lån med låg kreditvärdighet

När du ansöker om lån är det bra om du har hög kreditvärdighet. Men visste du att det finns möjligheter till lån även för dig med låg kreditvärdighet och betalningsanmärkningar?

Om du har låg kreditvärdighet kan det vara svårt att få låna pengar. Men ibland kan man behöva ansöka trots dålig ekonomi. Då kan det vara bra att veta att det finns långivare som kan godkänna lån med låg kreditvärdighet även till dig – det gäller bara att veta var man ska leta. Här tipsar vi om vad du ska tänka på när du ansöker om lån med låga krav och hög godkännandegrad.

Kreditkort låg kreditvärdighet

Även om du har svårt att få lån kan det finnas utvägar. Om du har kreditkort sedan tidigare kan du använda detta och utnyttja krediten. Har du skött dina återbetalningar och betalat fakturor i tid kan det även gå att höja krediten. Hur mycket kredit eller hur stort lån du kan beviljas är alltid upp till kreditgivaren eller långivaren. Därför kan det löna sig att ta personlig kontakt och förklara läget.

När du ansöker om kreditkort görs en kreditupplysning precis som när du ansöker om lån. Om du har fast inkomst och relativt små skulder sedan tidigare kan du ofta beviljas en högre kredit. Det fina med att ha kreditkort är att du väljer själv om och när du vill använda krediten. Ibland kan det uppstå en krissituation och om du behöver åka till veterinären med hunden eller laga bilen kan en sådan kredit vara guld värd.

Helt omöjligt att få lån med låg kreditvärdighet?

Ibland kan det kännas motigt att få avslag på avslag på låneansökan. Vad ska man då göra? Ett sätt kan vara att vända sig till långivare med lägre krav. Lån med låga krav och lån utan kreditvärdighet har blivit en växande trend men det finns några viktiga saker du bör känna till. Lån till skuldsatta och lån till kunder med dålig ekonomi betraktas som lån med hög risk för långivaren.

När du ansöker om lån beräknas ränta och avgifter beräknas utifrån hur stor risk du som kund anses utgöra. Därför kan lån med låg kreditvärdighet betyda att du får betala mer (ibland överpris) för att få låna. Det fungerar helt enkelt så att ju mer desperat du är och ju färre val du har – desto sämre villkor kan du tvingas acceptera. Om det känns omöjligt att få lån kan det vara ett tecken på att du faktiskt inte bör låna mer.

Kolla din kreditvärdighet

Det kan vara svårt att gissa sig till vad man har för kreditscore eller kreditvärdighet. Ett bra sätt att få veta svart på vitt är att begära ut en egen kreditupplysning hos ett kreditföretag. För att begära ut dessa uppgifter om dig själv ska du vända dig till ett kreditupplysningsföretag. Då ser du exakt vilka uppgifter långivare har fått om dig och du får också överblick över hur din ekonomiska situation ser ut.

Att kontrollera sin kreditvärdighet kan vara ett viktigt steg om du vill förbättra din kreditscore. För att kunna reda ut var problemen ligger är det nämligen viktigt att ha en klar bild över lån, krediter och eventuella betalningsanmärkningar. Det kan även vara bra att kolla ibland så att ekonomin ser ut som du förväntar dig – då har du även chans att upptäcka eventuella bedrägerier och identitetsstöld. Kolla upp din kreditvärdighet gratis hos Credetti.

Blancolån – låg kreditvärdighet

När du lånar pengar genom sms-lån, snabblån eller andra småkrediter är det sannolikt ett så kallat blancolån det rör sig om. Det betyder att du lånar pengar utan säkerhet. Nackdelen med blancolån är att ränta och avgifter kan vara relativt höga (så kallad högkostnadskredit eller högkostnadslån) – särskilt för lån med hög beviljandegrad. Fördelen med blancolån är att du kan använda pengarna till vad du vill.

När du lånar av någon privat (vän, släkting, förälder) är det också en typ av blancolån. Men att låna privat kan ha sina nackdelar. Förutom att det är pinsamt att behöva fråga, kan privata lån ofta mynna ut i konflikter rörande avtal och återbetalning. Många tycker att det är bättre att låna pengar av en långivare istället så att man inte blandar ekonomi och familj.

Låna på pantbanken

Om du inte har någon kredit du kan utnyttja och har svårt att få lån finns det en annan möjlighet. På pantbanker kan du låna pengar och lösa skulden när du får råd. Under tiden betalar du ränta för att få låna. Som säkerhet kan du använda smycken eller andra värdeföremål, men det kan även gå att pantsätta konst, mynt, nyare teknik och samlarföremål. Det viktiga är att föremålet du vill belåna har ett dokumenterat värde.

Hur gör man? Antingen kontaktar du en pantbank för värdering, eller så tar du med dig föremålet du önskar pantsätta och besöker deras kontor. Om föremålet uppfyller kraven får du ett förslag på hur mycket du kan låna. Här finns ofta ett visst utrymme för förhandling. När du fått låneerbjudandet kan du tacka ja eller nej. Om du tackar ja skriver ni papper och du får pengarna direkt – kontant eller till ditt bankkonto via Swish.

Vad krävs för att få låna på pantbank? Precis som när du ansöker om lån måste du ha uppfyllt de ålderskrav som ställs. Du måste också kunna legitimera dig. Om du ska pantsätta hemelektronik eller något som har ett dokumenterat värde eller garanti är det bra om du tar med kvitton. På senare år har det blivit allt vanligare att låna pengar genom pantbank och detta är en effektiv metod om du behöver låna pengar snabbt.

Förbättra din kreditvärdighet

Genom att balansera inkomst och utgifter kan du förbättra både din ekonomi och kreditvärdighet. Har du väldigt höga utgifter så att du har ett underskott varje månad behöver du förmodligen ändra på en del vanor, eller skaffa ett mer välbetalt jobb. Annars blir situationen inte hållbar i längden och du riskerar att hamna i en sits där du behöver låna pengar för att klara av tillvaron.

Om du skapar kontroll över utgifterna kan du påverka kreditvärdigheten mycket. Ett annat sätt är att minska dina nuvarande skulder. Många väljer att ta ett större privatlån eller samlingslån för att lösa gamla skulder och krediter. Vinsten med detta är att du får en större skuld att betala av, vilket gör det enklare att hålla reda på räkningarna.

Men det viktigaste är att du får betala lägre ränta vilket ger utrymme att betala tillbaka (amortera av) skulden snabbare. Detta är möjligt genom att privatlån har bättre villkor och lägre ränta än snabblån och sms-lån. Om du har svårt att få godkänt på din låneansökan kan du även öka din kreditvärdighet genom att ange en medsökande. Då är ni två som delar på betalningsansvaret och det ökar chansen att få godkänt på låneansökan.