Köpa guld och silver

Valutakurser går upp och ner och att spara dina pengar på banken ger dig dålig ränta och ingen bra avkastning. Guld har nästan konstant stärkt sitt värde och är värt mer idag än någonsin.

Här investerar du i guld och silver

  • Specialister på sparande
  • Delta i sociala plattformar
  • Bra för både nybörjare & erfarna
Handla på Nordnet

Hur köper man guld?

Köp guld online, är det enklaste tipset som kan ges. Som tidigare nämnt är värdet på guld globalt detsamma och du kommer inte hitta det på rea. Däremot vad du ska jämföra på olika sidor är olika avgifter som frakt eller prispåslag.

För att investera i guld kan du välja olika alternativ; fysiskt guld; aktier i gruvbolag; olika certifikat och guldfonder.

Köp guldfonder

Att köpa guldfonder är väldigt enkelt. Det är den allra enklaste formen att köpa guld i. Guldfonder är värdepapper med hela sitt värde kopplat till guld. I praktiken blir du ”delägare” till en gulddepå i fonden eller så diversifierar fonden värdet i olika certifikat och aktier och skyddar sitt värde från lokala förändringar.

Bäst guldfonder just nu

  1. BGF World Gold A2 – Säkrast investering
  2. Franklin Gold & Prec Mtls A(acc)USD – Bäst avkastning
  3. CPR Invest Global Gold Mines A USD Acc
  4. Invesco Gold & Special Mirls A USD Acc
  5. Atlant Green Tech Metals

Precis som alla fonder ska guldfonder tänkas på som långtidsinvesteringar. De senaste 3 åren har Franklin Gold & Prec Mtls A(acc)USD varit helt klart bäst med en otrolig uppgång och högst avkastning de senaste 3 åren. Den har också näst lägst avgift av de guldfonder vi har tittat på.

Köp guld – fysiskt

Du kan köpa guld på nätet hos många handlare. Allihopa lägger på en eller annan form av tillägg på guldvärdet för att tjäna pengar ofta är det inte många procent och du kommer ofta att ha tjänat in det på något år igen. Det du ska leta efter är den säljare med de lägsta avgifterna och frakten när du vill köpa fysiskt guld. När du får din tacka hemskickad ska du helst inte ta ut den ur sin förpackning. Förpackningen är en form av kvalitetsstämpel när du vill få ditt guld värderat för försäljning. Precis som i alla investeringar finns det osäkerheter i alla former.

Att sälja guld

Att sälja guld kan vara lurigt. Vid köp är det inte så svårt då det bara är att jämföra priserna och avgifterna direkt på nätet. När du ska försöka sälja guld är det mer knepigt. Ofta kan du inte utläsa priserna direkt på nätat utan måste skicka en offertförfrågan till varje företag. Du ska absolut inte skicka in ditt guld för en värdering utan att först ha fått en uppskattning. Skulle du inte vara nöjd med en offert kan du bara strunta i den men om du har skickat in ditt guld måste du betala för returen och det kan bli stora summor.

Många företag försöker också ”luras” lite då de ofta skriver ut helt felaktiga uppskattningar av guldpriser 5–10% under det faktiska värdet vid försäljning. En annan sak de gör är undervärderar det sålda guldet oerhört. Vissa kanske bara köper ditt guld till 2/3 av dess faktiska guldvärde. Självklart är det företag så att företag ska kunna tjäna pengar men när de är så rovaktiga att de kombinerar flera taktiker är det inte bra.

Köpa guld billigt

Då guldpriser är väldigt etablerade mot dess faktiska värde finns det inga knep att köpa guld billigt. Det mest effektiva sättet är att hålla koll på kursen och köpa vid rätt tillfälle när priset faller något.

Om du skulle hitta en annons eller sida där du kan köpa guld billigt så finns det nog en dold eller slug anledning. Allt som glimmar är inte guld har du nog hört talas om och det är ett ordspråk med mycket sanning.

Guld kommer i olika renhetsgrader som mäts i karat. 1 karat för guld är 1/24 del av den totala vikten. Det gör att ett halsband i 18 karat som väger 24 gram har 18 gram guld i sig, resten är oftast koppar, silver eller andra metaller. En guldtacka på 100 gram i 24 karat är alltså helt rent guld och har inga legeringar av andra metaller.

Det finns också guldpläterade smycken och saker. Vid guldplätering innehåller hela prylen ofta så lite guld att det inte ens är värt att mäta i karat och innehåller kanske bara en tusendels guld i bästa fall. 100 gram guldpläterade smycken innehåller bara då 0,1 gram guld och blir då utanför en industriell skala i princip värdelöst. Värdet för den typen av smycken och saker ligger då inte i guldvärdet.

Varför ska man investera i guld och silver?

Även om guld och silver har upp och nergångar som alla investeringar är de otroligt stabila. Detta kommer från att deras värde är helt baserade på att de är ett fysiskt material som har en praktisk användning. Värde i sedlar och andra värdepapper är främst baserat på en överenskommelse om dess värde. Det faktiska materialvärdet för dem är i princip 0 kronor.

Användningen för guld och silver kanske först och främst för tankarna till smycken men de båda har långt mer betydelsefulla användningsområden än så. Guld används främst inom smycken och dekoration men din telefon och mycket av din elektronik i hemmet skulle inte fungera utan användningen av guld i kretskort och kontakter.

Silver har liknande användning inom elektronik men är mycket mer slitstarkt än guld. Det används också i batterier och inom solceller. Silver är också naturligt antibakteriellt och används därför på många sätt inom medicin som exempelvis inom förband och sårtvätt.

Aktier i guldgruvor och certifikat är kopplade till specifika företag och det är därför som de kan gå upp och ner väldigt mycket precis som alla aktier. Fysiskt guld är det mest stabila och det du själv har störst kontroll över. Fonder är relativt stabila och är de enklaste att sälja och köpa