tips privatekonomi

Många tycker det är trist att tänka på pengar, men genom små förändringar kan du förbättra din privatekonomi och få mer pengar över. Här listar vi nio enkla saker du kan göra redan idag.

Många blundar för hur privatekonomin ser ut och lever från dag till dag. Men genom att ta kontrollen över ekonomin och göra en enkel budget kan du spara tusenlappar varje månad – pengar som du kan använda till annat eller göra något kul för. Ofta är det de små sakerna som påverkar mycket i längden. Genom att göra dessa enkla förändringar kan du nå oväntat bra resultat.

Få ordning på din privatekonomi

  1. Betala räkningarna i tid

Det kan tyckas självklart och det borde det vara också. Genom att alltid betala dina räkningar i tid slipper du onödiga avgifter och dröjsmålsränta. Dessutom undviker du att räkningarna samlas på hög, vilket kan göra att situationen känns extra jobbig. Ta gärna för vana att betala räkningarna det första du gör när lönen kommit in på kontot, så är det enklare att planera vad du ska göra med pengarna som blir över. Betala gärna via e-faktura eller autogiro, så slipper du avi-avgifter.

  1. Planera ekonomin

Du behöver inte redovisa varenda krona, men genom att göra en enkel budget får du överblick och kan se vart pengarna tar vägen. Många lägger mer pengar än de tror på vissa poster, som mat och övrigt. Tänk på att vissa månader är tyngre än andra, så försök att ha lite framförhållning och spara undan om du vet att det kommer att bli knapert framöver.

September, semestern och januari är tuffa tider för många och då är det väldigt bra att ha sparat en extra buffert. Försäkringspremier är en utgift som tenderar att hopa sig vid en viss tidpunkt varje år. Du kan avvärja problemet genom att välja hur ofta du vill betala. Ofta kan man välja att betala månadsvis och har du lagt in om autogiro så dras pengarna automatiskt.

Att planera ekonomin kan låta tråkigt, men det är en härlig känsla ha kontroll över sin egen situation. Behöver du extra inkomst kan du se om det finns något i hemmet som kan säljas. Sportutrustning, urvuxna cyklar och kläder – kanske ligger det gömda skatter och skräpar i källarförråden. Istället för att sälja kan du också byta prylar med andra – på så vis kan man hitta något man kan få användning för – utan att behöva köpa nytt.

  1. Ha ett sparkapital

Kanske minns du de uppfostrande karaktärerna ”Spara och Slösa” som skulle visa oss bra och dåliga levnadsvanor. Nu behöver det inte vara så svart eller vitt, men de flesta kan nog skriva under på att ett visst sparkapital är guld värt. Även om det bara rör sig om några tusenlappar känns det otroligt skönt att veta att de extra slantarna finns där, om du skulle behöva dem.

Ett sparkonto som fungerar som en buffert ger nämligen både extra köputrymme, trygghet och frihet. Extra viktigt är detta förstås om du äger en villa. Då måste du ha möjlighet att åtgärda saker som går sönder, eller behöver renoveras. Kylskåpet, bilen och TV-n har alltid en förmåga att börja krångla när vi minst vill. Det optimala är att ha en buffert och kunna låna av sig själv istället för att behöva handla på kredit.

  1. Begränsa utgifterna

Tillhör du dem som bara betalar utan att tänka på vad du egentligen lägger pengar på? Om man gör en budget och spaltar upp olika områden blir det enklare att se vart pengarna går. Detta kan förstås vara obekvämt, men är enda sättet att ta kontroll över ekonomin. Kanske lägger du oväntat stora summor på sådant som är helt onödigt. Genom att strypa sådana kostnader kan du spara pengar.

Se över abonnemang, avtal och försäkringar. Kanske kan du byta elleverantör, fiberavtal eller kanalpaket och spara tusenlappar varje år. Vissa glömmer bort att abonnemangen finns och då löper de i värsta fall bara vidare, utan att någon ens använder dem. Sådana utgifter är förstås helt onödiga.

  1. Dra ner på ovanor

Genom att dra ner på dyra ovanor som rökning, snusning eller krogbesök kan du spara stora pengar. Självklart ska man unna sig att ha kul ibland, men utgifterna för tobak lätt växa till avsevärda summor. Om du spenderar mycket tid på krogen kan du också fråga dig vad det får för ”bieffekter” i form av bakis-mat, godis och snacks samt dyra taxifärder.

Brukar du köpa kaffe eller mineralvatten? Genom att införskaffa en termosmugg och brygga eget kaffe kan du spara åtskilliga hundralappar varje månad. Mineralvatten är både dyrt och onödigt, eftersom du kan kolsyra vatten själv med hjälp av en sodastreamer. Förutom att du sparar in på vattenkostnaden gör du också en insats för miljön eftersom du du förbrukar färre plastförpackningar och bidrar till att minska transporterna.

  1. Ät mindre godis

Är det något vi svenskar älskar så är det lösgodis. I snitt äter vi 17 kg om året och om man räknar på ett genomsnitt på 80 kr / kg så innebär det att du spenderar 1360 kr om året på godis. Förmodligen handlar du också en och annan glass, chips och läsk, vilket också kan räknas till godiskontot. Förutom att din plånbok mår bättre av mindre sötsaker, kan det också ha positiv inverkan på din hälsa.

  1. Cykla till jobbet

Det är lätt att ta bilen till jobbet bara för att det är enkelt och bekvämt. Men om du har möjlighet kan det vara värt att tänka om. Damma av din gamla cykel eller investera i en ny och fräsch och cykla till jobbet, så sparar du pengar samtidigt som du får värdefull motion. Visst kan det vara lite jobbigt i början, men när du väl vant dig kommer du börja uppskatta frihetskänslan och att få frisk luft på väg till jobbet. Bunkra även upp med sköna, varma och funktionella kläder, så känns det mindre motigt om det är sämre väder.

  1. Laga matlådor

Att äta lunch ute varje dag kan bli dyrt i längden. Genom att laga lunchlådor och ta med till jobbet sparar du pengar och får bättre koll på vad du petar i dig. Lunchlådor behöver inte vara trista, utan på många jobb hakar flera på och då blir lådorna rent av ett samtalsämne som kan ge ny inspiration till matlagningen. Får du mat över kan den även frysas, så har du alltid en lunchlåda i frysen om du skulle behöva.

Halvfabrikat är dyrt och det som lockar är att rätterna är enkla att tillaga. Dessutom passar smaken de flesta. Näringsinnehållet är dock inte alltid det bästa och ofta tillsätts enorma mängder socker, vilket upplevs som njutbart och fungerar som smakförstärkare. Genom att laga mat från grunden kan du välja själv vad maten ska innehålla. Dessutom blir det ofta mycket godare.

  1. Undvik onödiga krediter

Ibland kan man behöva låna pengar, men det är klokt att undvika onödiga krediter. Med onödiga menar vi att köpa saker på avbetalning och att låna till konsumtion eller resor. Du bör också undvika att ta nya smålån eller sms-lån för att lösa andra skulder. Risken är att du hamnar i en negativ spiral som är svår att ta sig ut. Att ta ett större, väl kalkylerat lån för att lösa mindre krediter är dock en annan sak.