Smslån utan ränta

Vet du att det finns smslån utan ränta? Visst låter det för bra för att vara sant – men det är verklighet. Här tipsar vi dig om hur du hittar de fördelaktiga lånen.

Det sitter någonstans i bakhuvudet – alla dessa varningar för att det är dyrt med snabba lån och smslån – men tack vare den hårda konkurrensen på marknaden finns det faktiskt sjysta alternativ för den som behöver låna pengar. Men smslån helt utan ränta? Det låter nästan för bra för att vara sant, men är verklighet – det gäller bara att veta var du ska leta efter dem.

Här kan du ta smslån utan ränta

Ibland kan man behöva låna pengar snabbt och då är snabba lån med kort återbetalningstid ett bra alternativ. Smslån har fått dåligt rykte men till stor del beror detta på att låntagare som av någon anledning inte betalar tillbaka inom avtalad tid drar på sig onödiga och extra kostnader. Men att ta snabba lån behöver inte innebära en risk att hamna i ekonomiskt trångmål. När man tar snabba lån är grundregeln alltid att lösa skulden inom utsatt tid. Då blir det inga problem och man får maximal nytta med lånet.

Det finns många aktörer på marknaden och lånenivå, ränta och återbetalningstid varierar. Många väljer att ansöka om smslån direkt i datorn och genom att jämföra olika tjänster kan du hitta det alternativ som passar dig bäst. För att nämna några exempel erbjuder Ferratum.se 30 000 kronor i räntefri kredit utan avgifter i 60 dagar. På Loanstep.se kan du låna max 5000 kronor i 14 dagar medan  Meddelandelån.se har fokuserat på mindre summor och erbjuder 1000 kr i 30 dagar (utan ränta och avgift).

Räntefria lån är inte alltid samma sak som kostnadsfria lån. Studera därför villkoren noga så att det inte dyker upp oväntade avgifter som fördyrar det hela. Det första du bör kontrollera är om där finns fasta avgifter som aviavgift och uppläggningsavgift. Du bör också vara uppmärksam på om lånet är räntefritt under hela löptiden – eller bara en del av den. Och dessutom bör du vara extra noggrann när du studerar vad som gäller om du utökar krediten eller förlänger ditt lån.

Hur kan man låna ut utan ränta

Hur kan man låna ut utan ränta?

Ränta är kostnaden för ett lån, så hur kan företag och banker låna ut utan ränta? Det enkla svaret är att det är ett sätt att värva nya kunder. Ofta gäller erbjudandet om räntefritt bara första gången du lånar hos ett kreditföretag. Du kan lätt få smslån med två veckors räntefri period. Men du bör känna till att som låntagare har du alltid rätt till en sådan räntefri period. När du ingår ett avtal på distans har du enligt konsumentkreditlagen 21§ ångerrätt som löper i 14 dagar efter att du tecknade lånet.

Du kan under denna period häva avtalet och har då rätt att få betala tillbaka hela lånebeloppet utan att du behöver stå för vare sig ränta eller avgifter. Smslån utan ränta är alltså inte magi utan något som följer konsumentkreditlagen. Åtminstone de första två veckorna. Därefter är det upp till kreditgivaren att besluta om ränta och det är då det börjar bli riktigt intressant vad du kan få för ränteavtal.

Smslån räntefritt och utan UC?

Om du inte vill att förfrågningar kring din låneansökan ska synas i UC:s register kan du vända dig till långivare som gör kreditförfrågningar hos kreditupplysningsföretagen Bisnode och Creditsafe. Att få smslån utan UC innebär alltså inte att långivaren struntar i att göra någon kreditupplysning alls. Alla kreditgivare är skyldiga att göra en kreditupplysning, annars bryter de mot konsumentkreditlagen.

En kreditupplysning syftar alltid till att kontrollera din ekonomiska situation och betalförmåga. Om du har många obetalda skulder anses du ha mindre möjligheter att betala tillbaka nya lån. Det är förstås så att långivaren vill undvika onödiga risker när de beviljar lån, men kom ihåg att en kreditupplysning görs lika mycket för din skull. Även om ett avslag känns trist för stunden är du inte betjänt av att ha större skulder än du kan hantera.

Hur snabbt får man ett smslån

Hur snabbt får man ett smslån?

Räntefria smslån och krediter brukar ha mycket snabb handläggningstid. Om du har angett korrekta uppgifter så att ingen manuell prövning måste göras, får du ofta svar direkt när du ansöker. Om du blir godkänd som låntagare betalas pengarna ut redan samma dag, eller nästföljande. Ifall det är helg eller helgdag när du ansöker om lån kan du ibland behöva vänta tills nästa bankdag innan pengarna finns på ditt konto.

Ett sätt att försäkra dig om snabb utbetalning är att kontrollera så att du och långivaren använder er av samma bank. Då sker överföringar snabbare och ofta kan du få pengarna insatta direkt på ditt konto. Många tycker att smslån är smidiga eftersom ansökan är snabb och enkel och du får vanligen svar direkt på skärmen eller i mobilen. Det är också enkelheten – att man kan låna pengar snabbt – som det anspelas på när man ser till benämningen smslån.

