ta ett smålån

Om du vill ansöka om smålån utan UC kan det löna sig att jämföra ränta. På så sätt hittar du bra smålån med schyssta villkor.

Många drar sig för att ansöka om smålån eftersom det är dyrt och krångligt. Men visste du att du kan hitta smålån utan UC med schyssta villkor och ränta? Det gäller bara att veta var man ska leta och att lära sig hur man jämför lån. Enklaste sättet är att använda en jämförelsetjänst online – då slipper du gå in på varje långivares hemsida eller ringa runt för att få bästa erbjudandet.

Enklast är att ansöka om lån online och då legitimerar du dig enkelt med BankID. När du ansöker om ett nytt lån görs en kontroll av din ekonomi, för att långivaren vill se hur din ekonomi ser ut och om du har många lån och krediter sedan tidigare. Detta görs både för din säkerhet och långivarens. Tänk på att smålån är relativt dyra, så låna bara om du verkligen behöver.

mt|no_encryption|

Lån utan UC

Jämför 28 långivare
Belopp:
1000 – 600.000 kr
Löptid: 1 månad – 15 år
Ränta: Från 5.25 %

 

Jämför Lån utan UC

 

mt|check_circle|

Bisnode

Jämför 13 långivare
Belopp: 1000 – 80.000 kr
Löptid: 1 – 60 månader
Ränta: Från 8.30 %

 

Lån med Bisnode

 

mt|beenhere|

Creditsafe

Jämför 15 långivare
Belopp:
1000 – 600.000 kr
Löptid:
1 – 15 år
Ränta:
Från 5.25 %

 

Lån med Creditsafe

 

Smålån utan UC med direkt utbetalning

UC är en förkortning för Upplysningscentralen och hit vänder sig många banker och långivare för att göra en kreditupplysning, innan de beviljar lån. Nackdelen är att du får en notering varje gång någon gör en förfrågan hos UC. Har man många kreditförfrågningar på sig kan det bli svårare att få godkänt på ett större lån – som bolån.

Därför väljer många att ansöka om smålån utan UC. Lån utan UC innebär att långivaren använder ett annat kreditupplysningsföretag än Upplysningscentralen. Några vanliga företag som ofta används är Bisnode eller Creditsafe. Att ansöka om sådana lån är fördelaktiga för dig som kund, men kostnaden är ofta en något högre ränta. Därför klassas smålån som högkostnadskrediter.

Smålån kan också kallas för smslån

Smålån, snabblån och smslån är vanliga namn på samma sak. Du lånar en liten summa pengar och får pengarna snabbt. Att ansöka är smidigt eftersom du gör det direkt på dator eller i mobilen. Ofta får du svar direkt på skärmen, eller i ett mail eller sms kort därefter. Du fyller helt enkelt i vilket belopp du önskar låna och övriga personuppgifter.

Ibland finns inkomstkrav, men vissa långivare medger även lån utan inkomst. Detta är bra för dig som har oregelbunden inkomst eller timanställning och inte kan visa upp papper på exakt hur mycket du kommer att tjäna varje månad. Tänk bara på att aldrig låna mer än du tror dig kunna betala tillbaka. Ett litet lån med hög ränta kan bli dyrt om du inte betalar tillbaka i tid – då kan skulden växa snabbt.

Varför skall man ta ett smålån?

Det finns många anledningar till varför man ska ta ett smålån. Kanske får du en oväntad utgift som du inte kan betala på ett annat sätt, eller så hittar du drömjackan på rea fast det är en vecka kvar till lön. Ett smålån är ett snabbt och enkelt sätt att få ett extra tillskott i kassan när du behöver det. Viktigt är att aldrig ta nya, dyra smålån för att lösa gamla snabblån och krediter.

Ta ett smålån till köket

Hur mycket kan man låna utan UC?

Hur mycket du kan låna beror på vilken långivare du vänder dig till. Vissa lånar ut upp till 20 000 kr, 25 000 kronor, 30 000 kronor eller 50 000 kronor eller 80 000 kr utan UC. Den lägsta summan du kan låna är 500 kr, 1000 kronor, 2000 kr eller 3000 kronor beroende på långivare. Långivare kallas även kreditgivare och detta kan vara antingen ett privat låneföretag eller en bank.

Låneföretag som specialiserar sig på lån utan UC har ofta ”snällare” krav än vad bankerna har. Du kan exempelvis få låna även om du saknar fast inkomst. Låneföretagen tar stor hänsyn till tidigare lån och skulder samt din aktuella betalförmåga. Om du anses kunna betala tillbaka ditt nya lån finns det inga direkta hinder för att du ska få låna.

Vad innebär det att låna med UC?

Långivaren anlitar UC för att göra en kreditupplysning och istället för att få en samlad bild över din ekonomi kan de få en mängd uppgifter, från olika källor. Alla som är över 15 år är registrerade hos kreditupplysningsföretagen och vanliga källor är Kronofogden (skulder, betalningsanmärkningar), Skatteverket (taxerad inkomst), Skatteverket och Lantmäteriet (fastighetsägande) samt uppgifter om personidentitet och adress (Skatteverket och SPAR – Statens personadressregister.

