Skydd mot Räntehöjning

Många tror att en räntehöjning är att vänta, inom en relativt snar framtid. Har du koll på vad det skulle innebära för din bostadsekonomi? Här ger vi dig bra förslag på hur du kan minska riskerna vid en räntehöjning.

Om räntan höjs med någon procent gör det kanske inte så stor skillnad, men höjs den mer och du har höga bostadslån kan den ökande kostnaden bli betydande. Men hur ska man kunna skydda sig mot räntehöjningar? Genom att planera i god tid och strukturera upp din ekonomi kan du fortsätta att sova gott om natten när räntan väl höjs.

Många skjuter tankar på räntehöjning och ekonomi framför sig och visst kan det vara obekvämt att behöva se sanningen i vitögat och ta tag i saker och ting. Men genom att göra det kan du säkra din och din familjs ekonomi så att ni blir tryggare den dagen ekonomin vänder. Om en räntehöjning sker samtidigt som landet går in i en lågkonjunktur kan flera faktorer också förstärka effekten.

Därför är det viktigt att redan nu tänka över hur din eller er situation ser ut. Genom några enkla och handfasta knep kan du förebygga ekonomiska problem till följd av ökade räntekostnader. Även om du inte behöver använda dig av alla kan de vara bra som en check-lista för att se hur väl rustad du är inför en förändrad situation. Det är bättre att förebygga en brand än att försöka släcka elden när den väl uppstått.

Så skyddar du dig mot räntehöjningar

  1. Bind räntan

Att ha obunden ränta är i många fall en bättre affär än en fast ränta. Bunden ränta kan upplevas som begränsad och du måste exempelvis veta att du har tänkt bo kvar, för att det ska vara idé att binda den. Få av oss kan sia om framtiden men det gäller att försöka göra det som är bäst – både på kort och lång sikt. Att binda räntan är ett effektivt sätt att gardera sig och begränsar räntekostnaden vid en räntehöjning.

Känner du dig tveksam till hur länge du bör binda lånen? Många bostadslån består av flera dellån och då kan du välja olika bindningstid på dessa. Låt oss säga att du har två lån. Istället för att binda båda på fem år kan det ena bindas på 3 år och det andra på 5 år. Du garderar dig men får också viss frihet att välja ny bindningstid efter de första tre åren. Dessutom kan du amortera av en extrasumma ifall du skulle önska.

  1. Betala av lån

Att betala av lån är kanske lättare sagt än gjort. Men faktum är att många lån innebär flera ökningar om räntan höjs. Är lånen av typen blancolån, billån, snabblån eller mikrolån är räntan dessutom ofta högre än för bostadslån. Försök därför att betala av lån om du kan och var inte rädd för att betala in en extraamortering på ditt bostadslån innan du binder räntan.

Ju mindre skulden blir, desto mindre blir underlaget som räntan beräknas på. Genom att betala av bostadslånet eller billånet kan du alltså sänka din månadskostnad rejält. Här kanske vissa vill protestera och hävda att ”inflationen äter ändå upp lånet”. Detta må vara sant på sikt, men när det gäller din nuvarande situation kan du faktiskt påverka den mycket genom att betala av ett lån.

  1. Kapa kostnader

Ett effektivt sätt att ta kommandot över din privatekonomi är att göra en budget. Spalta upp inkomst och utgifter så får du bra överblick och ser vart pengarna tar vägen. Rangordna vad som är viktigt och mindre viktigt och skär ner på onödiga utgifter. Genom att tänka förebyggande kan du kapa onödiga kostnader och får större utrymme till annat. Ibland kan det också vara nödvändigt att göra större val gällande ekonomin.

Även om det är lockande att handla på kredit är det klokare att spara till det man vill köpa. Det kan tyckas hårt, men är ett mycket effektivt sätt att kontrollera ekonomin. Det kan förstås uppstå nödsituationer – men att låna till kläder, en resa eller ny tv fast ni har en som fungerar – gynnar inte precis hushållsekonomin.

Kanske finns det saker ni kan avstå utan att det känns som en uppoffring. Behöver familjen verkligen två bilar och hur mycket glädje har ni av husbilen som ändå bara står? En post som många förbiser är kostnaden för försäkringar. Utan att ifrågasätta vikten av att ha dem, kan man som konsument spara stora pengar på att välja rätt försäkring.

Se över premierna och jämför olika alternativ – det kan skilja mycket mellan olika försäkringsbolag. Du kan ofta få rabatt om du samlar alla försäkringar på ett ställe. Jämför inte bara premien utan se även till villkor, självrisk och ersättningsbelopp vid skada. Många är dessutom dubbelförsäkrade då de har försäkring både privat och genom fackförbund eller jobb.

  1. Samla lån och krediter

Har du många lån och krediter kan räntekostnaderna skena iväg ordentligt. Därför är det en mycket god idé att samla lån och krediter. Detta går till så att du tar ett större lån med förmånlig ränta och betalar av eller löser andra lån och krediter. En större lånekostnad är enklare att sköta än många små. Dessutom har du möjlighet att förhandla om räntan på ett annat sätt än för mikrokrediter.

Du kan antingen prata med din bank, eller ansöka om ett större lån via en jämförelsesajt på nätet. Om du har betalningsanmärkningar eller många kreditförfrågningar på dig kan det vara svårt att få lån hos de stora bankerna. Då kan du i vissa fall välja en annan långivare, men var noga med att kolla upp vilka kostnader och avgifter som gäller för det nya lånet.

Ett alternativ kan vara att kontakta varje kreditföretag som du har skuld hos och förhandla ner skulden eller förhandla dig till en bättre ränta. Företagen är intresserade av att få tillbaka sina pengar men uppskattar inte besvär och långdragna processer hos kronofogden. Därför är de ofta villiga att kompromissa lite, om det kan förenkla för dig som kund. Detta är förstås ingen välgärning från deras sida utan bygger på ett förtroende – och att du kan visa att du tar ansvar för din ekonomi.

  1. Skaffa extra inkomst

Som sista punkt vill vi nämna extra inkomst. Det innebär inte att du ska jobba dubbelt, men genom att tänka kreativt kan du skapa en extra inkomst trots liten tidsinsats. Rensa källaren eller garaget och sälj saker ni inte behöver eller använder längre. Gamla cyklar, sportutrustning eller hobbyprylar som bara står och som skapar stress och irritation varje gång du ser dem – gör ingen glad.

Sälj sakerna på Blocket, Tradera, loppis eller sälj-forum på sociala medier. Förutom att du får in en slant får ni bättre plats och ordning hemma. Ett annat område som kan inbringa extra pengar är småtjänster som barnpassning, hundpassning, ärenden som matinköp eller trädgårdsskötsel. Vissa tycker också att det är socialt och roligt att kombinera sitt vanliga jobb med homeparty-försäljning.

Det viktiga är att se möjligheterna och att känna sig bekväm med upplägget. Har du någon form av specialkunskap om efterfrågas är det bara att gratulera. Många pensionärer väljer att fortsätta att jobba i ett par år till och vissa startar egen verksamhet, med sin mångåriga erfarenhet och kunskap som bas. Den sociala biten kan också vara mycket värdefull – även om man gått i pension.