Investera i fastigheter

Många tror att man måste köpa en fastighet för att investera i fastigheter, men det finns även andra alternativ för dig som vill placera kapital i fastigheter.

Att köpa en välskött hyresfastighet kan vara en bra affär, eftersom hyresintäkterna kommer in på regelbunden basis. Men om du vill maximera intäkterna krävs det att du är en engagerad hyresvärd som fixar mycket själv. Dessutom kostar fräscha fastigheter en rejäl slant och det kan vara svårt att slå sig in på den banan, om man inte har ett stort startkapital och goda relationer med banken.

Här tipsar vi istället om andra möjligheter, där du slipper investera lika mycket och allt jobb, men ändå kan dra fördel av att äga fastigheter som ökar i värde. Att investera på detta sätt är förstås något annat än att köpa en egen bostadsrätt eller ett hus avsett att bo i. Detta är också ett slags investering, men här fokuserar vi mer på rent ekonomiska möjligheter – som får dina pengar att växa.

Investera i fastigheter med Crowdfunding

Crowdfunding är ett koncept som fått verklig fart de senaste åren. Det finns två olika typer av crowdfunding – lånebaserad och aktiebaserad – vilket anspelar på två olika roller. Lånebaserad crowdfunding eller crowdlending innebär att investerare lånar ut pengar till fastighetsprojekt som behöver hjälp med finansiering.

Aktiebaserad crowdfunding betyder att du istället går in som delägare i fastighetsprojektet. När projektet är genomfört delar samtliga investerare och fastighetsägare på vinsten och alla får sin del av kakan – ungefär som för ett aktiebolag. På Tessin.se kan du leta efter spännande projekt och här får du också hjälp med att investera.

Crowdfunding

Köp aktier i börsnoterat fastighetsbolag

Är du insatt i aktier och utvecklingen av olika bolag kan du välja att köpa aktier i ett börsnoterat fastighetsbolag. Då blir du aktieägare och får ta del av avkastningen. Här gäller det att du har gjort en grundlig research innan, så att du har en klar bild över bolagets utveckling, vilka personer som ligger bakom bolaget och hur det styrs nu. I slutändan sätter du nämligen din tillit till bolaget och du har i princip ingenting att säga till om angående hur det styrs och vilka beslut som tas. Därför är det viktigt att ni har samma långsiktiga mål – god förvaltning och avkastning.

Investera i fastighetsfonder

Att investera i fastighetsfonder påminner om aktieinvestering, men istället för att välja ett köper du här en korg med aktier i olika bolag. På så sätt sprider du riskerna och om ett enskilt fastighetsbolag skulle få problem drabbas du inte så hårt. En nackdel är dock att eftersom du investerar i flera bolag blir det tidskrävande om du vill ha koll på vilka specifika företag du investerar i. Men fördelen är att du bygger en portfölj med säkerställda fastighetslån.

Fastighetsfonder är alternativet för dig som vill överlåta större delen av ansvaret till fonden. Fonden bestämmer vilka bolag som ska ingå i korgen och fastighetsbolagen bestämmer i sin tur om styrning och projekt – utifrån sina intressen. Därför får du mindre inblick och möjlighet att påverka valet av investeringar när du placerar pengar i fonder. Det blir som ett extra steg som du tappar kontroll över, jämfört med att köpa aktier i ett börsnoterat fastighetsbolag.

En annan sak att tänka på är att fastighetsfonder följer konjunkturen och är ganska räntekänsliga. Att investera i fastighetsfonder kan löna sig stort, men är alltså inte riktigt lika säkert som traditionella fonder, där det investeras i branscher som inte är lika högt belånade. Är du rädd för risker bör du därför överväga traditionellt fondsparande. Men för den som vågar finns det mycket att vinna i fastighetsbranschen.

