Så sparar du pengar snabbt

När julen är över har många tomt i plånboken. Ett av de vanligaste nyårslöftena är ”spara pengar snabbt” men att komma igång är inte så enkelt. Här får du 9 bra tips!

Börja spara pengar snabbt

Även om man verkligen vill börja spara så kan januari och februari vara tröga månader som gör det svårt eller omöjligt att starta. Kanske har du handlat lite för mycket och nu ska krediterna betalas tillbaka? Det finns ändå utrymme att spara pengar snabbt och här lär vi dig de bästa tipsen för hur du kommer igång med ditt sparande. Genom smart planering kan du nämligen spara mycket pengar.

När du börjar spara är det viktigt att komma ihåg att underverk sällan ser över en natt. Att spara är långsiktigt och om du är för hård mot dig själv och exempelvis har totalt inköpsstopp under ett år riskerar du att få värsta smällen efteråt. Helt plötsligt måste du köpa ALLT nytt, eftersom schampot är slut, alla skor, jeans och andra vardagsplagg går sönder samtidigt.

Kom också ihåg att även små summor blir mycket i det stora hela. Ett par hundralappar här och ett par hundralappar där – helt plötsligt blir det tusenlappar som du antingen kan spara eller göra något roligare för. Hur gör man då? Här är bästa tipsen för att komma igång:

  1. Se över dina utgifter

Det är bara genom att göra en budget som du kan se vad du faktiskt lägger pengar på. Gå igenom kontoutdrag och kvitton och skriv upp spalter för hushållskostnader, räkningar, ränta, mat och bensin så vet du hur mycket du spenderar varje månad. Förmodligen göms här en hel del onödiga utgifter som du kan spara in på. Var noga med att även räkna med kontantköp – annars kan dessa pengar ”falla mellan stolarna” och för att få koll gäller det att vara ärlig mot sig själv.

  1. Välj rätt sparkonto

När du sätter in pengar på sparkonto vill du få så bra ränta som möjligt. Just nu är räntan historiskt låg och det gäller tyvärr även sparkonton. Om man räknar med inflationen är räntan ibland så dålig att du förlorar på att sätta in pengar på banken. Vad ska man göra istället? Att spara i fonder eller aktier kan ge betydligt högre avkastning på lång sikt. Tänk bara på att ju högre avkastning – desto större risk kan investeringen betyda.

Det finns sparkonton med högre ränta men då har man ingen säkerhet via insättningsgarantin. Det finns ingen säkerhet för aktier, fonder och andra investeringar heller så ett sparkonto hos t ex ViaSpar med ränta upp till 8% per år är mycket attraktiv.

Viaspar logo

  1. Lös dyra lån och krediter

Om du tillhör dem som brukar handla på kredit eller som brukar samla på dig små lån kan du spara mycket pengar varje månad genom att lösa dyra lån och krediter. Räntan är ofta hög och om du kan betala tillbaka skulderna så är det förstås det bästa. Om du inte har möjlighet till detta kan du spara mycket pengar genom att ta ett större privatlån med bra ränta och använda detta för att lösa gamla lån och krediter.

  1. Handla smartare

Handlar du ofta på impuls? Genom att införa en betänketid för nya inköp kan du minska dessa med minst 50%. Ge dig själv en vecka att fundera och om du verkligen måste ha den där prylen så köper du den. Om det inte känns lika aktuellt avstår du och vips så har du gjort dig själv en tjänst. Ett annat bra knep är att bara handla på öppet köp – då kan du tänka hemma i lugn och ro.

  1. Laga matlådor

Att äta ute är gott och bekvämt men många gör det av ren slentrian. Visste du att genom att laga egna matlådor kan du spara en betydande summa pengar varje månad? Säg att en lunch kostar 90 kronor. Om du planerar smart kan du laga lunch för hälften eller en tredjedel av vad det kostar – samtidigt som du vet vad du får i dig. Win-win! Vissa väljer att laga extra mycket middag så att man kan spara till lunch dagen efter – andra ställer sig och lagar en himla massa mål så att det ska räcka till hela veckan. Vilket du väljer är upp till dig!

  1. Lägg pengar på nöje

Att spara och lägga pengar på nöjen går väl inte ihop? En gissning är att du redan lägger en massa pengar på sådant som kan anses vara nöjen – fast du inte ens tänker på det. Tänk ut vad du tycker är roligast att göra och lägg undan pengar till det varje månad. Genom att lägga en bestämd summa på nöje får du bättre koll på utgifterna samtidigt som du faktiskt kan se fram emot det där roliga.

Bara för att man sparar pengar betyder det inte att man ska lida – tvärtom ska du känna att du får en belöning för att du är duktig. Om du lagar alla luncher hemma kan det vara värt att få köpa pizza en lördag i månaden. Och om du drar ner på cigaretter, snabbmat och godis kan du unna dig en skön ansiktsbehandling och ändå ha plus i kassan. Allt handlar om balansen mellan inkomst och utgifter.

  1. Sälj onödiga prylar

Har du vinden och källaren full av prylar du inte behöver? Passa på att sälja en del så får du in pengar som du kan använda till annat eller spara. Det kan kännas jobbigt att lägga upp annonser och skicka varor eller att folk ska komma och handla, men det kan ge snabba pengar. Och om det ändå bara var ”skräp” hade du förmodligen slängt det så småningom. Varför inte slå två flugor i en smäll och bli av med prylar och samtidigt tjäna pengar?

  1. Jobba lite extra

Ett sätt att öka möjligheten till sparande är att öka inkomsten. Om du har möjlighet att jobba lite extra under en period kan du få mer pengar över till sparande. Antingen kanske du kan jobba mer på ditt befintliga jobb, eller ta ett extrajobb. Vissa önskar hjälp med vardagstjänster som barnpassning, handla mat, trädgårdsskötsel eller ärenden. Andra ägnar sig åt homeparty-försäljning där träffar ger både extra inkomst och socialt utbyte.

  1. Förhandla om avtal

Du har förmodligen en mängd olika avtal som du får leva med varje månad – mobilabonnemang, tv-abonnemang, elavtal och bostadslån. Genom att aktivt leta efter bättre avtal kan du spara pengar. Kanske har familjen flera abonnemang för tv-kanaler som ni inte ens använder? Är dagstidningen värd vad den kostar eller har du den för att ”man ska ha den?”. Ett billigare elavtal kan för en villa betyda sparade tusenlappar.

Men mest pengar kan du förmodligen spara på att förhandla om bostadslånet. Genom ett bättre avtal med lägre ränta kan du spara mycket pengar varje år. Dessa kan användas till att amortera av lånet vilket ger minskad räntekostnad på sikt, samtidigt som du minskar din skuldsättning. Det går även att förhandla om ränta för befintliga lån och krediter – denna ränta sätts alltid individuellt. Att amortera av lånet på bostaden är kanske det bästa spara pengar snabbt tipset.