Privatlån är alternativet för dig som vill låna utifrån dina egna villkor och behov. Här hjälper vi dig att hitta det billigaste privatlånet utan säkerhet och med lägst ränta.

 

Välj belopp
Återbetalningstid
  • Filtrera för:
  • Endast låneförmedlare
  • Direktbetalning
  • Lån med betalningsanmärkning
  • Lån utan UC
Sortera efter:
Visa fler resultat

Vi jämför privatlån med lägst ränta

Privatlån

Behöver du ett tillskott i kassan för att kunna bygga om badrummet eller uppgradera köket med nya vitvaror? Oavsett om du vill renovera hemma, låna pengar till en båt eller köpa ny bil är privatlån en bra lösning för att göra dina drömmar möjliga. Med ett privatlån – även kallat blancolån – kan du låna utan säkerhet. Privatlån är också bra om du vill slå ihop dyra lån och krediter för att spara pengar.

Så fungerar ett privatlån

Ett privatlån fungerar så att du ansöker online eller på ditt bankkontor. Lånetypen där du kan låna utan säkerhet kallas blancolån och den stora fördelen med dessa är att du kan använda pengarna till vad du vill. Om du köper en bostad är bolånet direkt kopplat till bostaden och denna används också som säkerhet för lånet. Med privatlån slipper du sådana begränsningar, liksom obekväma frågor om vad du ska använda pengarna till.

Privatlån genomsnittlig ränta?

Räntan sätts individuellt utifrån din situation och kan variera stort och är beroende av flera faktorer. Hur stort lånebeloppet är, hur lång återbetalningstiden är, hur stor inkomst du har och om du har några betalningsanmärkningar sen tidigare. För privatlån kan räntan därför variera men ett vanligt intervall är 3,75 % till 11,95 %. Du kan påverka vilken ränta du får genom att förändra lånesumma och återbetalningstid, förbättra din kreditvärdighet eller förhandla med långivaren.

Finns det billiga privatlån?

När man jämför lån är det viktigt att inte stirra sig blind på räntan, utan att även ta hänsyn till om det tillkommer andra avgifter för lånet. Uppläggningsavgift och aviavgifter bör vägas samman i den totala kostnaden och i slutänden kan det med lägst ränta visa sig vara det dyraste lånet. För att du ska få bäst villkor och ränta behöver du därför vara något av en detektiv – eller använda en jämförelsesajt online.

Samla dyra lån och krediter

Lös dyra smålån genom att ansöka om ett större privatlån med bättre villkor, så kan du spara stora pengar varje månad. Det kan tyckas konstigt att rekommendera att ta ett nytt lån ifall man redan sitter i en trängd ekonomisk sits, men det kan faktiskt vara riktigt smart. Steg ett är att se över dina lån och krediter och räkna ut hur mycket du faktiskt betalar. Spalta gärna upp i en lista och glöm inte att skriva med den effektiva räntan.

Se också till att ta med ALLA nuvarande krediter – även små och sådant du köpt på kreditkort och betalkort i butiker (som Lindex-kort). Räkna sedan ut vad den totala skulden är, så att du vet hur mycket du behöver låna för att lösa alla dina nuvarande skulder. Sedan är du redo att börja jämföra olika alternativ. Enklaste sättet är att använda en bra jämförelsetjänst online – då får du snabb överblick över olika lånealternativ och kan välja det du tycker verkar bäst.

Betala av lån

Betala av befintliga skulder

När du väl får godkänt på din låneansökan och pengarna betalas ut är det viktigt att du löser de gamla skulderna, så snabbt som möjligt. Dels vill du inte betala mer ränta än nödvändigt och dels vill du inte riskera att pengarna försvinner till annat än det du avsett. Genom att du betalar tillbaka dina gamla skulder får du färre fordringar och om du sköter återbetalningen av det nya lånet har du gjort mycket för att förbättra din kreditvärdighet.

Finns det privatlån utan säkerhet?

Ett privatlån utan säkerhet kallas ofta blancolån och för att kunna få ett sådant lån krävs i regel att du har viss inkomst. Inkomstkraven kan variera och beror även på hur mycket du vill låna. För ett mindre privatlån på 10 000 kronor är kraven ganska låga, men vill du låna 200 000 kronor kan du vara beredd på högre inkomstkrav. Vill du låna ännu mer kan du även behöva en medsökande – som make/maka, sambo eller förälder.

Finns det privatlån utan avgifter?

