon insättningsgaranti.

Ytterligare ett alternativ är investering i fastigheter. Det kan du läsa mer om på vår sida om att investera i fastigheter. Att investera i fastigheter kräver bland ett större summa men sen har du ofta en säkerhet i formen av fastigheten självt. Om du får din avkastning från försäljning, hyra eller från räntan om du valt att investera i fastighetsbolag skiljer sig mellan de olika investeringsformerna men det är en investering som ger väldigt hög avkastning.

Vilken bank ger bäst ränta

Bästa sparräntan idag (rörlig) hittar du på Lunar Bank men rörlig ränta kan ändras väldigt fort. Hos BlueStep, BIGBANK och Marginalen Bank med flera får du allra bäst sparränta om du är villig att låsa ditt kapital på ett antal år. På konsumenternas.se kan du se en relativt uppdaterad lista med banker med bra sparränta och sortera efter olika sparkonto med bäst ränta.

Många upplever en stress för att man hela tiden måste hitta den bank med bäst ränta hela tiden. Innan du byter bank bör du fråga dig om det är värt besväret att jaga den bästa sparräntan just nu. Exempelvis gör 0,3 % ränteskillnad stor skillnad ifall du har bolån på 5 miljoner kronor. Då kan du spara tusenlappar varje år på att byta bank. Men om du har ett sparkapital på 100 000 kronor, blir det ingen livsavgörande skillnad på vilket av de traditionella sparkontona du väljer.

Skillnaden över 10 år blir ännu mer drastisk.
Med ett kapital på 5 miljoner kronor tjänar du 166 000 kronor på att höja din sparränta med bara 0,3% jämfört med bara 3300 kronor under 10 år för ett sparkapital på 100 000 kronor. ”Många bäckar små” brukar man säga men med så låg förtjänst kan avgifterna för att ens öppna ett konto ibland vara högre än förtjänsten.

Bästa sparräntan med insättningsgaranti

Många banker erbjuder insättningsgaranti. Bäst sparräntor just nu kan du hitta på Compricer.se. De har ett ganska bra verktyg för att snabbt hitta sparräntan från olika banker och jämföra villkor som insättningsgaranti, bindningstider och fria uttag.

Absolut den bästa sparräntan med insättningsgaranti just nu hittar du i banker där du låser ditt sparkapital på ett antal år. Det betyder att du inte kommer ha tillgång till pengarna under den tiden som sparandet löper. Den typen av sparande är perfekt om du exempelvis ska spara pengar inför ett event som ligger långt in i framtiden. Kanske till bröllop, pensionen eller ett sparande till barnen som de får tillgång till efter studenten.

Högsta sparräntan med insättningsgaranti

De banker som erbjuder bästa sparräntan med insättningsgaranti ger bara runt 0,1–1% i bästa fall. Detta för att alla storbanker räknar sin ränta utifrån Riksbankens referensränta. Det gör att alla storbanker har ungefär samma sparränta. Banker, värdepappersbolag och kreditmarknadsföretag med tillstånd från FI (Finansinspektionen) omfattas automatiskt av insättningsgarantin och dina sparpengar är skyddade.

Om du i stället väljer att ha dina pengar på ett konto utan insättningsgaranti kan du få upp till 6–8% i rörligt ränta. Som du kanske förstår så är konton och lån utan insättningsgaranti väldigt riskabla. Du kan riskera att förlora hela beloppet på väldigt kort tid.

Andra tips

För att räkna på vad du får ut av ditt sparande kan du använda Rikatillsammans.se:s onlineverktyg för ränta på ränta uträkning. Ett väldigt bra verktyg för att se hur du kan planera ditt sparande för högst avkastning. Väldigt bra när du inte vet om du ska satsa på högt startkapital eller hög månadsinsättning.