Tjäna Pengar Nätauktioner

Att sälja prylar på nätauktioner är ett bra sätt att tjäna extra pengar. Här guidar vi dig bland svenska auktionssajter och ger dig de bästa tipsen på hur du blir en stjärnsäljare.

Svenska auktionssajter växer som aldrig förr och tack vare internet har marknaden fått en enorm exponeringsyta. Snygga bilder och bra information kan räcka långt för intresserade köpare. Goda omdömen och ett seriöst intryck av sidan ger förstås en extra skjuts i rätt riktning.

Även om bruset av billiga varor från Kina har stulit fokus ett tag finns det alltid efterfrågan på kvalitetsprodukter och märkesvaror – till fyndpris. Ibland kan det vara svårt att sätta pris på en vara – och då kan en auktion vara ett bra sätt att få ut så mycket pengar som möjligt. Om många är intresserade ökar du chanserna till att få bra betalt.

Det omvända gäller förstås också. Det mesta går att sälja men det gäller att hitta rätt köpare. Om du auktionerar ut en vara och ingen lägger bud kan du prova igen och hoppas på bättre lycka nästa gång.

Auktioner på nätet – så fungerar det

Det finns två olika typer av auktionssajter. Dels rena auktionshus där du lämnar in din vara, får den värderad och så sköter firman fotografering, marknadsföring och publicering av annons samt budgivning och försäljning. Som du säkert förstår innebär det en hel del jobb för firman och därför tillkommer avgifter för de olika tjänsterna – så kallad provision.

Den andra varianten är en budgivningssajt, där du själv ansvarar för att ta bilder och publicera dessa på sajten. Dessutom måste du skriva en rubrik och text till din vara och prissätta den enligt eget tycke. Har du tänkt skicka varan måste du erbjuda ett lämpligt fraktsätt och då är det bra att ha vägt varan och emballage för att kunna göra en korrekt uppskattning.

Bästa auktionssajterna

De största auktionssajterna är utan tvekan Ebay och Tradera. Dessa är väl etablerade och många besöker sidorna bara för att surfa runt och se vad de hittar. Framför allt Tradera har även en tilltalande layout där bilder spelar stor roll. Det tar bara ett par sekunder för den vana auktionsbesökaren för att avgöra om en vara är intressant eller inte. Första bilden är därför väldigt viktig.

Bland traditionella auktionssidor finns exempelvis Stockholms Auktionsverk, Bukowskis och Lauritz, men även små auktionshus och pantbanker har börjat bedriva auktionsverksamhet online. Ofta går det snabbt och enkelt att registrera sig på sidan och sedan är det bara att börja lägga bud. Vilka villkor och regler som gäller ska stå tydligt angivet på sidan.

Svenska auktionssajter

Ebay och Tradera är de största sajterna för privat försäljning. Titt som tätt dyker det upp små uppstickare som lockar med ”inga avgifter” och ”inga provisioner”, men dessa har mycket svårt att konkurrera med de stora sidorna. Människor tenderar att dras till platser med stort utbud och det spelar ingen roll om avgifterna är låga om kundunderlaget sviker – då får du ändå inte sålt dina saker.

Förutom auktionssajter finns det också sidor som samlar information från auktionshus och auktionssajter. Dessa är förstås mest till för dig som ska köpa varor, eller som vill få en uppfattning om vad liknande varor sålts för tidigare. Att studera tidigare slutpriser kan alltså ge dig indikationer på hur du bör sätta pris när du säljer varor.

Så blir du en stjärnsäljare

Det första steget till att bli en bra säljare är att ha bra varor att sälja. Leta i gömmorna och googla gärna på olika typer av prylar – ibland kan sådant du inte hade en aning om visa sig vara värt en rejäl slant. Glöm inte bort kategorin vardagsföremål – kanske har du gamla string-hyllor på vinden eller fler borrmaskiner än du behöver.

Här är våra bästa tips:

  • Fotografera det som ska säljas

Bra foton säljer och det får gärna finnas flera bilder ur olika vinklar, för att man ska få en god uppfattning om varans utseende och skick. En bra mobilkamera duger alldeles utmärkt men tänk på att fotografera i bra ljus – helst dagsljus. Försök även att komma nära, så att man verkligen ser detaljerna.

