Passiv inkomst

Drömmer du om ett liv i frihet där du kan leva på dina tillgångar? Med passiv inkomst kan den drömmen bli verklighet.

När du hör ordet passiv inkomst kanske du får upp en inre bild av en daytrader som vilar i skuggan med en laptop på magen, på en vit strand i något avlägset paradis. Att ta sig dit är något många drömmer om, men få vågar ta steget. Tänk att säga upp sig från jobbet och ta dagen som den kommer. Vakna när du vill, äta när du vill, göra vad du vill – när du vill. Inga tider att passa.

Det behöver inte vara utomlands, utan ekonomisk frihet kan lika gärna handla om att man vill kunna vara ledig och spendera mer tid med familjen här hemma i Sverige.

Investera för framtiden med passiv inkomst

Många drömmer om ett annat liv där de är fria att göra vad de vill. Kanske har du intresse som du egentligen skulle vilja ägna dig åt på heltid – fast du aldrig kommer till skott? I takt med att bostadspriserna har skjutit i höjden har allt fler dragit på sig dyra bolån. Och är man beroende av en fast inkomst kan det vara svårt att ta steget och göra en förändring.

Passiv inkomst betyder att man lever på den avkastning ens tillgångar ger. Om du har tillräckligt stor inkomst blir du ekonomiskt oberoende och kan leva ditt liv precis hur du vill. I den tid vi lever i – med stort fokus på sociala medier och där alla vill lyckas över en natt – avstår många från att ens försöka. Att skapa sig en passiv inkomst är inte enkelt och det går inte snabbt.

Passiv inkomst – inget för lata!

Om det vore enkelt skulle alla göra det, eller hur? Ska man vara helt ärlig så krävs det både hårt och envist arbete för att bygga upp förutsättningar för passiv inkomst. Det går att åstadkomma även om du inte har ett fett startkapital på banken, men då krävs en större arbetsinsats. Många som vill börja börjar smått och lägger kvällar och helger på projektet, vid sidan av sitt jobb.

Det kan liknas vid att ”smyga igång” ett företag och du kan prova om passiv inkomst är något för dig och om du tycker att det känns kul – utan att riskera något ekonomiskt. Medan lönen trillar in på ditt konto kan du se hur din egna verksamhet växer med tiden. Och på sikt kan du skapa dig ekonomisk frihet som många bara kan drömma om.

Olika typer av passiv inkomst

Vilka typer av passiv inkomst finns det? Det finns en mängd olika typer av inkomstkällor och vissa kombinerar flera alternativ för att sprida riskerna och tjäna mer pengar. Andra väljer att fokusera på en enda gren och fördjupa sig i denna. Vilket alternativ som är bäst för just dig beror på vad du är för typ av person och vilka risker du är beredd att ta.

Är du en social och utåtriktad person som är bra på att hålla många bollar i luften kanske du vill starta en blogg, dropshipping och bli influencer på Instagram. Är du ekonomiskt och stategiskt lagd kanske du väljer att fokusera på sparande i aktier och fonder – eller investering i råvaruhandel. Och har du specialkunskaper eller ett företag där du inte hinner med alla uppdrag själv kan du jobba som konsult eller låta andra ta över uppdrag mot provision.

Här följer en lista på passiva inkomster för dig som vill börja med passiv inkomst 2019:

 • Mina (gräva) Bitcoin
 • Börja blogga
 • Konsultuppdrag
 • Sälja på E-bay, Blocket och Tradera
 • Spela Poker
 • Investera i aktier eller fonder
 • Investera i råvaror
 • Bli en daytrader
 • Börja med Dropshipping
 • Skapa en app (utveckla mjukvara)
 • Bli influencer
 • Bli Youtube-stjärna
 • Bli affiliate
 • Skapa webbsida och lev på reklamintäkter
 • Spara i fonder
 • Sälj jobb vidare – mot provision
 • Lär ut via webben (e-kurser)
 • Installera solceller
 • Investera i fastigheter
 • Skapa digitala produkter
 • Skriv en e-bok
 • Bli recensent på nätet

Börja med att lära dig grunden

Det finns mycket information online – både i olika forum och på Youtube där entreprenörer berättar om ”min passiva inkomst” och tipsar såväl nybörjare som experter om hur de kan komma vidare med sina investeringar. När du väljer inriktning är det viktigt att välja något du själv är intresserad av och kanske har erfarenhet av. Då har du ett försprång när det gäller kunskap och sannolikheten är mindre att du tröttnar.

Ett vanligt fel när man börjar med passiv inkomst är att man förväntar sig snabbt resultat. Visst, det går att bli Youtube-stjärna över en natt, men det troliga är att det tar ett eller ett par år innan du har fått en stadig inkomst. Vill du läsa mer om olika ämnen finns det även böcker om passiv inkomst. Att fördjupa sina kunskaper är särskilt viktigt om du har tänkt investera i fonder och aktier och vill vara aktiv själv när det gäller placeringar.

Tjäna pengar medan du sover

Det fina med passiv inkomst är att du lägger ner arbete på en stabil grund. Lite som att plantera ett träd. När det väl har rotat sig och växt sig starkt kan du njuta av frukterna, utan att det påverkar själva trädet. Det står där, år ut och år in och kräver visserligen lite underhåll för att må bra och fortsätta ge frukt, men det största arbetet har du redan gjort.

Vissa kallar detta för att man tjänar pengar medan man sover, men riktigt så glamouröst är det kanske inte. Att leva på passiv inkomst kräver ett visst engagemang, men vinsten är att du kan styra över din egen tid och att du bestämmer själv hur mycket eller lite du vill jobba. Många influencers har till exempel en färdiginlagd kö av inlägg så att de ska slippa känna stress.

Att skapa en internationell, nischad webbsajt gör det möjligt att tjäna pengar även när du sover. När det är natt här är det dag någon annanstans och på så vis är ”butiken” ständigt öppen. Genom att sälja prylar på nätet eller starta ett dropshipping-företag kan du också tjäna pengar utan att göra något. När annonser eller sidor med varor väl är publicerade kan köpare handla även när du själv inte är online.

Att våga starta är hela grejen

Att drömma om en annan tillvaro är en sak, men att ta tag i saken och göra en förändring är något helt annat. Det kräver tid, engagemang och intresse från din sida. Men om du väl börjar investera tid i något du är nyfiken på kan det betala sig fortare än du tror. Ett sätt att börja är att avsätta tiden du ändå sitter på tåg eller tunnelbana varje dag – till att börja planera ditt nya projekt.

Förvänta dig inte att bli rik direkt utan försök att se det positiva i att saker rör sig i rätt riktning. Även små framgångar är en framgång och kan få dig att känna dig handlingskraftig och stolt över dig själv.