Låna pengar utan uc godkändVisste du att du kan ansöka om lån hos flera långivare och slippa en massa kreditförfrågningar? Genom att ansöka om lån utan UC kan du undvika att sänka din kreditvärdighet.  Nedanstående jämförelsetabell listar alla de långivare som inte använder sig av Upplysningscentralen vid kreditupplysning.

 

Hur mycket vill du låna? 
1 000 kr 600 000 kr
När vill du betala tillbaka? 
1 månad 15 år

Frihet med lån utan UC

Många är rädda för att ansöka om lån, eftersom de vill undvika att få många kreditförfrågningar på sig. Detta kan vara till nackdel om man vill ansöka om ett större bolån, eller vill kunna visa upp en god kreditvärdighet i största allmänhet. Genom att ansöka om lån utan UC görs endast en förfrågan och vanligtvis används ett kreditupplysningsbolag för detta ändamål.

När man ansöker om lån görs alltid en kreditkoll och om den görs hos Upplysningscentralen (UC) syns en notering för varje gång en sådan förfrågan gjorts och dessa sparas i ett register. Du får även alltid en kopia av de uppgifter som lämnats ut om dig, för att du ska veta vilken information som lämnats ut och till vem. Det är något av en seglivad myt att många förfrågningar ger sämre möjlighet till nya lån, men trots detta är många försiktiga.

Lån utan UC

När du lånar görs alltså en kreditkoll, men långivaren måste inte använda UC:s upplysning. Allt fler väljer istället att anlita alternativa kreditupplysningsbolag, som Creditsafe och Bisnode. Då kan den som ansöker om lån ansöka om flera lån utan att det syns i registret. Istället för att få en förfrågan per ansökan syns det bara en förfrågan trots att du ansöker om flera lån.

Att ansöka om utan UC innebär alltså inte att ingen kreditprövning görs. Enligt konsumentkreditlagen är alla långivare skyldiga att göra en sådan kontroll. Genom att jämföra olika lån och räntor kan du hitta det lån som är mest fördelaktigt för dig. Det finns många olika typer av lån och två av de allra vanligaste är snabblån och privatlån. Dessa är enkla att ansöka om och enklast är att ansöka direkt onlune. Vad finns det för likheter och skillnader mellan snabblån och privatlån?

Snabblån utan UC

Snabblån är ett blancolån vilket innebär att du lånar utan säkerhet. Vanligtvis är lånesumman relativt låg (ofta 5000 till 50 000 kronor) och återbetalningstiden kort. När du ansöker om snabblån utan UC kan du räkna med en snabb och enkel ansökningsprocess och ofta får du svar direkt. Pengarna betalas också ut väldigt snabbt – vilket är något av själva poängen med snabblån. Med snabblån utan UC kan du jämföra flera olika låneerbjudanden och räntor utan att någon ser vem du har ansökt hos.

Man får ofta höra att snabblån är dyra och att man ska akta sig för denna typ av lån. Uttalanden som dessa är ofta tecken på okunskap, för det finns en del att tänka på när man jämför lån. Förutom den årsränta som långivaren anger bör du ta hänsyn till övriga avgifter. När du lägger ihop all ränta och alla avgifter får du fram den effektiva räntan. Det är summan du faktiskt betalar för att få låna och det är denna som du bör jämföra när du jämför snabblån och krediter.

En annan vanlig orsak till att snabblån blir dyra är att låntagaren inte betalar tillbaka lånet i tid. Den överenskomna räntan gäller bara under löptiden och om man struntar i att betala skulden kan en helt annan (och högre) ränta börja gälla efter att lånet löpt ut. Genom att betala av ditt lån enligt amorteringsplanen och betala tillbaka skulden i tid slipper du även dyra påminnelseavgifter och förseningsavgifter.

Privatlån utan UC

Behöver du låna mer pengar bör du istället ansöka om privatlån. Då kan du låna upp till 600 000 kronor utan säkerhet och även här finns möjlighet till att ansöka utan att alla uppgifter lagras i UC:s register. När du ansöker om privatlån utan UC används något annat kreditupplysningsföretag och du får snabb överblick över olika lånealternativ och möjligheter – utan att sänka din kreditvärdighet genom många förfrågningar.

Varför ska man välja privatlån? Ofta ställs lite högre krav på ett privatlån än på snabblån, men du har också möjlighet att låna mer pengar till bättre villkor. När du jämför olika privatlån bör du se till den effektiva räntan (vilket är den faktiska kostnaden för att få låna, inklusive avgifter). Ett bra lån har så låg ränta som möjligt och genom att betala av lånet så snabbt du kan minimerar du räntekostnaden.

Varför? Räntan beräknas utifrån tid och ju längre du dröjer med att betala av skulden – desto mer får du betala i ränta. Vissa långivare lockar med amorteringsfria månader, men detta innebär inte att du slipper kostnader och får låna gratis – det är bara att skjuta upp återbetalningen vilket ger extra ränta till låneföretaget eller banken.

Eftersom man kan låna upp till 600 000 kronor med privatlån väljer många detta alternativ för att finansiera kontantinsats vid bostadsköp. Gör man bara en väl avvägd kalkyl behöver inte ett sådant privatlån vara ofördelaktigt – särskilt inte nu när räntan är så låg. Privatlån kan vara ett bra alternativ då man inte hunnit spara ihop egna pengar – och genom att låna kan en bostadsaffär bli möjlig.

Varför är hög kreditvärdighet viktigt?

