privata bilaffärer

Genom att sälja bilen privat kan du tjäna tusenlappar. Att lägga ut en annons på Blocket är enkelt, men vad händer sen? Här ger vi dig bästa råden för hur du går till väga för att sälja bilen privat och hur du undgår att bli lurad.

Hur undviker man att bli lurad om man säljer sin bil privat?

Här ger vi dig de bästa råden.

Vill man ta det säkra före det osäkra så kan man låta en bilhandlare ta hand om försäljningen. Är den av äldre årsmodell kan det dock vara svårt att bli erbjuden annat än skambud och även om de antar utmaningen får du räkna med flera tusenlappar i provision för att genomföra köpet. Om du har tänkt byta in din bil är det i regel en annan historia – då är bilhandlare mer tillmötesgående både gällande skick och vad du får betalt för din gamla bil.

På senare år har antalet bilbedrägerier ökat dramatiskt och många känner sig osäkra och drar sig för att sälja sin bil. Vanligtvis är det privatpersoner som blir lurade – ofta av oseriösa bilförmedlare och rena bedragare. Ibland ligger även organiserad brottslighet bakom skumma bilaffärer. Det är viktigt att inte vara naiv och godtrogen när man ska köpa eller sälja en begagnad bil privat.

Värdera din bil och förbered affären

Sök på nätet efter andra bilar av samma årsmodell så kan du få en uppfattning om vad din egen bil är värd. Om annonsen har legat ute väldigt länge utan att bilen blivit såld kan du misstänka att säljaren satt priset lite för högt. När du sätter pris är det viktigt att ha realistiska förväntningar men ändå inte starta med ett för lågt utgångspris. Tänk på att du måste ha lite prutmån med i priset. Lägg dig därför en bit över din lägsta smärtgräns och låt hellre köparen pruta något.

Städa ur bilen och töm den på personliga tillhörigheter. Tvätta bilen och städa ur den ordentligt – glöm inte bagageutrymmet. Helhetsintrycket är viktigt och en välvårdad bil gör det enklare för köparen att slå till. Fotografera bilen och skriv en annons, där relevant information framgår. Leta fram besiktningsprotokoll, handbok och registreringsbevis så att du har alla papper lätt tillgängliga när affären ska äga rum. Skriv också ut ett köpeavtal – se nedan.

Kolla upp vem spekulanten är

Redan innan ni träffas bör du kolla upp vem spekulanten är. Googla på telefonnumret och namnet och se vilken adress som finns angiven. När ni sedan träffas har du kött på benen och om något är oklart eller visar sig inte stämma är det enklare att få en känsla för om köparen är seriös eller inte. Om du känner på dig att något är fel bör du avbryta affären, eller fråga rent ut om det du tycker är konstigt. Mister du en står det tusen åter – det finns alltid fler intressenter.

Ska du sälja till ett bilföretag är det lika viktigt att göra research. Särskilt om företaget är nystartat eller en mindre firma som du kanske inte vet så mycket om. Kolla upp vem som äger företaget och googla gärna efter omdömen från tidigare kunder. Vill man gå ett steg längre kan man se hur företagets ekonomi ser ut. Bolagets status kan framför allt vara intressant om det är en dyrare bil som ska säljas.

Kräv legitimation!

Vilket du säljer eller köper en bil är det mycket viktigt att veta vem du gör affär med. Begär att få se legitimation och skriv gärna ner köparens personnummer och adress. För att man ska kunna äga en bil i Sverige måste man ha en fast adress, så kontrollera gärna att uppgifterna stämmer innan ni genomför ägarbytet. Om ägarbytet sker med blanketten som bifogas registreringsbeviset ska du som säljare posta den.

Skriv köpeavtal

Det är viktigt att skriva ett köpeavtal, där allt som du och köparen kommit överens om står nerskrivet. Motormännens Riksförbund har utarbetat ett sådant avtal och du kan skriva ut en färdig mall och fylla i egna uppgifter som motsvarar er överenskommelse. Läs igenom avtalet noga och informera köparen om eventuella fel du känner till och vilken utrustning som ska medfölja.