Alternativ till smslån utan ränta

Som komplement till smslån finns också mikrolån, snabblån – vilket i princip är samma sak, nämligen små blancolån. Ett blancolån är ett lån utan säkerhet och kraven för att få låna en liten summa pengar är ofta lägre än för stora lån. Eftersom långivaren tar större risker med blancolån är också kostnaden för dessa lån generellt sett högre. Studera därför villkoren noga innan du skriver på ett låneavtal. Håll särskild koll på vilken ränta som gäller och hur länge lånet ska vara räntefritt.

Små privatlån eller onlinekrediter är perfekta för dig som har bråttom. Genom att hitta en mindre låneförmedlare kan du låna pengar för en kort tid, exempelvis för att betala en räkning som annars skulle förfalla. Hela poängen med smålån är att de är kortsiktiga och att du betalar tillbaka dem inom angiven tid. En del av dessa smålån är helt gratis – alltså utan avgifter och ränta under en viss tid. Men se till att betala tillbaka i tid – annars kan det bli dyrt. Efter att den räntefria perioden är över kan den effektiva räntan ligga på 10 – 33 %.

Smslån med betalningsanmärkning

Kanske har du betalningsanmärkningar eller låg inkomst och därför svårt att få lån. Mindre microlån och räntefria smslån kan då vara räddningen om du skulle få behov av extra pengar. Många mindre långivare kan godkänna din låneansökan trots en snårig ekonomi, medan du troligen skulle få avslag på din ansökan om du gick till en vanlig bank och ansökte om ett traditionellt banklån.

Det finns vissa som glatt marknadsför att de lånar ut även till kunder med betalningsanmärkning, medan andra låter bli att skylta med det. Om man skulle behöva låna pengar kan man alltid kontakta utlåningsföretaget och förklara sin situation, så kan den mer personliga kontakten och öppenheten öka chanserna att ändå få igenom sin ansökan. Vissa långivare har också mycket låga inkomstkrav, vilket kan passa dig som studerar, har flera jobb eller timanställning.

Undvik fallgropar med smslån

Betala alltid tillbaka ditt lån i tid, annars tillkommer det automatiskt kostnader och dessa kan vara väldigt höga. Många låneföretag vill locka dig till att utöka ditt lån eller förlänga återbetalningstiden, eftersom de på så vis tjänar mer pengar. Försök att ha en färdig plan från början och avvik inte från den. Bland det farligaste du kan göra är att ”låna lite extra, för säkerhets skull” eller att låta bli att tänka på återbetalning. Många gömmer sig bakom tanken att ”det löser sig nog”, men om du lånar mer än du har kapacitet att betala tillbaka kan du få stora problem.

Är det dumt att ta smslån?

Du har säkert hört varningar om smslån och snabblån, eftersom det anses lätt att hamna i en skuldfälla. Detta gäller särskilt om du vet med dig att du är slarvig med din ekonomi och att du har som vana att låna till sådant du vill köpa. Det är inte fel att låna pengar för att köpa en sak eller för att lösa en krissituation, men försök att kalkylera innan du ansöker så att du verkligen klarar av att betala tillbaka lånet inom avtalad tid.

Vad gör man om man får problem att betala tillbaka, även om man trodde att man hade kontroll? Om du får svårt att betala tillbaka smslån ska du alltid höra av dig till långivaren för att försöka lösa situationen. Kanske kan du förhandla dig till en ny räntefri period så att du hinner komma ifatt med din ekonomi. Det värsta man kan göra är att sticka huvudet i sanden och hoppas att lånet ska försvinna av sig självt – det gör det inte.

Tänk på detta när du tar smslån

Låna inte mer än du behöver och försök att undvika att låna till konsumtionsvaror eller saker utan bestående värde. Undvik också att lösa befintliga lån genom att ta nya snabblån eller smslån. Även om smslånen är räntefria till en början är det ingen bra lösning på problemet med obetalda skulder, eftersom kostnaderna kan bli höga ifall du får svårt att betala tillbaka även de nya lånen.

Innan du ansöker om lån bör du ta reda på exakt vad som gäller för den långivare du väljer. Villkor och regler kan skilja sig mycket åt och det är bättre att ta reda på fakta och information innan än att få överraskningar efteråt. Läs gärna andras omdömen på nätet, så får du en uppfattning om ifall långivaren har bra rykte om sig. Vissa kan ha snabbare utbetalningar än andra medan vissa tycker det är viktigt att lånebolaget har trevlig och tillmötesgående kundtjänst.

 

  • Smslån utan ränta erbjuds ofta till nya kunder
  • Du har alltid rätt till två veckor räntefritt
  • Du kan ångra lånet och häva avtalet inom 14 dagar
  • Smslån utan ränta erbjuds ofta bara till nya kunder
  • Ett räntefritt lån är inte alltid detsamma som ett gratis lån
  • För ett smslån utan ränta kan avgifter tillkomma
  • Om du förlänger ett räntefritt lån tillkommer avgifter och ränta
  • Ifall du utökar lånebeloppet tillkommer ränta