Investera i fastigheter

Du kan investera i fastigheter genom att:

  • Låna ut pengar till projekt
  • Köpa aktier i fastighetsbolag
  • Köpa andelar i fastighetsbolag
  • Och även tjäna pengar genom direktägande av fastigheter

För de första 3 exemplen tjänar du pengar genom avkastning och ränta medan i det sista är det direkt inkomst genom hyra eller försäljning. De har alla olika fördelar och nackdelar och det kommer du kunna läsa mer om i artikeln.

Vill du investera i fastigheter? Det första du behöver göra är att bestämma dig för vilken typ av investering du är intresserad av. Generellt tänker många först på att köpa en hyresfastighet. Du kan dock också investera i fastigheter genom att köpa andelar och aktier i fastighetsfonder och bostadsbolag. Vilket sätt du än väljer är det väldigt lukrativt att investera i fastigheter och har en avkastning på mellan 7 och 14% varje år.

Hur investerar man i fastigheter?

1Crowdfunding fastigheter – Lån till byggprojekt

Att börja investera i bostäder kan kännas överväldigande stort men du kan börja med en mycket lägre summa än du tror om du väljer att investera i fastigheter genom crowdfunding. Genom crowdfunding-företag som exempelvis Kameo.se kan fastighetsutvecklare få ett komplement och alternativ till traditionell bankfinansiering med hjälp av tusentals investerare. Detta öppnar för dig att tjäna pengar på fastigheter med mindre insättningar, lägre risk och ofta bättre avkastning.


Crowdfunding i Sverige är ett enkelt och säkert val när det kommer till att börja investera i fastigheter. Såklart finns det risker även när du använder ett företag som mellanhand men hos Kameo riskerar du bara pengarna när du väljer att investera i ett specifikt projekt. Tills dess är dina insatta pengar säkra genom en insättningsgaranti. I övrigt är riskerna väldigt låga för att vara investering i fastighetsprojekt och mycket av det beror på att crowdfunding-företag som Kameo själva är investerade i att driva in skulder till sina fordringsägare.

2Investera i bostadsbolag – Fonder och aktier i fastighetsbolag

Att köpa aktier eller andelar i bostadsbolag är en väldigt trygg investering då det ofta finns stora säkerheter i form av fastigheter. Precis som andra aktier kan du tjäna pengar på marknaden genom ”kursvinst” där du köper en aktie och sen säljer den till ett högre pris. Det andra sättet är genom aktieutdelning, storleken på utdelningen beror på bolagets storlek och hur mycket de väljer att dela ut av vinsten varje är.

Det negativa med att investera i bostadsbolag är att andelar kan vara väldigt dyra och du måste gå in med större summor för att få en bra avkastning på din investering. Motpolen är att det är en väldigt stabil investering då bostadsbolaget får in pengar regelbundet genom hyra. Detta gör dem oerhört stabila även i lågkonjunktur.

3Köpa fastigheter och hyra ut – Direktägande av fastigheter

För att tjäna pengar på fastigheter måste någon i slutändan vara intresserad av dem. Att investera i bostäder är en av de säkrare investeringarna som kan göras just nu, särskilt när vi pratar om att investera i lägenhet för uthyrning.

Om du hanterar uthyrningen själv är det såklart mycket kostnader som tillkommer i drift och underhåll, för att inte nämna tid och arbetskraft för underhållet som kostar. Fördelen är att du får en väldigt stabil inkomst som fortsätter att generera pengar varje månad.

Även om du först inte är intresserad av att hyra ut en bostad kan det vara värt att investera i bostäder som är nybyggnationer eller i renoveringar för att sen hyra ut tills att marknaden är rätt för försäljning.

Investera i fastigheter i Sverige

Just nu råder det bostadsbrist i stora delar av Sverige och har du möjlighet att hyra ut en fastighet vare sig du äger den sen tidigare eller det är ett nyförvärv blir det till en trygg och säker inkomst. Skulle du vilja sälja bostaden är det stort köptryck i många områden, främst runt storstäderna. De senaste 20 åren har villapriserna stigit med 250% och bostadsrättspriserna har stigit med 560%.

Så inte nog med att du kan få ut ett bra pris vid försäljning så väljer många att hyra bostäder under stora delar av livet i stället för att köpa. Det gör att hyresmarknaden har många intressenter och en lägenhet eller mindre bostadshus i ett bra läge kan generera en stabil och hög passiv inkomst varje månad.

Köp och hyr ut sommarstuga, villa eller bostadsrätt

Med företag som exempelvis AirBnb och Novasol är det väldigt enkelt att hyra ut både sin bostad och sitt semesterhus tillfälligt utan större problem. Om fastigheten finns i ett område med aktiviteter kan du också hyra ut under en större del av året än bara under den 10–12 veckor långa svenska sommaren.

Varje år får du skattefritt hyra ut din bostad för 40 000 kr, du kan läsa mer på skatteverket.se, vilket är ungefär driftskostnaden för en genomsnittsvilla varje år och det kan göra din bostad i praktiken gratis i drift varje år. Vill du hyra ut för en större summa är du bara skattepliktig på 30% av överskottet, samt att du får ett avdrag på 20% av intäkterna först.

Investera i fastigheter utomlands

En fastighet utomlands är inte bara ett ställe att åka till för semestern eller att fly undan vintern, det kan också vara en väldigt värdefull investering som snabbt kan betala sig själv. I exempelvis Spanien kan även ett litet hus eller lägenhet generera runt 9000 kr per vecka även utanför högsäsong. Om du själv inte utnyttjar boendet just då finns inte många anledningar att missa en sådan inkomst.

Du kan såklart förmedla uthyrningen själv men som tidigare nämnt kan Airbnb och andra förmedlare underlätta uthyrningen något oerhört och vara en trygghet med skyddande förskärningar. De tar dock en avgift för förmedlandet och försäkringarna som du ska räkna med.