Genom UC kan de även få information från Bolagsverket, finansbolag, Tullverket, Transportstyrelsen och banker. De svenska bankerna (t ex Handelsbanken, Swedbank och SEB) använder sig vanligtvis av UC och har därför tillgång till denna information.

Lån utan UC

Om man lånar utan UC får långivaren också en kreditkontroll men där tar man större hänsyn till ditt samlade kreditbetyg. Hög kreditvärdighet innebär en fördel för dig som låntagare, eftersom du då anses vara en mindre risk för långivaren. Därför kan du få bättre villkor och lägre ränta. Största fördelen med lån utan UC är att det görs en enda kreditförfrågan och sedan delas uppgifterna mellan olika aktörer om du ansöker om lån på flera ställen.

Du kan alltså ansöka om flera lån (man kan tacka nej till erbjudanden man inte vill ha) och det ser ut som att du bara har ansökt om ett. Detta är bra om man vill att ekonomin ska se extra snygg och städad ut – om du exempelvis har tänkt ansöka om ett bolån längre fram. Har man väldigt många kreditförfrågningar i sitt register kan framtida långivare eller banker dra öronen åt sig och bli mer försiktiga med att godkänna nya lån.

Hur länge syns en kreditförfrågan?

När du tar ett lån är det alltid synligt hos det aktuella kreditupplysningsföretaget i 12 månader. Detta gäller oavsett om du handlar på kredit, med kreditkort, tar ett lån eller utnyttjar kontokredit. En av anledningarna till varför andra kreditupplysningsföretag än UC används är att kreditgivaren får en samlad bild över din ekonomi. Långivaren ser inte antalet UC-förfrågningar som en belastning.

Vad krävs för att få smålån?

Smålån är mindre lån med kort återbetalningstid – precis som smslån, snabblån och mikrolån. De är även av typen blancolån vilket betyder att du lånar utan säkerhet (till motsats från exempelvis bolån där bostaden är säkerhet för lånet). Du måste uppfylla vissa grundkrav för att få låna pengar. Det finns en åldersgräns (vanligtvis 18 år) och du måste vara svensk medborgare (folkbokförd i Sverige).

Det går i regel lättare att få godkänt om du har en fläckfri historik utan betalningsanmärkningar. Har du skulder hos Kronofogden eller många obetalda krediter kan långivaren bli mer restriktiv med att godkänna nya lån. Om de ändå godkänner din ansökan kan du tvingas acceptera en högre ränta, då du anses utgöra en större risk för låneföretaget.

Smålån med snabb utbetalning

Efter beviljad ansökan kan du ofta få direkt utbetalning till det konto du angivit. För smålån betalas pengarna ut direkt, men om du ansöker om ett större lån kan du få vänta tills nästa dag. Ibland kan det krävas en manuell granskning av din ansökan och då kan du också få vänta lite längre. Var därför noga med att fylla i rätt uppgifter i din låneansökan – för snabbast hantering.

Snabbt smålån utan UC

Hur snabbt kan lån betalas ut?

För att du ska få pengarna så snabbt som möjligt kan du gärna ansöka tidigt på dagen. Om det skulle behövas en manuell granskning av din ansökan har kreditföretaget då hela dagen på sig. Beroende på hur mycket eller lite du lånar får du pengarna olika snabbt. Mindre summor betalas oftast ut samma dag, förutsatt att du har angett ett giltigt konto.

Om du ansöker tidigt på dagen kan utbetalningen ske under öppettiderna (banköverföring av pengar – insättning direkt på kontot). Ansöker du om lån på kväll eller helg (även röda dagar) kan du ibland få vänta till nästa bankdag innan du får pengarna. Villkoren skiljer sig från kreditgivare till kreditgivare och genom att läsa omdömen kan du se vilka som brukar ha snabb utbetalning.

Tänk på att även din egen bank kan spela in i sammanhanget. Vissa banker tar extra tid på sig att ta emot betalningar och ibland blir inte pengarna synliga på ditt konto förrän dagen efter. Detta har inget med långivaren att göra utan det är din egen bank som ”håller på” pengarna. Det finns lån som betalas ut även på kvällar, lördagar, söndagar och röda dagar och dessa kallas ibland för helglån.

Lätt eller svårt att få lån utan UC?

Det finns långivare med hög godkännandegrad och lägre krav på UC-scoring. Hur lätt eller svårt det är att få lån beror på flera faktorer. Har du många lån sedan tidigare, eller betalningsanmärkningar, kan det dra ner oddsen att du beviljas nya lån. Det är alltid upp till kreditgivaren att avgöra om de ska bevilja eller inte. Vilka är de snabbaste långivarna med flest godkända ansökningar?

Mobillån (kreditlån / snabblån), Frogtail (smslån) och Ferratum (kontokredit) är välkända namn. Tänk på att om du har svårt att få lån innebär det att du kan få sämre ränta och villkor. Får du däremot flera erbjudanden om lån kan du förhandla om villkoren, eftersom långivarna tvingas tävla om dig som kund. Då kan du komma billigare undan eftersom räntan blir väldigt konkurrenskraftig.