Ibland behöver man låna lite pengar och då kan mikrolån vara ett bra alternativ. Du behöver ofta ingen säkerhet, får pengarna snabbt och kan använda dem till vad du vill.

Hur mycket vill du låna? 
1 000 kr 100 000 kr
När vill du betala tillbaka? 
1 månad 6 år
  • Filtrera för:
  • Utan UC
  • Betalningsanmärkning?
  • Endast låneförmedlare

Mikrolån snabbt och enkelt

Ibland behöver man låna lite pengar och då kan mikrolån vara ett bra alternativ. Du behöver ofta ingen säkerhet, får pengarna snabbt och kan använda dem till vad du vill.

I takt med den digitala utvecklingen går allting snabbare och snabbare. Genom ett par knapptryck kan du ansöka om lån och få dem utbetalda en liten stund senare. Vissa låneinstitut har egna appar, där du också kan öka ut lånet eller ändra återbetalningstid och ränta genom att swipa över skärmen. Användningssättet imiterar alltså hur du i vanliga fall använder sociala medier – ofta utan att tänka. Farligt enkelt säger vissa, medan andra välkomnar det nya, enkla sättet att låna pengar.

Vad är ett mikrolån?

Begreppet mikrolån uppkom i samband med utvecklingsarbete och bistånd för utvecklingsländer. Tanken var att pengarna skulle användas för att stimulera entreprenörskap i tredje världen. Dessa mindre lån utan säkerhet gjorde att kvinnor exempelvis kunde ansöka om lån för att köpa en egen symaskin. På så sätt kunde de driva egen verksamhet och kunde ställa krav och påverka sina egna arbetsförhållanden, samtidigt som de hjälpte till att sätta fart på den lokala ekonomin.

Numera används begreppet även i västvärlden och de senaste tio åren har mikrokrediter och mikrolån blivit mycket uppmärksammade. Anledningen är att de är lättillgängliga, snabba och enkla att ansöka om. Detta är positivt för den som behöver låna pengar snabbt, men kan också innebära problem för den som inte har kontroll över sin ekonomi. Därför vill vi guida dig så att du kan låna smart och undviker att hamna i en skuldfälla.

Vad menas med smålån?

När du lånar en mindre summa pengar brukar man prata om smålån eller minilån. Det kan handla om en så liten summa som 2000 kronor och dessa lån passar utmärkt om du behöver dem till något och måste fatta ett snabbt beslut. Att låna ett par tusenlappar kan göra stor skillnad i vardagen och kan ge dig möjligheter du annars inte haft. Ett exempel är om du hittar drömjackan på rea och är pank, men vet att lönen kommer in om en vecka. Små snabblån ska vanligtvis betalas tillbaka inom 1-3 månader.

Mindre lån kan beviljas även om du har betalningsanmärkningar eller andra skulder. Att du har lånat sen tidigare behöver alltså inte vara ett hinder för att få ta ett nytt lån. Ibland kan du dock behöva förklara läget för långivaren, för att denne ska känna sig säker på att du har kontroll över din ekonomi. Har du skulder hos Kronofogden kan det däremot vara svårt att få lån – även på mindre belopp.

smålån snabba pengar

Vad är skillnaden på mikrolån och smålån?

Om man bortser från begreppets ursprungliga betydelse, där det finns en samhällsnyttig baktanke med mikrolån, och istället flyttar fokus till vår del av världen får man omformulera innebörden en aning. Mikrolån och smålån är till stor del samma sak och båda går ut på att man lånar lite pengar och betalar tillbaka dem på kort tid. Man kan illustrera det hela som en skala, där mikrolån är minst och har kortast återbetalningstid, medan smålån kan ha längre löptid. I andra änden har vi andra typer av lån med lång återbetalningstid – som bolån eller studielån.

Vad är skillnaden på mikrolån och smslån?

Det är ingen större skillnad på lånen i sig, utan det rör sig om små blancolån (lån utan säkerhet). Sms-lån kan dock ha en längre löptid på ca 3-24 månader. Skillnaden ligger istället i hur du ansöker om lånet. Ett sms-lån kan du ansöka om via din mobil och du får också svar direkt i mobilen. Hela grundidén är att du ska kunna få pengarna så snabbt som möjligt. Om du ansöker innan klockan 12.00 har du goda möjligheter att få pengarna utbetalda redan samma dag – eller senast bankdagen efter.

Notera att det inte är alla långivare som betalar ut pengar under helg eller helgdagar. Kolla därför upp detta innan du ansöker, om behovet av pengar är brådskande. Vanligen görs en kreditprövning innan du beviljas lån, men en del företag erbjuder också sms-lån utan att det görs en kreditprövning. Det kan vara bra om du till exempel har tänkt ansöka om ett större lån på banken och vill undvika att ha alltför många kreditförfrågningar på dig.