Det finns privatlån med 0 kronor i uppläggningsavgift och om du anger att du vill betala via autogiro eller e-faktura kan du också slippa aviavgifter. Se bara till att alltid betala i tid – annars kan du åka på dyra förseningsavgifter och dröjsmålsränta. Du kan hitta fördelaktiga privatlån utan avgifter och med amorteringsfri period. Då får du amorteringsfritt i 0, 3, 6 eller 12 månader och får mer utrymme över till annat under denna period.

Privatlån trots betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning behöver inte innebära att det är kört att få låna pengar. Du kan få godkänt på din ansökan om privatlån, under förutsättning att du kan visa att du har betalförmåga. En god kreditvärdighet är alltid en fördel när du ansöker om lån, men om särskilda förutsättningar råder kan det löna sig att kontakta långivaren och diskutera igenom möjligheterna till lån. Ofta värdesätter de en personlig kontakt och att du visar på ett ansvarstagande beteende.

Lån utan kreditupplysning?

Om du vill testa dina möjligheter att få lån, utan att det syns att någon gjort en kreditupplysning på dig, kan du välja en långivare som använder annan kreditupplysningstjänst än UC. DU kan också göra ett schablonmässigt test och se om du kan bli beviljad lån, utifrån de förutsättningar du själv anger. Här lönar det sig att vara ärlig mot sig själv, för att skönmåla inkomst och ”missa” att ange om man har betalningsanmärkningar kan innebära att lån nekas i slutänden.

När du väl ansöker om lån görs nämligen en kreditvärdering och då kommer eventuella felaktigheter i dagen. Om du använder en låneförmedlande tjänst kan du göra flera låneansökningar, fast det syns bara en eller ingen alls i din historik. Detta är praktiskt för den som vill kunna uppvisa en oklanderlig ekonomi – exempelvis inför ett framtida bostadsköp.

Vad krävs för att få låna?

Vid ett stort lån som bostadslån eller fastighetslån används ofta bostaden eller fastigheten som säkerhet för lånet. För mindre privatlån krävs ingen säkerhet och denna typ av lån kallas också blancolån. När du ansöker om privatlån måste du i regel vara över 18 år, men vissa har högre åldersgräns som 20, 21 eller 22 år. Däremot har de flesta långivare ingen högre åldersgräns för lån., utan även äldre är välkomna att låna pengar.

Vad gäller inkomstkrav vill många långivare att du har en fast årsinkomst. Kravet på årsinkomst kan variera mellan olika långivare och banker och hamnar mellan 80 000 kronor till 250 000 kronor. Generellt kan sägas att ju mer du vill låna utan säkerhet desto högre krav ställs det på dig som låntagare. Det kan gå att få lån även om du har betalningsanmärkningar, men ett fläckfritt förflutet gör processen snabbare och enklare och du får dessutom ofta bättre villkor.

Bra kreditvärdighet – bättre villkor

Anledningen är att en skuld hos Kronofogden ger dig ett sämre samlat kreditbetyg, då en kreditkoll visar att du har svårigheter att betala dina befintliga skulder. Därför sätter sig långivaren i en större risksituation om denne godkänner din nya låneansökan. Och desto större risk desto sämre villkor får du som kund. Ett sätt att få bättre avtal trots betalningsanmärkning är att låna med säkerhet eller att använda någon annan som medlåntagare.

Få pengar

När får man pengarna?

När du har fyllt i din ansökan skickas den till låneföretaget eller kreditgivaren. Sedan får du ett svar, vilket för det mesta innebär att du blir godkänd. När lånet är beviljat skriver du under handlingar och skickar tillbaka, alternativt signerar via mobilt bank-id eller bankid. Därefter betalas pengarna ut till det konto du angett för utbetalning. Om du exempelvis ansöker via en företagsbank kan det gälla särskilda regler – ICA-banken kan till exempel betala ut pengarna till ditt ICA-kort.

Ränta och avgifter

När du lånar pengar betalar du ränta, som är kostnaden för att du får låna. Dessutom tillkommer ibland avgifter, som uppläggningsavgift och aviavgifter. Man brukar skilja på nominell ränta och effektiv ränta. Nominell ränta är den räntesats som man vanligen hänvisar till vid jämförelse av lån. Det är den årliga räntan som gäller för ditt lån och den brukar anges i procent.  Effektiv ränta är den faktiska ränta du betalar – inklusive avgifter.

I annonser är det vanligtvis den nominella räntan det skyltas med, eftersom den ser mest fördelaktig ut. Men enligt konsumentkreditlagen måste alltid den effektiva räntan anges, för att du som kund ska kunna jämföra olika lån och få en rättvisande bild. När du ska jämföra lån på egen hand är det alltså klokt att se till den effektiva räntan. På så vis försäkrar du dig om att du får en övergripande bild där även avgifter finns med i jämförelsen.