Och om man sätter sig in i en långivares situation kan det tyckas mer säkert att låna ut till en som inte redan har en massa lån. Det behöver inte vara så, men ofta är många kreditförfrågningar ett tecken på obalans i en persons ekonomi. Du bör dock vara medveten om att kreditkoll görs inte bara om man ansöker om lån, utan även när man handlar på kredit via internet.

Om du använder faktura som betalmedel (exempelvis Klarna eller Svea ekonomi) kan du räkna med att det görs en kontroll av din ekonomiska status. För de flesta spelar det ingen roll och så länge du har kontroll och betalar dina fakturor i tid så är allt bra. Men om du ska ansöka om ett större lån hos en bank kan det bli problem.

En sämre kreditvärdighet behöver inte betyda att du nekas lån, men kan innebära att du får sämre ränta och villkor än om du hade haft en ren historik. Du har alltid glädje av att kunna presentera en ekonomi som ser snygg ut. Försök därför att betala av småskulder och se till att alltid amortera av och betala tillbaka skulder och krediter i tid.

Finns det lån utan kreditupplysning?

Ja, det finns lån där du slipper kreditupplysning hos Upplysningscentralen. Genom att långivaren väljer att anlita ett kreditupplysningsbolag för att göra kreditkoll slipper du blanda in UC. För små kreditköp och lån görs en väldigt enkel kontroll och detta är mest för att se så att du inte har stora skulder eller betalningsanmärkningar sedan tidigare. Att låna pengar utan UC kan dock vara något dyrare än andra lån, eftersom den diskreta hanteringen innebär en extra service till dig som kund.

Finns det lån med betalningsanmärkningar och skulder?

Många långivare väljer att se framåt istället för bakåt och tar främst hänsyn till din betalförmåga när du ansöker om ett nytt lån. Om du har gamla betalningsanmärkningar behöver det alltså inte betyda att du inte får låna. Du kan även få låna trots skulder, men här är det viktigt att ha självinsikt nog och att aldrig lösa gamla krediter med nya snabblån. Tänk på att inte låna mer än vad du kommer kunna klara av att betala tillbaka – på så vis undviker du att hamna i en skuldfälla.

Kan man låna pengar utan UC med många förfrågningar?

Om du har många kreditförfrågningar kan långivaren, kreditbolaget eller banken dra öronen åt sig och undra hur det är ställt med din ekonomi. Men många förfrågningar behöver inte innebära att du nekas lån. Däremot får du finna dig i att villkor och ränta för de lån du beviljas kan bli något sämre än om du hade haft en fläckfri historik. Dessa beräknas nämligen utifrån en samlad riskbedömning och med många förfrågningar kan långivare anse att det är riskabelt att låna ut.

Lite om andra kreditupplysningsbolag

Vilka andra kreditupplysningsbolag finns det och vad erbjuder de för tjänster? De mest kända är kanske Creditsafe och Bisnode. De fungerar på samma sätt som UC och när någon har gjort en förfrågan i ditt namn får du meddelande om detta samt uppgifter om vilken information som lämnats ut. Det går alltså inte att göra en ”hemlig” kreditkoll utan att du får reda på det.

Om du inte har ansökt om lån eller handlat på kredit och ändå får en kreditupplysningskopia bör du kontrollera vem som gjort den och vad det gäller. Har du riktig otur kan det nämligen vara fråga om bedrägeri och då vill du givetvis reda ut saken så fort som möjligt. Om någon annan har ansökt om lån eller köpt något i ditt namn ska du alltid kontakta företaget i fråga, bestrida alla fakturor och göra en polisanmälan.

De flesta företag skickar bara varor till den adress som anges i folkbokföringen och genom detta har riskerna med att handla online minskat betydligt. Förutom Bisnode och Creditsafe finns även mindre aktörer som säljer kreditupplysningstjänster. Oavsett vilket företag som anlitas ska du alltid få en kopia av lämnade uppgifter och dessa kan anlända via vanlig post eller digital brevlåda som Kivra.

Lån med Bisnode

Bisnode är ett av de största kreditupplysningsbolagen. När du ansöker om lån med Bisnode används detta kreditföretag för att göra kreditkoll. Det kan vara smslån, snabblån, mikrolån eller privatlån. I en uppdaterad lista 2019 så får du veta vilka låneföretag som använder Bisnode. Bisnode grundades i Sverige 1989 och företaget har tillhandahållit ekonomisk information och analyser sedan dess. I dagsläget har Bisnode huvudkontor i Stockholm och detta Europaledande kreditföretag bedriver verksamhet i 18 europeiska länder.

Lån med Creditsafe

En annan stor aktör inom kreditupplysning är Creditsafe. Även här gäller det att hitta en uppdaterad lista 2019 med alla smslån, snabblån och privatlån utan UC. The Creditsafe Group upprättar kredit-score och gör analyser av kunders ekonomiska situation. Detta bolag grundades 1997 i Oslo och har vuxit i takt med att Internet-handeln har slagit igenom. Numera har bolaget världsomspännande verksamhet – 16 kontor i 10 länder och över 200 000 användare.

Varför anlita kreditupplysningsföretag?

Genom att låta någon annan ta ansvar för att hitta korrekt information kan du som företagare luta dig tillbaka och känna dig trygg med dina affärer. En kund som har en ekonomi i balans och som saknar betalningsanmärkningar eller uppseendeväckande kunder kan bli en trogen affärspartner under lång tid framöver. Genom att erbjuda kunderna lån utan UC kan du optimera din risk- och kredithantering samtidigt som du ökar chanserna till att skaffa nya kunder – för alla älskar en bra deal.