Smslån är bra om du behöver låna pengar snabbt. För snabbast lån – välj smslån med direkt utbetalning.

Välj smslån med direktbetalning så får du pengarna utbetalda direkt – även på kvällen och helgen. Det finns många lån med direkt utbetalning och du kan få pengarna direkt till ditt bankkonto. Välj rätt långivare genom att jämföra olika alternativ, så får du bäst ränta och villkor. Tänk på att lån kan ha olika avgifter, så se till helheten för att hitta billigaste lånet. Enklaste sättet är att använda våran jämförelsetabell nedan:

 

Hur mycket vill du låna? 
1 000 kr 500 000 kr
När vill du betala tillbaka? 
1 månad 15 år
  • Filtrera för:
  • Utan UC?
  • Betalningsanmärkning?
  • Endast låneförmedlare

smslån direkt

Direktbetalning eller ”pengar samma dag”?

Idén med snabba smslån är att hela processen ska gå väldigt fort. Tiden för ansökan, handläggning och utbetalning minimeras när du ansöker om lån hos en långivare som använder samma bank som du själv. Du behöver också identifiera dig med BankID eller motsvarande E-legitimation för att det ska gå så smidigt som möjligt. Om du anger fel uppgifter kan ditt ärende fastna i en flaskhals, vilket kräver manuell hantering.

Vissa lån har direktbetalning och då kan du till exempel få utbetalning inom 15 minuter. Eller det är i alla fall låneföretagets marknadsföringsbudskap. Ett sådant lån är det snabbaste sättet att få extra pengar när du behöver – om du inte redan har ett kreditkort som du kan använda. Den bank som används mest hos långivarna är Nordea, men även andra banker som Handelsbanken, Swedbank och SEB.

När du jämför lån kan du ibland välja ”direktbetalning” eller ”pengar samma dag”. Direktbetalning är det snabbaste alternativet och ”pengar samma dag” betyder vanligtvis att det inte är ett smslån utan ett privatlån det handlar om. Privatlån kan ha bättre ränta och villkor än smslån så kan du vänta kan detta vara ett mer fördelaktigt alternativ när du behöver låna pengar.

Funkar det att ta ett smslån med direkt utbetalning?

Om du ansöker online, använder BankID och har konto i samma bank som långivaren använder sig av kan du få utbetalning direkt. Du anger konto och kan låna på helgen och kvällen utan att behöva vänta på pengarna. Viktigt är att du ansöker innan angiven stopptid – annars kanske inte långivaren hinner betala ut pengarna samma dag. Var även noga med att ange korrekta uppgifter, så underlättar du hanteringen av din låneansökan.

När du ansöker online kan du enkelt kontrollera om du har samma bank som kreditgivaren. Om inte kan du välja en annan, för att utbetalningen ska gå så snabbt som möjligt. Med jämförelsetjänster online kan du jämföra upp till 90 olika långivare för att på så vis hitta det mest fördelaktiga lånet med bäst ränta. Denna tjänst är kostnadsfri att använda och finns i syfte att förenkla för dig som kund.

Smslån med direkt utbetalning utan UC

Om du ansöker om lån utan UC innebär det att långivaren använder sig av ett annat företag för kreditupplysning. Det görs alltid en sådan kreditundersökning före lån beviljas och poängen är att se så att du inte har obetalda skulder eller betalningsanmärkningar. När långivare väljer ett alternativt kreditupplysningsföretag, exempelvis Bisnode eller Creditsafe, syns bara en kreditförfrågan trots att du kan ansöka om flera lån. Detta eftersom flera långivare kan dela på informationen.

När kreditupplysning görs via UC (Upplysningscentralen) noteras varje enskild förfrågan och om du ansöker om flera lån kan listan bli lång. Vissa ser detta som negativt eftersom det kan dra ner ditt totala UC-score (kreditbetyg) och ge dig sämre kreditvärdighet. Det är inget som de flesta märker av, men om du ska ansöka om bolån eller större privatlån hos en bank kan många kreditförfrågningar göra det svårare att få godkänt på låneansökan.

Smslån direkt utbetalning med betalningsanmärkning

Det finns långivare som godkänner smslån även om du har betalningsanmärkning. Alla kan missa en räkning och de flesta låneföretag och kreditgivare gör en samlad bedömning av din ekonomi för att få en bild av din betalförmåga. Om de anser att du kommer klara av att betala tillbaka ditt nya lån inom utsatt tid får du sannolikt godkänt på ansökan. Har du däremot skulder hos Kronofogden kan det bli svårare att få godkänt på låneansökan.

Det är alltid upp till varje enskild långivare att besluta om du ska få låna eller inte. Om du har ”gamla synder” eller har goda skäl bakom din betalningsanmärkning kan det vara värt att ringa eller maila till låneföretaget och förklara läget. Ibland kan de ta individuell hänsyn och kundtjänst brukar ofta vara väldigt tillmötesgående. Det är inte säkert att du kan få låna pengar ändå, men personligt initiativ brukar ofta imponera. Du kan inte räkna med direktbetalning om du har betalningsanmärkning.

