Så klarar du en lågkonjunktur

Helt plötsligt pratar alla om lågkonjunktur. Hur förbereder du dig för sämre tider, så att du klarar dig så smärtfritt som möjligt, trots en sämre ekonomi?

Även om det inte märks än säger ekonomer och forskare att en ny lågkonjunktur står för dörren. Hur ska man tänka för att påverkas så lite som möjligt? Vi lär dig knep som ger dig bättre privatekonomi även om det blir sämre tider. ”I sämre tider ska man handla mindre” har du säkert hört. Men om alla slutar handla stannar ekonomin upp och det kan bli en spinoff-effekt så att läget blir ännu sämre.

Vissa tänker tvärt om och passar på att köpa allt det där de behöver – innan ekonomin eventuellt påverkas. Därför brukar man säga att man ska försöka leva ungefär som vanligt. Men det skadar aldrig att tänka sig för en gång extra innan man handlar. Försök att köpa varor med hög kvalitet och sådant du kan ha användning av länge. Välj hellre en vara med högre andrahandsvärde än något som känns kul för stunden.

Risker vid lågkonjunktur

För att veta vad man ska skydda sig mot behöver man veta vad man ska akta sig för. Vad kan egentligen hända vid en lågkonjunktur? Det är ingen idé att oroa sig i onödan. Vad kan du själv påverka och vad kan du inte skydda dig emot? Om ekonomin går sämre och företagen får det svårare kan det hända att kommuner och företag måste varsla en del av sin personal.

Är du inte fast anställd kan det innebära färre timmar eller att ditt kontrakt inte blir förnyat. Och har du fast anställning kan du i värsta fall bli av med jobbet, om företaget går dåligt. För att skydda sig mot sådana överraskningar är det givetvis viktigt att vara med i en a-kassa och ett bra fackförbund, som ofta ger extra inkomstförsäkring.

Risk för höjda boräntor

Även om räntan just nu är historiskt låg finns det alltid en risk att räntan höjs. Även om det inte behöver bli lika dramatiskt som under 1990-talskrisen kan en räntehöjning innebära en påtaglig kostnad – särskilt om du har höga bostadslån. Ett sätt att försäkra sig om att få en stabil ränta är att binda bolånen. Bunden ränta är bra om du vill känna extra trygghet i vardagen.

Du kan välja bindningstid på till exempel 1, 3 eller 5 år och under denna tid vet du exakt vad kostnaden blir. Passa gärna på att leta efter den billigaste räntan och om du inte har bundna bolån kan det vara värt att byta långivare eller bank. Jämför alltid ränta innan du väljer lån – så får du bäst villkor och lägst ränta.

Planera din ekonomi

Om du vet att ditt jobb är i farozonen eller om du vet med dig att din hyra är alldeles för hög, kan det vara läge att göra en förändring. Börja se dig om efter ett nytt jobb eller fundera på om du vill satsa stort och byta karriär helt. Att påbörja en ny anställning ger ofta möjlighet till förhandlingsläge och högre lön och därför är det bra att byta jobb emellanåt oavsett konjunkturläge.

Vill du få bra överblick över din ekonomi kan du med fördel göra en ekonomisk kalkyl. Här skriver du ner alla inkomster och utgifter, för att få så sätt få kontroll över vart pengarna går. Ofta lägger vi pengar på onödiga saker och här kan det gå att spara in och på så vis frigöra pengar till annat. Se gärna över kostnader för försäkringar och abonnemang – här finns mycket pengar att spara!

Var smart och inte dumsnål

Även om det är sämre tider på gång vill du inte dra ner på din livskvalitet. Om du vet med dig att du har fler tv-abonnemang än du behöver eller betalar dyra pengar för gym-kort som inte används, kan det vara klokt att avsluta dessa. Men bara för att vi rekommenderar att du ska planera din ekonomi menar vi inte att du ska snåla in på allt. Poängen är istället att frigöra kapital så att du kan köpa och göra det du verkligen vill!

Det har blivit väldigt populärt att ha ”shoppingfria månader” eller ”shoppingfritt år”. Visst kan det finnas en poäng med detta och handen på hjärtat – visst handlar man gärna lite för mycket? Men om du helt slutar handla kan det bli så att behoven samlas på hög. Istället för att köpa klädesplagg när du behöver kan du bli tvungen att lägga ut väldigt mycket pengar på en gång för att fylla hålet.