Ta ett omstartslån

Har du drömt om att börja om med din ekonomi? Att få skuldsanering är inte helt enkelt men det finns andra sätt att reda ut ekonomin. Om du har många dyra lån och krediter kan omstartslån vara till stor hjälp.

Att ansöka om skuldsanering är ett stort projekt som tar både tid och kraft i anspråk. För att vara aktuell måste du ha en viss skuld och medan du väntar kan skulderna växa okontrollerat. Känner du att du har för mycket skulder men känner att du vill ta tag i det hela själv finns det alternativ. Det vanligaste är att samla lån och krediter i ett större lån med bättre villkor.

Vissa kallar det samlingslån men omstartslån är kanske en mer rättvisande benämning – eftersom det kan ge en nystart för den som behöver. Hela poängen med ett omstartslån är att du ska uppleva en lättnad rent ekonomiskt, så att du får möjlighet att betala av din skuld snabbare. Genom amortering sjunker den totala skulden och detta minskar dina kreditkostnader på sikt eftersom räntan då blir lägre.

Välj ett omstartslån med låg ränta:

 

Hur mycket vill du låna? 
5 000 kr 600 000 kr
När vill du betala tillbaka? 
1 år 18 år
  • Filtrera för:
  • Utan UC?
  • Betalningsanmärkning?
  • Endast låneförmedlare

 

Lån trots stor skuld?

När man beräknar ränta görs det i regel utifrån den kvarvarande skuldens storlek och räntan kan variera för olika typer av lån och krediter. Det är viktigt att veta att ränta alltid sätts individuellt och det är upp till långivaren eller kreditgivaren att välja vilken ränta de vill erbjuda just dig. När du ska ansöka om omstartslån är det viktigt att du får ett lån med så låg ränta och låga avgifter som möjligt.

För att du ska kunna ”starta om” behöver du alltså nollställa din ekonomi, minimera utgifterna och skapa så bra förutsättningar som möjligt. Vilket du har skuldsaldo hos Kronofogden eller hos andra långivare kan det vara möjligt att betala tillbaka de tidigare skulderna. Det är bra om du har en snygg historik utan betalningsanmärkningar, men det går även att få lån trots betalningsanmärkningar.

Omstartslån utan UC

Det finns olika typer av omstartslån eller samlingslån som du kan ansöka om, beroende på hur din ekonomiska situation ser ut. För att hitta det lån som passar dig bäst är det enklaste att använda en jämförelsetjänst online. Där kan du välja om du vill ansöka om lån med ”betalningsanmärkning OK” eller lån utan UC. Du får upp en lista med förslag och kan även välja att läsa mer om varje långivare innan du bestämmer dig.

När du har bestämt hur mycket pengar du vill ansöka om går du vidare och skickar in din ansökan direkt online. En kreditprövning görs och långivaren granskar din ekonomi för att se så att du har betalförmåga nog för ett nytt lån. Först därefter kan du godkännas som låntagare. Ofta får du svar redan samma dag eller dagen efter.

Banker som hjälper skuldsatta

Vissa banker hjälper skuldsatta och beviljar omstartslån eller så kallade saneringslån, även om du saknar fast inkomst. Även om du är kraftigt skuldsatt kan du få hjälp och med rätt upplägg kan du få fart på din ekonomi. Om du har skulder hos Kronofogden kan det dock bli svårare att få godkänt på en ny låneansökan. Betalningsanmärkningar behöver inte vara ett hinder och det går att få lån trots betalningsanmärkning.

De banker och långivare som medger lån trots hög skuldsättning har ofta detta som nisch. Det gäller att vara vaksam och att själv göra ett aktivt val för att få bäst villkor och ränta. Nöj dig inte med första bästa erbjudande utan jämför vad olika aktörer kan erbjuda just dig. Kan du visa att du har självinsikt om att du befinner dig i en svacka och att önskar ta dig ur den kan de vara mer tillmötesgående än om du låter skulderna växa okontrollerat och läggs på hög.

Omstartslån med bostad

Om du saknar fast inkomst eller av andra anledningar har svårt för att få lån finns det några knep. Ett sätt är att skaffa en medlåntagare eller borgenär för ett nytt lån. Är ni flera som delar på ansvaret kan det vara enklare att få lånet beviljat. Detta alternativ är dock inte att rekommendera eftersom du då riskerar att din dåliga ekonomi drabbar någon annan.

Ifall du får svårt att betala tillbaka skulden, trots de bästa intentioner, blir nämligen din medlåntagare ansvarig för att pengarna betalas tillbaka. Ett annat sätt är att använda en bostad som säkerhet för ett nytt lån. Detta kan ge möjlighet till att låna en större summa pengar men å andra sidan riskerar du att sätta dig i en väldigt riskabel sits om du får svårt att betala tillbaka lånet.

Bästa lån till skuldsatta

När man pratar om skulder är det viktigt att skilja på skuldfinansiering och skuldsanering. Att låna med skulder är inte alltid helt enkelt och om du känner att du är kraftigt skuldsatt och behöver hjälp kan det vara aktuellt med skuldfinansiering – dvs hur du ska kunna hantera och betala dina skulder. Det kan exempelvis vara aktuellt med omläggning av lån eller samlingslån (omstartslån) för att sänka räntekostnader.

Skuldsanering har en lite annan betydelse och syftar på att du ska radera befintliga skulder. Om du ännu inte har så stora skulder kan det gå att sanera ekonomin på egen hand med hjälp av en sträng budget och förmånliga hopbakslån eller privatlån med låg ränta. Det gäller dock att vara uthållig och att verkligen betala tillbaka enligt budgeten för att den ekonomiska planen ska hålla. På sikt kan du minska bördan eller bli helt skuldfri.

Skuldsatt över öronen?

Om det har gått så långt att du har tappat kontrollen fullständigt spelar det ingen större roll vad du gör. Detta gäller ofta personer med gamla skulder där hög ränta har gjort att skulden skenar iväg helt okontrollerat. Oavsett hur mycket du betalar tillbaka kommer du aldrig hinna ikapp och du kan inte räkna med att bli skuldfri hur du än försöker. Då är enda sättet att ansöka om skuldsanering.

Genom kommunen har du möjlighet att be om hjälp. På senare år har köerna varit mycket långa och man kan få vänta ett halvår eller mer innan man får besked. Om du beviljas skuldsanering blir du av med dina gamla skulder, men det är inte utan kostnad. Förutom att det kan vara pinsamt och något av ett personligt nederlag måste du nämligen leva på en viss summa (existensminimum) i flera år.

Detta gör att du blir ekonomiskt ofri och även om du tjänar mycket pengar så får du inte behålla dem. De flesta som väljer att ansöka om skuldsanering är dock så desperata att de accepterar det för att få lugn i sinnet och en möjlighet till riktig nystart. Ett tips är att aldrig låta det gå så långt och att aldrig lösa dyra krediter genom att ansöka om nya snabblån.