Har du ett bildredigeringsprogram i datorn kan du enkelt beskära bilderna så att det du säljer hamnar i fokus.

  • Skriv en säljande beskrivning

Först gäller det att sätta en bra rubrik. Försök att tänka vad folk faktiskt söker på. Exempelvis är ”vit Gefle servis med 12 tallrikar” bättre än ”mormors gulliga fat för middag”. Skriv sedan en beskrivande text, där du anger vad som ingår i auktionen, eventuella mått eller storlek, material (främst textil) och skick.

  • Lägg upp auktionen strategiskt

Vilken dag och tid man avslutar en auktion kan spela stor roll för hur många som budar på auktionen. Förmiddagar, runt middagstid och när det är nattningsdags för barnfamiljer kan man ofta se en dip i besökarantal. När det verkliga livet kommer i vägen är det inte första prioritet att buda på auktioner.

Helgerna är ofta mer välbesökta än veckodagarna och runt lön kan man också se en ökning. Så försök att tänka strategiskt när du startar dina annonser. Genom att välja starttid kan du påverka avslutningstiden – utan att behöva betala extra.

  • Prissättning är A och O

Hur ska man tänka när man sätter priser? Vissa saker kanske du redan vet vad de är värda, medan andra är höljda i dunkel. Börja med att googla runt efter liknande föremål för att se vad andra har fått betalt för sina varor. Ofta kan du hitta avslutade auktioner eller annonser och då kan du skapa dig ett hum om värdet.

Men vad en vara är värd och vad du faktiskt får för den är inte alltid samma sak. Den slutliga summan kan vara lägre, för människor vill i regel inte betala mer än de behöver. Om intresset är stort eller om varan du säljer är verkligt unik kan du däremot få överraskande bra betalt.

Vissa börjar sina auktioner superbilligt – på någon krona – men vi rekommenderar dig istället att sätta ett utropspris som är det minsta beloppet du kan tänka dig att sälja varan för. Tänk också på att försäljningsavgifter (provision) kan tillkomma. Dessutom ska du förmodligen packa och skicka iväg det du sålt. Det är inte jättekul att göra sig besvär och packa mormors servis för en tia.

  • Utropspris eller Köp Nu?

För att öka chanserna till försäljning kan du erbjuda både ett utropspris och ”Köp Nu” med ett något högre pris. Köp nu innebär att man kan köpa varan direkt, förutsatt att ingen har lagt bud. Många vill handla billigt och om de är rädda för att någon ska välja ”Köp Nu” kan det hända att de lägger ett bud för att blockera, så att ingen annan kan köpa varan.

Omvänt finns det alltid otåliga budgivare som vill ha varan direkt och som inte räds att betala lite extra. Var inte rädd för att ta i lite extra vid ”Köp Nu”, för det är trist att känna att man sålt till underpris. Om varan inte har fått några bud utan är osåld vid auktionens slut kan du alltid lägga upp den igen. Du kan även prova att ändra lite i rubriken och se om du får fler besök.

  • Omdömen är viktiga

Om du är generös och hjälpsam förstår köparen att du inte bara vill kränga, utan att du säljer varor som du vill kunna stå för. Detta ökar trovärdigheten och förtroendet för dig som säljare och leder garanterat till fler försäljningar. Med tiden betalar det sig också i antal positiva omdömen – vilket i sig ökar försäljningen.

  • Underlätta packning och leverans

Bunkra upp med emballage – tomma kartonger, bubbelplast eller papper, packtejp och plastpåsar (till kläder och textil). Se även till att du har en inkopplad och fungerande skrivare, ifall du ska skriva ut fraktsedlar. Ha koll på vem som har betalat och försök att skicka snabbt – vilket ökar chansen till positiva omdömen.

Genom att ha förberett packmaterialet har du gjort halva jobbet och att packa och skicka iväg går som en dans. Tänk på att packa väl, så att varan inte rör sig inuti i kartongen. Och se till att skicka rätt sak till rätt person om du har flera auktioner ute samtidigt. Ett bra tips är att dubbelkolla sålda objekt och att skriva vad du har sålt – tex ”servis” på baksidan av varje fraktsedel.