Leasing av bil för företag

Företagsleasing av bilar innebär att firman istället för att köpa in bilar hyr dem långsiktigt. Detta innebär att företaget inte behöva binda något kapital, och att halva momsen kan dras av.

Företagsleasing – så går det till

När ett företag väljer att leasa en bil skiljer sig processen åt mellan aktörer och bilmodeller. Antingen står företaget för underhållskostnader, drivmedel och så vidare, eller så ingår detta i leasing-kostnaden och landar på leasingbolaget. Generellt sett går företagsleasing till såhär:

1  Välj bolag och bil: Företaget väljer vilken bil de vill leasa, inklusive modell, utrustning, färg och så vidare.

2  Få ett erbjudande: Företaget når en överenskommelse med leasingbolaget om leasingvillkor, månadskostnad och så vidare.

3  Signera kontraktet: Företaget och leasingbolaget signerar ett leasingkontrakt som beskriver villkoren för leasingavtalet, inklusive leasingperioden, månadskostnaden, körsträckan och bilens värde vid avslutningen av leasingperioden.

4  Betala eventuell startavgift.

5  Betala månadskostnad: Företaget betalar en månadskostnad till leasingbolaget under leasingperioden.

6  Bilens skötsel: Beroende på avtalet kan företaget som leasar bilen vara ansvarigt för bilens skötsel under leasingperioden, inklusive service och reparationer.

7  Leasingperiodens slut: När leasingperioden är över, kan företaget välja att köpa bilen, byta ut den mot en ny bil eller lämna tillbaka den till leasingbolaget.

Det är viktigt att notera att det finns begränsningar på hur mycket man får köra bilen, en så kallad "körsträcka" – kör man mer än detta kan det leda till extra avgifter. Det är också viktigt att hålla bilen i bra skick under leasingperioden eftersom det annars kan leda till extra avgifter vid retur av bilen.

Fördelar med företagsleasing

Företagsleasing är ett allt vanligare sätt för företag att erbjuda tjänstebilar till sina anställda. Det finns flera fördelar med företagsleasing:

  • Kostnadsbesparingar: Leasing ger företaget möjlighet att förvärva fordon utan att behöva betala hela kostnaden på en gång. Det gör det lättare för företaget att hantera kostnaderna för fordonet.
  • Skattereduktion: Leasingkostnaden är oftast en avdragsgill kostnad för företaget, vilket kan innebära skattereduktioner.
  • Flexibilitet: Företag kan välja att leasa fordonet under en viss tid, och sedan byta ut det mot ett nytt fordon när leasingperioden är över.
  • Ingen säljrisk: När leasingperioden är över är det leasingbolaget som är ansvarig för att sälja fordonet, inte företaget.

Företagsleasing av BMW och MINI

BMW och MINI är populära bilmärken att leasa för företag. Dessa bilmärken erbjuder en kombination av hög kvalitet, prestanda och design som många företag finner attraktivt att erbjuda sina anställda som tjänstebil. När du leasar en BMW eller MINI hos en auktoriserad återförsäljare kan du välja mellan olika modeller och utrustningsnivåer, inklusive sedan, kombi, SUV och cabriolet.

Hos en leverantör som Bavaria erbjuds både företagsleasing av BMW och MINI – då direkt till deras hemsida för att läsa mer!

Vad är en förmånsbil?

Bilar som ett företag leasar kan erbjudas till de anställda som tjänstebil eller förmånsbil. Men vad är egentligen en förmånsbil?

En förmånsbil är en bil som företaget upplåter åt en anställd, och som den anställde – till skillnad från en tjänstebil – får använda privat. Företaget är ansvarigt för alla kostnader relaterade till bilen, inklusive försäkring, skatter, service och reparationer.

Förmånsbilen är skattepliktig för den anställde som nyttjar bilen. Den anställde måste rapportera förmånsbilen som inkomst och betala skatt på det belopp som företaget betalar för bilen. Läs mer om bilförmån hos Skatteverket.

Förmånsbilar är vanligtvis utvalda för att vara ett bra val för företaget, och är därför ofta bilmodeller med bra bränsleekonomi och låga utsläpp. Företag kan också välja att leasa bilarna och slippa tänka på säljrisken när leasingperioden är över.