Låna till kontantinsats

Vill du köpa bostad men saknar pengar till kontantinsats? Det går faktiskt att låna pengar till detta och här hjälper vi dig att hitta det bästa lånet med lägst ränta.

Enligt de nya reglerna för bolån har du möjlighet att låna upp till 85 % av bostadens marknadsvärde och tanken är att du ska spara ihop de återstående 15 % på egen hand. Detta är ett försök att sänka skuldsättningen hos svenska hushåll men även om intentionerna är goda kan det ställa till problem för vissa. I verkligheten kan det nämligen vara svårt att spara ihop så mycket pengar som krävs och ibland väljer man inte själv när möjligheten till en god affär dyker upp.

Men det är faktiskt möjligt att låna till kontantinsats och många väljer detta alternativ. Det innebär visserligen ett extra lån, men har man bara kalkylerat så att man faktiskt har råd att betala samtliga bolån finns det inget som hindrar. För att du ska få ett extra lån hos banken måste din ekonomi vara tillräckligt god och kraven är ofta höga. För den som är en smula kreativ kan det dock finnas andra lösningar att tillgå.

Kan man låna till kontantinsats

Det är inte alla som har möjlighet att spara ihop till en kontantinsats och ibland kan det bli aktuellt med en snabb affär och då kanske man inte har hunnit få ihop hela det belopp som krävs. För en bostad på 2 miljoner innebär det att du behöver spara ihop 300 000 kronor. Det kan ta lång tid att få ihop denna summa och är man ensamstående och vill köpa en bostad kan det vara extra svårt att få ekonomin att gå ihop.

Som tur är går det faktiskt att låna till kontantinsatsen. Många väljer detta alternativ och ibland kan det vara helt avgörande för att en snabb affär ska gå igenom. Konkurrensen på bostadsmarknaden är hård och särskilt i storstäderna. Får man därför erbjudande om en bra bostad till sjyste pris gäller det därför att agera snabbt. Detta vet mäklarna och de flesta kräver att man har ett färdigt lånelöfte hos banken redan innan budgivningen påbörjas.

Låna till bostad utan kontantinsats

Låna till bostad utan kontantinsats?

Det gäller alltså att ligga steget före och många tycker det känns bäst att ha finansieringen säkrad redan innan de börjar leta bostad. I så fall vet man var ribban ligger och då minskas också risken att man blir besviken ifall man hittar drömbostaden men sedan inte får lånen godkända av banken. Ett bra sätt är just att ansöka om lånelöfte, för då vet du vad du har att röra dig med och du minimerar risken att dras in i allt för vilda budgivningar.

Genom att ta ett blancolån är kontantinsatsen ordnad och om du kan erbjuda mäklaren ett snabbt avslut på affären ökar du chanserna att få köpa en bostad. Det är nämligen så att säljaren har sista ordet om vem som får lov att köpa och om du har allting i ordning så ligger du bra till när det blir dags att besluta om affären. Ofta har säljaren en ny bostad på gång i sin tur och då är det extra angeläget att denne får pengarna snabbt.

Den typ av lån som används för kontantinsats kallas blancolån och det betyder att du lånar utan säkerhet. Villkoren kan variera kraftigt och därför är det viktigt att jämföra olika låneavtal och se vilken ränta som blir mest fördelaktig för ditt bostadsköp. Ränta är den kostnad du betalar för att få låna pengar och låg ränta är viktigt eftersom du vill ha så låg total kostnad för dina bostadslån som möjligt. Förväxla inte ränta med amortering – med amortering avses återbetalningen av själva skulden.

Skall man ta blancolån till kontantinsats?

Blancolån är en form av privatlån och det krävs ingen säkerhet för att du ska få godkänt. Däremot behöver du ha en ordnad ekonomi för att kunna få låna en större summa. Ofta krävs fast inkomst och det kan vara lättare om man är två som delar på lånet. Den dubbla betalningsförmågan gör att det blir en mindre risk för banken eller långivaren och därför är chanserna större att du får godkänt på din ansökan.

Många är rädda för att ta blancolån för att använda till kontantinsats, men om du kalkylerar noga och inte lånar mer än du behöver är riskerna små. En fördel med blancolån är för övrigt att du kan låna till vad du vill. När du tar bostadslån binds pengarna till bostaden och du har aldrig möjlighet att själv hantera pengarna. Eftersom blancolån betalas ut direkt till ditt konto kan du spendera slantarna hur du vill. Vi rekommenderar dock som sagt att aldrig låna mer än du behöver.

Kan man ta privatlån till kontantinsats?

Det är lätt att förväxla privatlån med att låna pengar privat. Att låna pengar privat av exempelvis föräldrar kan vara ett sätt att finansiera ett bostadsköp, men alla har inte möjligheten. När man pratar om privatlån i banktermer avses ett lån för privat bruk och denna typ av lån kallas också blancolån. Om du har svårt att få godkänt på din låneansökan kan du använda en närstående som borgensman eller medlåntagare.

