starta eget företag

Har du idéer om att starta eget företag, men saknar drivkraft eller kunskap för att våga ta nästa steg? Så här gör du för att komma igång.

Det här året har varit något utöver det vanliga och många har valt att se möjligheterna i att börja om och starta något nytt. Drömmer du om att starta eget företag? Det är inte helt lätt att veta hur man ska gå vidare med sin idé och om du inte har någon entreprenör i din närhet blir det extra svårt. Men lugn, här är handfasta tips på hur du ska göra.

Ta fram en affärsidé och marknadsplan

Steg ett är att finslipa din affärsidé och verkligen renodla den. Fråga dig själv varför du ska starta eget och vad det är som gör just din idé unik. Detta kallas försäljningsargument och du behöver hitta dem både för din egen skull (motivation) och för att se så att själva idén faktiskt är värd att satsa på. Sätt dig i lugn och ro och skriv ner argumenten i en punktlista. På så sätt känns det också mer ”på riktigt”.

Nästa steg är att göra en ekonomisk kalkyl och marknadsanalys. På Internet finns färdiga mallar för hur man skriver en marknadsplan och här ingår flera kapitel som rör marknadsföring och budget. Det underlättar givetvis om du redan har erfarenhet av företagsekonomi, men annars går det att få hjälp. Arbetsförmedlingen har kurser i att starta eget och genom olika nyföretagarcentrum kan du få råd och tips.

Planera din finansiering

Vill du starta en butik och måste hyra lokal och köpa in ett varulager behöver du förmodligen ett ganska stort startkapital. Ska du starta ett hunddagis eller konsultverksamhet hemma har du förmodligen mer blygsamma kostnader i samband med företagsstarten. Beroende på hur mycket pengar du behöver finns det olika alternativ. Almi erbjuder fördelaktiga företagslån, men det finns även möjlighet till privatlån.

När du startar eget företag måste du välja företagsform. Man brukar prata om enskild firma, aktiebolag och handelsbolag. Enskild firma är det enklaste och billigaste – om du har tillräcklig kunskap att sköta redovisning och bokföring själv. Du behöver inte något startkapital utan ansöker om F-skatt hos Skatteverket. Viktigt att veta är att du har ett stort ekonomiskt ansvar som är personligt. Ett lån och stora krediter kan alltså innebära risker för din privatekonomi.

Aktiebolag kräver ett startkapital och du behöver också anlita en revisor. Men den stora vinsten är att ekonomiska risker är kopplade till bolaget. Du kan alltså inte förlora så mycket mer än själva insatsen. Handelsbolag är inte lika vanligt och denna bolagsform är främst avsedd om två eller flera parter vill ha solidariskt inflytande och ansvar. Handelsbolag är förenat med stora ekonomiska risker eftersom du kan bli betalningsansvarig om en delägare får ekonomiska bekymmer.

Förberedelse – starta eget företag

Innan du startar är det många förberedelser som du behöver göra. Du måste ansöka om F-skatt, registrera bolag och eventuellt ansöka om starta-eget-bidrag (stöd till start av näringsverksamhet). Dessutom måste du ansöka om nödvändiga tillstånd, skaffa redovisningsprogram och företagskonto i bank. Försäkringar och lokal måste också skaffas, liksom nödvändig utrustning.

När du fått godkänt från alla instanser är det att starta. Du behöver förmodligen skaffa en hemsida, visitkort och eventuellt annonsera innan din verksamhet invigs. Precis som för all jobbverksamhet gäller det sedan att nätverka för att skapa bra kontakter med kunder, andra företagare och inte minst leverantörer.

Om du tycker att det är svårt att göra reklam för ditt eget företag kan du anlita en professionell copywriter för att få hjälp med säljande texter.