Låna pengar med låg kreditvärdighet

Om du har låg kreditvärdighet kan det vara svårare att låna pengar. Då är det bra om du vet vad du ska göra och leta efter för att hitta rätt långivare när du letar efter lån med låga krav. Nedan listar vi lån som finns att ta på marknaden – inte nödvändigtvis bara lån med låg kreditvänlighet. Hoppas du hittar ett lån som passar dig!

Lån med låg kreditvänligt och andra lån

Förfrågningar hos UC

Vi har skrivit lite mer om UC-score och vad du kan göra nedan men vi vill tipsa om en blogg på kreditverket.se som går igenom vanliga frågor och funderingar som dyker upp kring UC-riskprognos, och UC-kreditvärdighet. De går också igenom hur bankerna tänker kring riskbedömningar med bland annat antal kreditförfrågningar och vad som händer om du blir nekad lån trots lånelöfte.

Kolla kreditvärdighet gratis

Många företag erbjuder kreditupplysning men många som exempelvis UC.se tar betalt för upplysningen. Bisnode har en helt gratis upplysningstjänst på minupplysning.se. I din kreditprofil kan du se alla uppgifter som är kopplade till dig och ditt ID.

Din kreditupplysning kommer alltid att innehålla information om:

  • Folkbokföring
  • Telefonnummer
  • Födelsedata
  • Taxeringsuppgifter
  • Skuldsaldo
  • Betalningsanmärkningar
  • Kronofogdeuppgifter
  • Fastighetsinnehav
  • Bolagsengagemang
  • Lista på vilka som tagit ut upplysningar på dig

Beroende på tillgångar och liknande så skiljer upplysningarna du får ut självklart från person till person. Långivare tittar såklart på alla uppgifter men de uppgifter som är viktigast för långivare är informationen från Kronofogden, skuldsaldot och betalningsanmärkningar.

Helt omöjligt att få lån med låg kreditvärdighet?

När du har låg kreditvärdighet är det inte ovanligt att få avslag på lån. Det finns dock långivare som har möjlighet att ge dig lån ändå. Det kan dock vara bra att veta att lån till personer med låg kreditvärdighet anses som en större risk för långivaren och de kompenserar med att du kanske får en högre ränta. När du ansöker om ett lån beräknas din ränta och avgifter utifrån hur stor lånerisk du anses vara. Det kan göra att du får en väldigt hög ränta och att ditt lån kommer att bli dyrt i längden.

Så får du hög kreditvärdighet

Det första du ska göra för att få högre kreditvärdighet är att hålla koll på dina nuvarande skulder och tillgångar. Eftersom långivare tittar mest på ditt skuldsaldo och betalningsanmärkningar är det där du ska satsa på att ordna upp din ekonomi.

Samla dina lån

Med ett samlingslån kan du samla dina skulder på ett ställe och få mycket bättre koll på din ekonomi. Det blir visserligen ett större lån men du får lägre ränta och enklare att hålla reda på allt då det bara blir en faktura i månaden att hålla koll på.

Ett samlat lån gör att du också bara får ett aktivt lån i stället för många små. Det kan göra väldigt stor skillnad för långivare när de tittar på din kreditupplysning. Tänk bara på att om du redan har lån ska du tänka till ett par extra gånger innan du tar ut ett nytt lån.

Avsluta outnyttjade krediter

När du köper något av ett företag på avbetalning öppnar de kredit för dig. Det kan kännas bra just vid köpet men om du inte håller koll på dem kan de ställa till problem för dig även om du inte tänkt utnyttja dem.

Ett väldigt förenklat exempel är om du tänkt köpa en diskmaskin för 10 000 kr och har frågat om att köpa den på avbetalning. Om du får kredit beviljat av säljaren ligger den kvar även efter du betalat av diskmaskinen. Krediten är lite som ett löfte av säljaren att du alltid kan få köpa på kredit hos dem och läggs som en outnyttjad kredit på ditt namn för att de inte ska behöva ta ut en ny kreditupplysning på dig nästa gång du vill handla. Den outnyttjade krediten kommer att se ut som ett potentiellt lån på 10 000 kr som du kan ta ut när du vill.

Långivare bryr sig inte om du tänker använda de outnyttjade krediterna eller inte, de ser bara det som en potentiell skuld du kan dra på dig medan du har lån hos dem. Skulle du helt plötsligt utnyttja alla dina krediter kan du försätta dig själv i en situation där du inte kan betala tillbaka ditt lån och det vill inte långivare.

Därför är det väldigt viktigt att avsluta outnyttjade krediter och det är väldigt enkelt. Det är helt enkelt att du bara ringer upp eller meddelar företagen du har outnyttjade krediter hos att du vill att de avslutar dem. Vilka företag som beviljat dig kredit syns på din kreditupplysning.

Bli av med kreditupplysningar

Kreditupplysningar som tagits på dig ligger kvar hos UC i tolv månader och det enda sättet att bli av med dem är att vänta och inte ta några nya lån tills de försvinner. Att ha en eller två upplysningar hos UC spelar inte så stor roll för att få ett lån. Att däremot ha 3 eller fler än så påverkar väldigt mycket och kan definitivt bara skillnaden på om du får ett lån beviljat eller inte.