Välj rätt långivare när du behöver pengar direkt

För att få pengarna så snabbt som möjligt efter godkänd låneansökan är det viktigt att tänka på några saker. För det första bör du alltså välja rätt långivare, som har samma bank som du har. Du bör även jämföra ränta och avgifter, för att hitta det lån som är billigast. Dessutom är det viktigt att ansöka så tidigt på dagen som möjligt, då detta ökar utsikterna att få lånet utbetalt direkt.

Om du inte har rätt bank kan du få vänta en dag extra innan pengarna betalas ut. Du kan inte få ditt smslån under helgen eller under kvällar om du inte använder samma bank som långivaren. För små lån, då du bara behöver låna lite pengar, sker utbetalning ofta snabbare än större lån. Vissa långivare erbjuder också lån via Swish – då kan du ha pengarna inom ett par minuter.

Swishlån – smslån med utbetalningar via Swish

Dessa nya smslån med utbetalningar direkt via Swish är mycket uppskattade bland låntagare. De är särskilt användbara om du står i en butik och vill köpa något, men behöver låna pengar. Istället för att kontakta en vän eller anhörig för att få låna, kan du då låna direkt från ett kreditföretag och få pengarna direkt in på det konto som är kopplat till Swish.

Du behöver förstås en smartphone för att kunna ansöka om lån direkt i mobilen. Snabba lån är bra, men försök att inte impulslåna! Vissa tar nya snabblån för att täcka gamla skulder och krediter, men detta är inte ett bra sätt att hantera sin ekonomi. Om du vill lösa gamla skulder och baka ihop dessa i ett större lån är ska du inte välja smslån eller snabblån. Privatlån har lägre ränta och bättre villkor för detta ändamål.

Kan man låna på helgen?

Det finns långivare som har öppet på kvällar och helger och som erbjuder direktbetalning. Tänk på att röda dagar kan göra att utbetalningen försenas, trots att du har ansökt om smslån med utbetalning direkt. För att skynda på processen ska du alltid lämna in en fullständig ansökan som inte kräver att du kompletterar i efterhand. Detta gör att processen tar mycket längre tid, då din ansökan måste kontrolleras manuellt av långivaren.

lån direkt utbetalning

Hur snabbt betalas pengarna ut?

Om du ansöker direkt online eller i mobilen och verifierar din identitet med BankID och blir godkänd kan du få pengarna utbetalda inom 5-60 minuter. Detta är bra om du behöver låna pengar akut och inte kan vänta på utbetalning. När du ansöker om lån får du information om vilken utbetalningstid som är aktuell för just ditt lån. Du kan alltid välja att avstå från ett lån, även om du ansökt, och välja ett annat. Om du ansöker om smslån utan UC syns då i regel bara en kreditförfrågning.

Vad krävs för att få smslån med direkt utbetalning?

Det förutsätter förstås att du fyllt i alla uppgifter och att du uppfyller de grundkrav som låneföretaget har satt upp. Du måste vara svensk medborgare och ha fyllt 18 år (vissa har högre ålderskrav på 20 eller 22 år). Du måste även ha en fast adress (vara folkbokförd i Sverige) för att få låna pengar. Vissa långivare har inkomstkrav, men andra kan godkänna lån utan att du har fast inkomst, eller saknar inkomst.

Är smslån dyra – bör man undvika?

När du lånar pengar betalar du ränta och eventuell uppläggningsavgift. Man brukar skilja på nominell och effektiv ränta. Den ränta långivaren ofta skyltar med är en lägre ränta och detta är kostnaden de tar för att låna ut pengar – nominell ränta. Men om du ska få en rättvisande bild när du jämför är det den effektiva räntan som är intressant.

Det är den samlade räntan och avgifterna – alltså den totala kostnaden – för att få låna. Tänk på att avi-kostnader ofta tillkommer och genom att välja e-faktura eller autogiro kan du spara pengar varje månad. Man hör ofta att smslån är onödigt dyra och att det finns en massa dolda avgifter. Detta är inte helt sant. Det finns väldigt billiga smslån och till och med gratis smslån utan ränta.

Bra med snabba lån – hitta bästa villkoren!

För att smslån ska vara så billiga som möjligt är det dock viktigt att alltid betala tillbaka dem innan återbetalningstiden är slut (under löptiden). I annat fall riskerar du att en helt ny ränta börjar gälla och du kan även få betala förseningsavgifter. De som säger sig ha dåliga erfarenheter av smslån och snabblån är ofta personer som har problem med sin ekonomi i stort.

Det är bra med snabba lån om du behöver låna extra pengar, men man bör alltid låna ansvarsfullt.