Räkna ut din kreditvärdighet

Visste du att alla människor har en kreditvärdighet? Det kalls även UC-score och är en indikator på hur stabil din ekonomi är och påverkar dina lånemöjligheter.

Det är lätt att svepas med i en karusell av kreditköp och smålån, men visste du att de kan påverka din ekonomi och kreditvärdighet på lång sikt? Om du får många noteringar och kreditförfrågningar i ditt register kan du nämligen få sämre kreditvärdighet.

Detta gör det svårare att få lån med bra villkor och kan sätta käppar i hjulet om du vill ansöka om bostadslån. Därför är det bra att räkna ut din kreditvärdighet så du håller koll på läget.

Därför skall du räkna ut din kreditvärdighet

Visste du att du själv kan kontrollera din kreditvärdighet och att du också kan påverka den? Vi bryr oss om vårt yttre och klär oss snyggt och bryr oss om hur vi beter oss. Men få ägnar en tanke på hur ekonomin ser ut i andras ögon. Om du ska ansöka om lån eller vill köpa något dyrare på kredit görs en kreditupplysning och då läggs alla korten på bordet. Alla små – till synes oskyldiga – inköp kan göra så att din ekonomi framställs i dålig dager.

Hur undviker man detta? Första steget är att ta reda på din score (kreditvärdighet) och beräkna dina framtida lånemöjligheter. När du vet statusen och har analyserat vad en eventuell sämre score kan bero på är det dags att ta tag i problemen. Men det är svårt att göra något åt saken innan boven i dramat är identifierad – det blir som att famla i blindo.

Förbättra ditt kreditbetyg

Med kreditvärdighet mäts dina möjligheter att betala tillbaka nya lån. För att få reda på vilket UC-score du har kan du räkna själv eller använda en tjänst som gör det åt dig. Banker och kreditinstitut har olika, relativt komplicerade formler för att räkna ut kreditbetyg men grundfaktorerna är ungefär desamma. Inkomst, utgifter, livssituation, återbetalningshistorik och lånehistorik vägs samman och ger en helhetsbild över din ekonomi.

Många kreditupplysningar görs genom UC och om du har många förfrågningar i ditt register kan det få banker och långivare att undra varför. Ett bra sätt att hålla nere antalet kreditförfrågningar är att undvika alltför många kreditköp och att ansöka om lån utan UC. Då kan du ansöka om flera lån men får bara en notering i registret. Att öka inkomsten och minska utgifterna gör också att din ekonomi ser bättre ut.

Kolla upp din kreditvärdighet med Creditti

Om du tycker det är svårt att få grepp om hur man göra kan du ta hjälp av någon annan för att kolla upp din kreditvärdighet. Creditti hjälper till att beräkna kreditscore men erbjuder även andra tjänster som kan förbättra din privatekonomi. Du kan exempelvis få hjälp med att optimera din budget, så att du slipper slarva bort pengar på onödiga inköp. Du kan även få hjälp med att spara pengar.

Creditti visar ditt kreditscore direkt

Med Creditti kan du få veta hur din kreditscore ser ut. Verktyget på hemsidan är enkelt att använda och svar visas direkt. Det blir lite som att få hjälp av en ekonomiexpert på distans. Du kan testa din ekonomi och beräkna vad du har för sannolikhet att bli beviljad lån. Det är gratis att bli medlem och då kan du även få fler fördelar, som expertkunskap och personliga rekommendationer.

Credetti

Så räknar man ut kreditvärdigheten

Inkomsten är den viktigaste faktorn och med inkomst menas lön eller inkomst från tjänst. Det är viktigt att känna till att a-kassa, inkomstförsäkring och bidrag inte räknas som inkomst. Inkomsten fungerar som bas och sedan dras kostnaden för utgifter bort. Utgifterna är främst boendekostnad, kostnad för eventuell bil och schablonavdrag för hushållskostnader och eventuella hemmavarande barn.

Om du har skulder och avbetalningar räknas de också med bland utgifterna. Summan som blir över är din disponibla inkomst och det är utifrån denna som kreditvärdigheten bedöms. I praktiken innebär det att en familj där den ena har en ganska bra inkomst men den andra är arbetslös eller sjukskriven, kan få svårt att få godkänt för ett större bolån. Inkomsten är alltså den faktor som påverkar mest.

Vad gäller livssituation finns det några viktiga faktorer att ta hänsyn till. Hur du bor, hur länge du har haft din nuvarande anställning och om du nyligen gift eller skilt dig. Om du har varit gift i många år och ni båda har stadigvarande inkomst och bor i villa anses du exempelvis mer kreditvärdig än om du är nyskild och bor med dina barn i hyresrätt.

Spelar det någon roll med bra kreditvärdighet?

Visst går det att leva lyckligt ovetande om sin kreditscore, men risken är att det en dag tar stopp. Det kan bli en smärtsam upplevelse den dagen du nekas köp på faktura eller får avslag på avslag när du ansöker om lån. Och om någon till slut godkänner din låneansökan kanske räntan är tre gånger så hög som den hade varit om du hade haft högre kreditvärdighet.

Att ha ett bra kreditbetyg har inget värde i sig självt och det är inte som att du får ett diplom att hänga på väggen. Men om du behöver utnyttja ekonomiska tjänster eller ansöka om bolån kan ett bra kreditbetyg ge dig bättre förutsättningar. Du får helt enkelt ett bättre utgångsläge för förhandling – det är så man kan se det.

Och när man väl sitter på banken och diskuterar ränta och avgifter inför bostadsköpet (som ofta är den största affär man gör i livet) är det värt allt besvär att kunna stoltsera med en prydlig ekonomi. Det kan vara svårt att ta tag i privatekonomin själv och även om man vet att man borde skissa på en budget för hushållets inkomst och utgifter är det få som gör det.

Om man känner att det är svårt att komma igång på egen hand kan de tjänster som Creditti erbjuder bli en bra hjälp på vägen. Att få koll på sin ekonomi och arbeta för högre kreditvärdighet kan bli en naturlig del av vardagen och du behöver inte lägga tid eller energi på att analysera din ekonomi. På lång sikt kan det göra stor skillnad och det blir enklare för dig att öka din kreditvärdighet.