Låna till renovering

Det finns flera sätt att låna pengar till renovering. En variant är att höja bolånet, men du kan också välja att låna till renovering utan säkerhet. Så här hittar du ett bra privatlån.

Målet med de nya amorteringsreglerna var att minska hushållens skuldsättning. Om du i dagsläget redan har fått ner belåningen till under 70 % av bostadens värde bör du ha en amortering på 1 %. Lån under 50 % är helt amorteringsfria. Detta är en ganska optimal sits och definitivt något att sträva efter på lång sikt. Har man väl lyckats få ner sina bolån kan det kännas motigt att höja bolånet igen.

Bolånet använder bostaden som säkerhet för och istället för att finansiera renoveringen med ökat bolån kan du välja privatlån. Bolån har generellt lägre ränta än privatlån, men eftersom det finns andra fördelar som nämnts tidigare kan privatlån vara ett smartare alternativ. Innan du bestämmer dig för att låna bör du göra en kalkyl för att se vad ett utökat bolån skulle kosta. Då blir det enklare att ta ställning till vilket lån som är bäst.

Privatlån för renovering

Det fina med privatlån är att du kan låna till precis vad du vill. Kanske vill du att en del ska gå till renovering och kanske vill du även passa på att byta till en bättre bil. Med bolån vore detta omöjligt eftersom pengarna är öronmärkta för bostaden. Ett privatlån är ett blancolån vilket innebär lån utan säkerhet. Du kan låna 5 000 kronor till 600 000 kronor och vilken ränta du får beror på hur mycket pengar du lånar och vilken återbetalningstid du väljer.

När du jämför privatlån bör du skilja på begreppen nominell och effektiv ränta. Nominell ränta är den avgift banken eller långivaren tar för att låna ut pengar, medan effektiv inkluderar samtliga avgifter och kostnader för lånet. Räkna ut hur stor månadskostnaden blir beroende på lånebelopp och tid för återbetalning, så kan du kalkylera vad den totala boendekostnaden kommer att bli framöver.

Teckna byggnadskreditiv

En annan möjlighet är att teckna ett byggnadskreditiv. Kortfattat fungerar det så att du får beviljad kredit hos din långivare eller bank och när byggnationen är färdigställd löses krediten in. Skillnaden mot privatlån är att du här använder bostaden som säkerhet. När renoveringen eller tillbyggnaden är klar värderas bostaden om och den nya krediten omvandlas till bolån. Du kan förhandla om räntan för byggnadskreditiv, precis på samma sätt som för lån.

Varför välja byggnadskreditiv? Om du ska bygga ett helt nytt hus kan du normalt sett inte använda bostaden som säkerhet (pantsätta bostaden) innan byggnationen är färdigställd. Men det fungerar för byggnadskreditiv. Byggnadskreditiv kan också vara bra om du inte vet vad renoveringen kommer att kosta. Kanske tillkommer saker efterhand och då kan du tvingas ansöka om ett nytt privatlån, eller utöka det befintliga.

Bostad en långsiktig investering

När man köper bostad är det viktigt att inte bara se till bostadens pris. Det gäller också att studera skick, underhåll och renoveringsbehov. Är huset i dåligt skick kan det bli dyra renoveringar och då är det viktigt att ta med detta i beräkningen redan när man köper hus. Om du behöver byta tak, fönster, dränera om och totalrenovera kök och badrum räcker det inte långt med 100 000 kronor. Då får man kanske prioritera och göra det som är mest akut först.

Lägenheter kräver sällan samma insatser eftersom det här mest handlar om ytskikt. Men att byta kök, golv och renovera badrum i en bostadsrätt kan ändå kosta en ansenlig slant. Ibland finns pengar i en inre underhållsfond som du kan använda för renovering. Om du har renoverat din bostad kan det vara klokt att göra en ny värdering av bostaden. Detta görs med fördel när du är helt klar eller var femte år om det är en villa där arbetet drar ut på tiden. Ett högre marknadsvärde ger dig möjlighet till bättre lånevillkor.

Hitta bästa privatlånet

När du ska välja privatlån är det klokt att jämföra många olika alternativ, för att hitta det billigaste. Bankernas och långivares privatlån skiljer sig mycket åt och det gäller att hitta det som passar din ekonomi bäst. Tänk på att en bostad är en långsiktig investering, så var inte rädd för att välja en längre återbetalningstid för ditt större privatlån. Med historiskt låg ränta och jämfört med andra typer av blancolån är ett privatlån relativt billigt.

Använd en jämförelsetjänst online för att hitta bästa privatlånet och ansök direkt via internet eller i mobilen. För din trygghet måste du vanligtvis använda Bank-ID eller E-legitimation för att verifiera din identitet. Ange korrekta uppgifter och var inte rädd för att kontakta kundtjänst med frågor eller om du vill försöka förhandla om ännu lägre ränta.

Privatlån utan UC

Det finns långivare som gör kreditupplysning via UC (Upplysningscentralen) men vissa marknadsför även privatlån utan UC. Det innebär att de anlitar ett annat kreditupplysningsföretag som Bisnode eller Creditsafe. Skillnaden för dig som kund är att du då kan ansöka om flera lån men bara få en synlig kreditförfrågan hos UC.

Detta kan exempelvis vara bra om du senare vill ansöka om ett större bolån och inte vill ha för många kreditförfrågningar i ditt register. Du ansöker enkelt om privatlån på internet eller i din mobil.