Hur räknar man ut ränta?

Om du ansöker om ett privatlån där du lånar 100 000 kronor och räntan är 3 % årligen kommer du att få betala 3000 kronor i nominell ränta – per år. Om du dessutom ska betala extra avgifter för lånet – som uppläggningsavgift och aviavgifter kan den effektiva räntan exempelvis hamna på 3,85 %. Då får du istället betala 3850 kronor per år och detta är den effektiva räntan.

Som du förstår kan det skilja en hel del, så underskatta inte små procentskillnader även om de kan tyckas obetydliga. Som du förstår kan du också spara pengar på att förhandla dig till en bättre ränta, liksom att slå ihop dyra smålån till ett större lån med bättre villkor. En annan sak att ta hänsyn till är att räntan sjunker med tid, eftersom den beräknas utifrån den totala skulden. I takt med att skulden sjunker (genom återbetalning / amortering) kommer räntebeloppet att minska.

Privatlån med bra villkor

Vilket du ansöker om privatlån, bostadslån eller billån vill du försäkra dig om att få de bästa villkoren. Ett smart sätt att minska kostnaden för lån är att välja så kort återbetalningstid som möjligt – helst inom 1 – 3 år. På så sätt betalar du tillbaka skulden snabbt och minimerar räntekostnaden. Räntan beräknas nämligen på tid och utifrån den totala skulden – ju snabbare den minskar desto mindre blir dina räntekostnader. Många upplever också en stor frihet den dagen en skuld är helt återbetald.

Amorteringsfritt privatlån

Vill du låna pengar och samtidigt ha utrymme över till annat kan du ansöka om ett amorteringsfritt privatlån. Amortering är återbetalningen av själva skulden och hur snabbt hela beloppet ska betalas tillbaka beror på hur lång återbetalningstiden är. Ett amorteringsfritt lån fungerar så att du har en amorteringsfri period då du bara betalar ränta.

I samband med att du ansöker om ett nytt lån kan du be att få en amorteringsfri period på exempelvis 3, 6 eller 12 månader. Under denna tidsperiod slipper du amortering och när avtalet löper betalar du sedan ränta och amortering enligt lånevillkoren. Observera att amorteringsfri tid fördröjer återbetalningen av lånet och gör att du får betalar mer i ränta än om du skulle ha börjat amortera direkt.

Räntefria lån – Är det bluff?

Många låneföretag erbjuder räntefria lån och butiker erbjuder räntefri avbetalning. Här gäller det att vara vaksam, för ibland kan butiker säga att ett köp är räntefritt – men i själva verket är avgifterna så höga att du hade tjänat på att betala av genom ett vanligt privatlån med ränta. Många låneföretag och kreditgivare lockar med räntefria lån eller till och med kostnadsfria lån (gratis lån). Detta är ett sätt att locka till sig nya kunde och ofta gäller erbjudandet bara en gång och för nytecknande av lån.

Viktigt att veta är att när man tecknar ett avtal på distans är de första två veckorna alltid räntefria. Dessutom har du ångerrätt och om du ångrar dig inom två veckor har du rätt att betala tillbaka lånet och du slipper helt ränta och avgifter. Detta är en skyldighet långivaren har och inte att göra med generositet. Konsumentkreditlagen finns till för att skydda dig som kund men också för att klargöra vilka villkor som ska gälla vid utlåning från företag och banker.

Fördelar med att jämföra banker

Som privatperson kan du givetvis höra av dig till flera banker och kreditgivare för att jämföra lån och villkor. Men detta tar tid och varje och om banken gör en kreditprövning på dig varje gång får du snart en lista med kreditförfrågningar. Om du använder en jämförelsetjänst eller låneförmedling som förmedlar billiga privatlån kan du komma undan med en kreditupplysning. På så vis kan du bibehålla en hög kreditvärdighet och vara säker på att få de bästa villkoren när du ansöker om lån.

Vad är låneskydd?

Som låntagare kan du teckna betalskydd eller låneskydd, vilket fungerar som en försäkring när du lånar pengar. Om något skulle inträffa (sjukdom /olycksfall / dödsfall) så att du får svårt att betala tillbaka skulden kan låneskyddet träda in och betala ränta och amortering under en viss tid. Även om du har för avsikt att betala tillbaka skulden och har kalkylerat noga på lånet kan saker inträffa som sätter käppar i hjulet – och då är det bra med en försäkring mot oförutsedda händelser.

