Guld online

Valutakurser går upp och ner och att spara sina pengar på banken ger dålig ränta. Om man räknar på det har den svenska kronan tappat i värde och köpkraft på 100 år. Guld har däremot stärkt sitt värde och är värt mer idag än för hundra år sedan.

Har du pengar som du vill investera på ett säkert sätt? Varken sparkonto på bank, aktier, fonder eller fastigheter kan mäta sig med guld. Guld är det i särklass mest stabila och du får också den bästa avkastningen på dina sparpengar – utan att behöva jaga efter andra alternativ.

Hur gör man för att investera i guld?

Pappersvaluta är relativt obeständig och pengar bygger på en överenskommelse om dess värde. Det faktiska värdet i materialet är således nära 0 kronor. När du investerar i guld sitter värdet i istället i själva materialet. Guld är med andra ord pengar – om än i en annan form. De globala finans- och aktiemarknaderna är övervärderade och händer något med systemet kan dina sparpengar lätt tappa i värde. Många har förlorat hela sina besparingar – över en natt.

Genom att köpa guld och silver kan du försäkra dig om att dina sparpengar växer tryggt. Det finns olika sätt att investera. Många köper på sig guldsmycken, silverskedar och guldklockor, men detta blir ganska skrymmande och vissa föremål är övervärderade eftersom arbetsinsatsen räknas in i priset när man köper. Ska man betala ett rimligt guldpris blir ofta ”skräpguld” som är mest förmånligt.

Skillnad på guld och guld

Skräpguld är slang för defekta smycken eller delar av smycken. Det kan vara en guldkedja som har gått av eller en där låset är trasigt. Det kan också vara tandguld. Guldsmycken förekommer i olika renhetshalt (karat) och det vanligaste har länge varit 18 karat, för smycken i Sverige. I takt med att marknaden har öppnats utåt har även andra halter blivit allt vanligare – 9 karat, 14 karat men även 24 karat.

Dessutom förekommer smycken med guld-doublé eller guldöverdrag. Dessa smycken är alltså inte massiva, utan under guldet finns någon annan metall. De är därmed billigare att tillverka och kan se lika fina ut som massiva smycken – en värdet är inte alls detsamma. Det är alltså en dålig idé att köpa sådana smycken som en investering. Äkta guld ska helst vara stämplat med kattfot och 18K.

Köpa guld online

Ett enklare sätt att investera i guld är att köpa mynt och tackor. Det finns olika storlekar på guldmynt, guldtackor, silvermynt och silvertackor och värdet beror på dess vikt. Du kan köpa guld och silver online och en populär handlare är Liberty Silver AB. Detta är Sveriges ledande försäljare av guld och silver och försäljningen kännetecknas av mycket förmånliga priser.

När du handlar online bör du förvissa dig om att tydliga köp- och leveransvillkor anges på sidan. Välj en firma med gott renommé och förvissa dig om att firmans verksamhet är seriös, innan du betalar något. Se också upp med dolda kostnader – vilka mindre seriösa aktörer ofta försöker gömma. Kom ihåg att du betalar för vikten – så studera viktangivelserna noggrant för att försäkra dig om att priset är rimligt.

Pris på guld

Priset på guld sätts utifrån renhet. Anledning till att det finns annat än guld i guldsmyckena är att rent guld är ett väldigt mjukt material. Genom att tillsätta viss andel av exempelvis koppar, silver, palladium, zink, nickel eller aluminium får man en legering som lämpar sig bättre för smycken och andra föremål. Förutom förbättrade egenskaper som gör materialet tåligare kan med denna process påverka guldets färg. De vanligaste är rött guld (rödguld), gult guld och vitt guld (vitguld), men en mängd olika färger förekommer.

24 karat är det renaste guldet och därför är priset högre än för exempelvis 18 karat. Guldmynt och tackor ska vara stämplade, vilket garanterar äkthet. Om man ser till guldpriset så låg det på ca 2,5 kr/gram fram till 1931. Idag är priset ca 393 kr/ gram och detta motsvarar en dramatisk ökning på hela 15 620%.

Guld är ett attraktivt material och den tekniska industrin efterfrågar stora mängder. Detta är ytterligare ett skäl till varför priset på ädelmetall kan antas öka. En aspekt att ta hänsyn till är att investeringsguld är momsbefriat, men för andra föremål som smycken och klockor får du betala moms. Många investerare ser guld som en investering som ska vara över en lång tidsperiod.

Köpa silver online

Silver är inte lika dyrbart som guld, men även denna ädelmetall kan vara en klok investering, sett på lång sikt. Silver är inte momsbefriat i Sverige. Du kan köpa tackor eller mynt och skillnaden mot guld är att du behöver köpa större mängder, alltså större kvantitet, för att uppnå samma värde. Då kan du också få bättre avkastning på investeringen.

Pris på silver

En silvertacka på 1 kg (999% renhet) kostar ca 4550 kr, vilket motsvarar 2,35 kr/gram. Det kan låta lite, men det primära skälet att investera i silver är just det faktum att värdet står sig bra på längre sikt. Oavsett om bankernas räntor går upp eller ner, om aktiemarknaden störtdyker eller om sämre tider står för dörren, är rent silver ett tryggt val att placera sina sparpengar i.

Hur säljer man guld och silver?

Om du behöver sälja av delar av din investering finns det flera sätt. Ett är att sälja till företag och handlare. Då kan du vara säker på att du får ett bra pris. Vissa växlingsföretag tar emot guld och silver, men avgifterna kan ofta vara höga och då förlorar du en del av värdet. Detta gäller även för pantbanker, som tar viss del i provision även om de köper in guld- och silvermynt och tackor.

Somliga väljer att annonsera på Blocket, Tradera eller i forum och säljer sedan privat. Detta kan för all del fungera bra, men risken att bli lurad är förstås större. Det gäller både om du köper och säljer guld eller silver. Har du skrotguld liggandes kan du även vända dig till din lokala guldsmed. De brukar köpa in guld (även tandguld) och använder det till lagningar och annat.