För- och nackdelar med mikrolån

Fördelarna med mikrolån är att du kan låna enkelt och få dina pengar snabbt. När du tar ett vanligt banklån krävs ofta säkerhet, en eftersom det här är ett blancolån kan du använda pengarna till precis vad du vill. Vilket du vill unna dig en drömresa, laga bilen eller köpa något du behöver är mikrolån ett smidigt alternativ. Som tidigare nämnt kan dock enkelheten också bli en fälla. Tänk på att aldrig låna mer än du behöver och låna inte till konsumtionsvaror. Då har du inget av värde sedan utan står där med en skuld.

Det är inte galet att ta ett lån om man behöver och om du vet att du kan betala tillbaka snabbt ger det dig exempelvis möjligheten till en bra affär, om du hittar något på rea. Men felet många gör är att de tar lån efter lån utan plan – och sedan får de svårt att betala tillbaka. Räntan tickar på och att dröja med återbetalning kan bli mycket dyrt i längden. Det värsta man kan göra i det läget är att få panik och ta nya mikrolån eller snabblån för att lösa de gamla skulderna.

Vad är ränta och effektiv ränta?

Beroende på hur stort lånet är och hur lång återbetalningstiden är erbjuds du olika ränta. Om du har betalningsanmärkning kan detta också påverka räntan. Det är långivaren som bestämmer vad som ska gälla och det kan därför löna sig att jämföra olika alternativ innan du lånar pengar. Ränta är den kostnad du betalar för att få låna och effektiv ränta är den samlade kostnaden för ränta och avgifter – alltså den ränta du betalar i praktiken.

Undvik alltför många mikrolån

Mikrolån är en enklare typ av lån där långivaren inte kräver säkerhet och därför tar denne en större risk. Det är som en service till dig som kund och därför kostar små lån ofta mer, i form av ränta och avgifter. Ju fler lån du tar desto mer måste du betala tillbaka. Därför bör du undvika att ta alltför många lån – även om det kan vara lockande för stunden. Om du har möjlighet är det alltid bättre att spara till det du behöver – men för nödsituationer kan mikrolån vara till stor hjälp.

Hur mycket får man låna

Hur mycket kan man låna?

Beloppen varierar, men i regel kan du bara ha ett lån åt gången hos varje långivare. När du sedan har betalat tillbaka är de inget som hindrar att du ansöker om ett nytt lån. Detta är ett sätt för långivaren att se till att kunder faktiskt betalar tillbaka och det är som en säkerhetsspärr som är till både för din och deras skull. Kreditgivare har inget intresse av att du hamnar i en sits där du inte kan betala tillbaka det du lånat – det innebär bara merarbete för dem.

Mikrolån ligger ofta mellan 500 och 15 000 kronor, men vissa långivare sträcker sig upp till 50 000 kronor. Hur mycket du får låna avgörs av din inkomst och betalningsförmåga, samt om du har skulder sedan tidigare. Det fina med mikrolån är att du kan ansöka om precis det belopp du behöver – vilket det är en tusenlapp eller större summa. Du behöver inte ha en fast anställning för att få låna, utan ofta räcker det att du kan visa upp att du har en inkomst.

Vad händer om man inte kan betala tillbaka mikrolån?

Att glömma en räkning är kanske inte hela världen och om du betalar påminnelsen i tid får du i regel betala en extra avgift. Men om du ändå inte betalar kan du få betala extra förseningsavgifter samt dröjsmålsränta. Betalar du ändå inte så skickar kreditgivaren ärendet vidare till ett inkassobolag. Vid det här läget är det sunt att känna viss panik och du bör betala snarast. Annars kan skulden som sista steg hamna hos Kronofogden.

Om du skulle få svårt att betala tillbaka ditt lån är det bästa du kan göra att ta kontakt med den du lånat hos och förklara läget, hur pinsamt det än kan kännas. Genom att visa att du tar ansvar och vill försöka göra rätt för dig, kommer de försöka hjälpa dig att lösa situationen. Kanske går det att lägga in om förlängning, sänkt ränta eller en betalningsfri månad för att du ska hinna ikapp ekonomiskt. Undvik att blunda för problemet – vilket vanligen tenderar att bara göra det värre.

Hur kan ett mikrolån hjälpa dig i livet?

Att låna ”till höger och vänster” var förr ett tecken på en slösaktig livsstil. Men i dagens samhälle är det viktigt att hänga med och vår materiella status säger mycket om hur vi är som personer. Det kan därför vara en stor sak att kunna köpa en ny kavaj inför den viktiga anställningsintervjun eller att laga bilen för att kunna transportera sig, om man bor på landet. För den ensamstående med barn kan ett mikrolån vara skillnaden mellan att kunna ge sitt barn julklappar eller inte.

Mentaliteten är annorlunda och i dagsläget kan man låna enkelt och diskret, utan att känna att man blir ”dömd” av andra. Men det är också viktigt att tänka efter så att man inte lånar för mycket. För minilån, mikrolån, smålån, sms-lån och andra små krediter gäller alltid att man bör betala tillbaka skulden så fort som möjligt. Gör man det och har ordning på sina finanser i övrigt så behöver man inte känna sig rädd för att ta ett lån ifall så skulle behövas.