Låneskydd kan också vara en frivillig gruppförsäkring som träder in vid ofrivillig arbetslöshet eller konstaterad arbetsoförmåga, exempelvis till följd av sjukdom eller skada. Se till att du får fullständiga villkor hemskickade när du tecknar försäkringen. Läs igenom villkoren noga och spara dina papper eftersom försäkringars omfattning och undantag kan skilja sig åt. Ofta finns även en maxsumma för utbetalningsbelopp – exempelvis 400 000 kronor.

Förutsättningar för betalskydd

För att du ska kunna få betalskydd måste du ibland uppfylla vissa villkor. Vanliga krav är att du ska ha fyllt 20 år och max 65 år. Ibland krävs att du har en fast anställning eller har dokumenterad inkomst som egenföretagare. Du ska i regel vara frisk och inte ha kännedom om skada, allvarlig sjukdom eller sjukdomstillstånd. Du får inte vara medveten om förestående sjukskrivning, arbetslöshet, varsel eller uppsägning.

För- och nackdelar med privatlån och blancolån

Traditionella privatlån eller banklån med säkerhet kan ge mer förmånlig ränta och lägre avgifter. Du måste då gå till din bank eller kontakta din personliga bankrådgivare och får då vara beredd på en grundlig utredning om din ekonomiska situation, liksom frågor om vad du har tänkt använda pengarna till. Många tycker att detta är krångligt, tidsödande och att det är svårt att bedöma om man faktiskt kommer att få godkänt på sin låneansökan.

Istället väljer många att ansöka om lån direkt via internet. För den moderna typen utan säkerhet – blancolån – är det ett smidigt alternativ om man behöver låna pengar. Det har blivit enklare att ansöka online och tack vare att det finns flera aktörer att välja på har du som kund ett större utbud. När du ansöker online får du ofta svar snabbt (ibland direkt på skärmen) och pengarna betalas också ut snabbare.

Om du ansöker om ett mindre lån och får godkänt på din ansökan kan du få pengarna så snabbt som samma dag eller dagen efter. Ifall du ansöker under en helg eller helgdag kan du i vissa fall få vänta tills nästa bankdag innan pengarna betalas ut. Jämför detta med om du skulle vänta flera dagar på ett inbokat möte på banken – och sedan vänta ytterligare för att få veta om ditt lån blev godkänt eller inte.

Privatlån ger frihet

Den största fördelen med privatlån utan säkerhet (blancolån) är att du kan använda pengarna till precis vad du vill. Vilket du vill köpa en ny bil eller mc, åka på en lång och härlig solsemester med familjen eller bygga om badrummet i nya lägenheten kan du njuta av den frihet som extra pengar ger. Ett privatlån kan ge möjligheter som man annars inte hade haft och eftersom du inte behöver någon säkerhet är det relativt enkelt att få låna pengar.

Om du dessutom väljer ett lån med amorteringsfri period kan du skjuta upp återbetalningen ett tag, så att projektet kan avslutas innan det är dags att ta tag i ekonomin igen. Det kan vara skönt om man har mycket omkring sig, att bara släppa ansvaret en stund. Men tänk på att pengarna ska betalas tillbaka och låna inte mer än du behöver. Du vill få ut maximal glädje men undvika framtida problem och genom att låna klokt kan du undvika att få ekonomiska bekymmer senare.

Vad är privatlån?

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet. Lånebeloppet kan variera från 5000 kronor till 600 000 kronor. Privatlån är ofta förmånliga då de har relativt låg ränta och avgifter och många använder detta lån för renovering, kontantinsats, bilköp eller för att lösa dyra lån och krediter.

Hur hittar man billigaste privatlånet?

Genom att jämföra lån online kan du hitta det billigaste privatlånet. Jämför ränta och avgifter och ansök sedan enkelt online så får du svar snabbt.

Hur mycket kan man låna med privatlån?

Den vanligaste gränsen för hur mycket man kan låna är 500 000 kronor, men vissa långivare erbjuder lån på upp till 600 000 kronor. Exakt hur mycket du kan låna beror på flera faktorer – din ekonomiska situation, inkomst, betalförmåga och om du har lån och skulder sedan tidigare.

Vad krävs för att få privatlån?

För att få privatlån måste du uppfylla ålderskravet som långivaren anger (exempelvis 18 år) och du måste vara svensk medborgare (folkbokförd i Sverige). Vissa långivare kräver att du har fast inkomst, medan andra har mer flexibel inställning och fokuserar på din betalförmåga.

Kan man ta privatlån till kontantinsats?

Många väljer att ta privatlån för att finansiera kontantinsatsen vid bostadsköp. Ett privatlån med låg ränta gör att man kan hålla boendekostnaden nere.