Viktigt att komma ihåg är dock att personen då tar på sig ett betalningsansvar. Om du får svårigheter att betala lånet betyder det att den andra personen får träda in och betala i ditt ställe. Det är värt att tänka igenom ett sådant upplägg noggrant innan man skriver avtal, för att undvika att sätta någon annan i klistret i onödan. Se även till att skriva ordentliga papper på alla överenskommelser – saker ändras och man minns olika med tiden och om det skulle hända ena parten något kan det vara svårt att bevisa en privat överenskommelse om inga papper finns.

så får du bäst ränta

Låna till kontantinsats – så får du bäst ränta

Jämför olika alternativ och undersök räntekostnaden hos olika banker, låneinstitut och kreditföretag innan du bestämmer dig. Ett smart och smidigt sätt att få överblick över alternativen är att använda en jämförelsetjänst online. Då ser du svart på vitt hur stor räntekostnaden blir. Du kan också välja mellan fast eller bunden ränta. Historiskt sett har rörlig eller obunden ränta visat sig vara mest fördelaktigt för de flesta, men har du stora lån kan det kännas tryggast att binda räntan.

Om du har ett försäkringsbolag till olika tjänster eller en bank du redan har goda relationer till kan det löna sig att fråga hos dem först. Samlar du flera tjänster på samma ställe kan du nämligen ofta få bättre avtal som amorteringsfri period och ränterabatt. Var noga med att fråga hur länge en sådan ränterabatt gäller, för det är inte självklart att den gäller under hela återbetalningstiden. Granska alltid villkoren noga innan du skriver under ett avtal.

Om du ansöker om lån via internet och får godkänt har du dock alltid 14 dagars ångerrätt (enligt konsumentkreditlagen) och då kan du häva avtalet och betala tillbaka lånebeloppet. Du behöver inte betala ränta och avgifter för lånet du säger upp, utan detta ska vara kostnadsfritt för dig som kund. Det kan vara bra att känna till om man exempelvis lånar till kontantinsats och affären sedan inte blir av. Att ha lånade pengar på kontot ”bara för att” kan bli en onödigt dyr historia.

Inte godkänt på låneansökan – vad gör man?

Kraven för blancolån eller privatlån är lägre än för bostadslån och andra typer av lån där det finns en säkerhet. Det maximala lånebeloppet är också betydligt lägre. Men som du säkert förstår innebär ett blancolån en större risk för långivaren och därför görs en kreditkontroll innan du kan få godkänt. Har du en trasslig historik och betalningsanmärkningar kan det vara svårt att få godkänt. Då kan det krävas en borgensman för att du ska få igenom din ansökan.

Många undrar om det krävs fast inkomst för att få godkänt och vanligtvis är det så – i alla fall för större lån som på 300 000 kronor. Det är aldrig roligt att få avslag, men ibland kan behöva göra flera ansökningar innan man får godkänt. Om något har hänt som ligger utanför din kontroll och som har strulat till ekonomi kan du alltid prova att kontakta en långivare eller din bank och förklara läget. De brukar nämligen uppskatta ärlighet och uppriktighet och detta visar på att du tar ansvar för din ekonomi.

Hur mycket ni kan låna beror på flera faktorer och det viktigaste är din betalningsförmåga. I praktiken betyder det att du kan vara beredd på frågor om följande:

 • Hur många är ni i familjen
 • Vilken anställningsform (vissa kräver fast anställning)
 • Vad är den samlade inkomsten?
 • Har ni övriga lån?
 • Finns det betalningsanmärkningar?

Viktigt att tänka på – när man lånar till kontantinsats

Det finns en poäng med varför man bör spara till en kontantinsats och därför kan det kännas fel och skrämmande att istället låna pengar. Men det behöver inte vara dumt, utan allt handlar om helheten och om det finns en hållbar kalkyl för bostadsköpet – där även blancolånet är inräknat. Tänk på att räntan kan stiga och det gäller för samtliga lån om de inte är bundna. Det är alltid klokt att räkna med viss marginal – som att den ena parten i en familj kan bli sjuk en tid, eller att någon blir arbetslös.

Det optimala är förstås att man ska ha råd med bostaden även vid sådana krissituationer. Att behöva flytta för att man inte har råd att bo kvar är inte någon rolig upplevelse. Var därför realistisk och inte naiv när du lånar pengar till din nya bostad. Därför är det viktigt att få så fördelaktiga lån som möjligt och här de bästa tipsen för att få bäst villkor för ditt lån:

 1. Jämför ränta hos olika långivare
 2. Var inte rädd för att vara otrogen (mot din gamla bank)
 3. Jämför förmåner (ränterabatt, amorteringsfri period)
 4. Låna inte mer än du behöver
 5. Se till att pengarna verkligen går till det du avsett
 6. Betala tillbaka enligt den avtalade planen