Uppmana köparen att undersöka bilen noga för att själv skapa sig en bild av dess skick. Är det en dyrare bil kan det också vara idé att åka till en auktoriserad verkstad för att få bilen undersökt (vanligen på köparens bekostnad). Kom ihåg att en sådan undersökning är till för er båda och den syftar till att undvika problem och att osämja uppstår efter köpet.

Så går ett ägarbyte till

För att bilen ska byta ägare ”på pappret” måste köpet anmälas till Transportstyrelsen. Detta kan göras online (båda parter måste signera med mobilt bankid), eller via blanketten som är fäst vid ägarbeviset. Tänk på att om brev skickas kommer det ta ett par dagar innan ägarbytet har gått igenom. Det finns också en liten risk att brevet försvinner i hanteringen.

Överlämna aldrig åt köparen att lägga kuvertet på brevlådan. Om brevet inte postas registreras aldrig ägarbytet och detta kan medföra stora konsekvenser och mycket besvär för dig som säljare. Om du formellt står kvar som ägare ansvarar du både för parkeringsböter och trängselskatt som köparen drar på sig. Digitalt ägarbyte är snabbare, smidigare och tryggare för båda parter.

Hur ska betalningen gå till?

Att hantera stora mängder kontanter kräver vaksamhet och dessutom måste du förmodligen ändå gå till banken för att sätta in dem efter köpet. Banköverföring eller betalning via mobiltjänsten Swish är istället att föredra. Man brukar säga att man aldrig ska acceptera annat än kontant betalning, men det viktigaste är att du ska kunna se pengarna direkt. Skriv aldrig på ägarbyte eller lämna ifrån dig nycklarna innan du har sett att pengarna har kommit in på ditt konto.

Försäkring och skatt

När du säljer en bil måste köparen skaffa sig en egen trafikförsäkring, men det är säljaren som har ansvar för att bilen är försäkrad, till dess att fordonsbytet är registrerat. Vad gäller fordonsskatten är den beroende av när på året skatten ska betalas. Eventuellt är du som tidigare ägare skyldig att betala skatten, trots att du inte längre äger bilen. Det är nämligen den som står som ägare på uppbördsdagens första dag som är skatteskyldig.

Exempel: Om uppbördsmånaden är juni och du säljer din bil den 4 juni måste du betala skatten för kommande år, trots att bilen har bytt ägare.

Kolla bilens skulder innan köp!

När du köper bil är det mycket viktigt att kontrollera om bilen har några skulder – innan köp. Det är nämligen så att om bilens tidigare ägare har obetalda parkeringsböter, skatt eller andra skulder så är dessa knutna till fordonet. Det innebär att du som ovetande köpare får ta över dessa skulder och kan bli betalningsskyldig. Här gäller det att vara kall och att inte förutsätta att säljaren eller bilhandlaren är ärlig.

Istället bör du dubbelkolla uppgifterna själv hos Kronofogden och hos Transportstyrelsen. Det går också att använda en digital tjänst för ändamålet – som Biluppgifter.se. Tänk på att vissa skatter – som vägtullar – och avgifter för felparkering och annat kan släpa tidsmässigt. Du kan be säljaren att skriva ut ett dagsfärskt utdrag från trängselskattekontot. Det skadar inte att dubbelkolla även om du köper bil av en bilhandlare – de ska kontrollera uppgifterna, men varför riskera att de har missat?

Bästa tipsen för lyckad försäljning

  • En bra försäljning är då båda parter känner sig nöjda
  • Var ärlig – det vinner du på i längden
  • Stäm inte träff på enslig plats
  • Var inte naiv – kontrollera hellre för mycket än för lite
  • Kontrollera om bilen har skulder
  • Underteckna inte ägarbytet innan du fått pengarna
  • Överlåt aldrig ägarbytet åt köparen