Investera i fastigheter utomlands

Något som har blivit mycket populärt de sista åren är att investera pengar i fastigheter utomlands. Spanien, Italien, Frankrike och även Kroatien är omtyckta länder och det är inte bara nordbor som väljer att fly det kalla klimatet vintertid – engelsmännen har köpt bostäder som aldrig förr. Många pensionärer väljer att sälja sin gamla bostad, eller att köpa andelshus eller villa för att spendera en stor del av året i soligare trakter.

Som du förstår är det en het bransch även för den som vill äga fastigheter och hyra ut. Priserna på bostäder i Spanien har varit rekordlåga under några år, men nu marknaden har börjat återhämta sig igen. Om du väljer att köpa fastighet utomlands är det viktigt att ta hänsyn till de lagar och regler som gäller. Du kan alltså inte räkna med att svenska villkor gäller när du köper fastigheter utomlands.

Många som köper bostäder utomlands väljer att samarbeta med någon förmedlingstjänst. Då kan man, mot en avgift, få hjälp med allt ifrån marknadsföring och bokning till praktiska detaljer kring uthyrningen. Många känner också en större trygghet när de hyr ut via en förmedling än om de skulle hyra ut enstaka nätter privat. Om man har för avsikt att hyra ut bostaden under en längre tid kan istället personliga kontakter vara att föredra.

Vissa väljer då att anlita en person i närområdet, för hjälp med att se till bostaden och att se så att allt fungerar kring uthyrningen. Men för att hitta en pålitlig och tillmötesgående granne som man kan be om hjälp krävs nog att man själv har bott i fastigheten och skapat en relation.

Att tänka på

  • Välj fastigheter i välkända områden – då bör värdet hålla över tid
  • Se upp för nybyggda ”kåkstäder” med många osålda fastigheter
  • Tänk på att köpprocessen ser annorlunda ut än i Sverige
  • Avgifter och arvoden tillkommer ofta
  • I vissa länder är det brukligt att anlita ett juridiskt ombud vid fastighetsköp
  • Vilka skatteregler gäller? Särskilt viktigt om du tänkt hyra ut
  • Vilka regler gäller för arv?

Varför är svenska fastighetsbolag populära?

Många svenska och utländska investerare föredrar att placera kapital i svenska fastighetsbolag. En bidragande faktor till detta är att här råder politisk stabilitet, öppenhet och transparens. Det är relativt enkelt att skaffa information – både om bolag, detaljplaner och projekt. Dessutom anses Sverige hålla hög standard gällande redovisning, enligt de internationella standarder som IFRS definierar. Det anses också att risken för korruption och andra oegentligheter är relativt låg i Sverige.

Hitta fastighetsprojekt att investera i

Att hitta de fastighetsprojekt man vill investera i är inte helt självklart. Är du insatt och har kontakter har du säkert redan fått en del erbjudanden om framtida investeringar. Många gamla hyreshus har blivit uppköpta av fastighetsbolag, som har för avsikt att omvandla lägenheterna till bostadsrätter. Detta kan vara en lönsam affär, men då gäller det att fastigheten är i bra skick och att affären når ett snabbt avslut. Annars får bolaget agera hyresvärd år ut och år in – vilket inte var avsikten.

Har du inte några kontakter kan du anlita en tjänst eller förmedlare, som hjälper till att koppla samman investerare med fastighetsprojekt. Du anger hur mycket du vill investera och sedan får du hjälp med att hitta bra alternativ. Du kan ofta få information om hur projekten du valt att investera i fortlöper och sist men inte minst kan du se fram emot avkastning, vilket betalas genom återbetalning och ränta, utdelning samt inlösen av aktier.

Tänk på att aktiebaserad crowdfunding kan anses mer riskfylld, eftersom man inte har samma typ av säkerhet som vid crowdlending eller när man investerar i aktiefonder. Om något skulle gå snett och projektet skulle gå i konkurs är lån alltid en fordran som prioriteras högre än aktier. Detta är viktigt att ha i minnet när man väljer investeringsform.