Låna pengar betala skulder

Har du svårt att betala tillbaka dina skulder? Det kan vara lockande att ansöka om nya lån för att täcka utgifterna, men här är lite att tänka på innan du ansöker om lån.

Om det är tomt i kassan och återbetalningarna hopar sig kan det vara lockande att ansöka om nya lån för att betala av de gamla. Detta kan verka bra för stunden, men att betala av gamla krediter genom nya, dyra snabblån är det sämsta du kan göra för din ekonomi. Att låna pengar för att betala skulder kan dock vara bra – men bara om det är ett genomtänkt samlingslån.

Ett samlingslån innebär att du ansöker om ett större lån med bra villkor och ränta, för att lösa dina gamla skulder. På så vis får du bara ett lån att betala av och du betalar mindre i ränta varje månad, vilket ger större utrymme för amortering (återbetalning av själva skulden). Du kan visserligen få lån även om du har skulder sedan tidigare och visst kan man betala skulder med nya lån, men det blir dyrt i längden.

Lån för skuldsatta

Det finns låneförmedlare som specialiserat sig på lån till skuldsatta. Eftersom det görs en grundlig kreditprövning innan du beviljas lån kommer dina tidigare skulder att synas. Vissa långivare tycker att det innebär för stor risk om du har skulder sedan tidigare medan andra har valt denna just denna nisch medvetet. Sedan lånemarknaden avreglerades råder stor konkurrens och därför har kampen om nya kunder hårdnat.

För dig som kund betyder det att du kan välja bland olika lån från en mängd långivare, banker och kreditgivare. Hemligheten är att hitta det bästa erbjudandet – alltså ett lån med så låg ränta som möjligt. Tänk på att även om räntan är låg så kan det tillkomma andra avgifter (uppläggningsavgift och aviavgifter). När du jämför lån är det därför den effektiva räntan som är intressant.

Effektiv ränta visar den totala räntan inklusive samtliga avgifter. Du bör även jämföra det totala återbetalningsbeloppet för lånet, samt övriga villkor. Enklaste sättet att hitta bästa lånet är att använda en jämförelsetjänst online. Då får du alla tillgängliga alternativ på bordet och slipper leta själv med rädslan att ”missa något”. När du hittat det alternativ du gillar bäst kan du också ansöka direkt online. Processen är enkel och smidig och ofta får du svar snabbt.

Samla lån och krediter

För att förbättra din ekonomi kan du ansöka om samlingslån eller nystartslån. Vissa kallar det även för omstartslån och poängen är att ett större lån bättre villkor och ränta gör så att du får betala mindre varje månad. Många som har smålån och krediter betalar ofta hög ränta och på sikt kan ett samlingslån göra så att du sparar stora pengar. Du kan även betala av din skuld snabbare eftersom du får ett större ekonomiskt utrymme.

Att låna pengar trots att du har skulder är alltså möjligt. Det är bra om du har en historik utan några betalningsanmärkningar, men det kan även gå att få lån trots anmärkningar. Enda haken är då att du kan få betala en något högre ränta, eftersom du anses utgöra en större risk för långivaren. De stora bankerna kan ofta vara tveksamma till att låna ut pengar till personer med hög skuldsättning, så det kan löna sig att jämföra andra kreditbolag och småbanker.

Privatlån med bra villkor

Det lån som ger dig allra bäst villkor är privatlån (med en ränta på ca 3,5% till 11%). Ett sådant lån kan göra det möjligt för dig att betala tillbaka dina skulder så att du bara har ett lån att betala av. Om du ska ansöka om ett sådant lån är det till fördel om du har en medlåntagare. Då är ni två som delar på ansvaret och detta gör det möjligt att förhandla sig till en lägre ränta. Detta gör dig mer attraktiv som kund och om du har stora skulder och många betalningsanmärkningar kan det vara enda utvägen för att få låna den summa du behöver.

Tänk igenom ett sådant upplägg noga eftersom det betyder att betalningsansvaret förs vidare till din medlåntagare om du själv inte kan betala tillbaka lånet. Ett privatlån är ett blancolån och det betyder att du får pengarna utbetalda direkt till ditt konto och att du får spendera dem hur du vill. Men det betyder också att du själv ansvarar för att det nya lånet faktiskt går till att lösa gamla skulder.

Omstartslån utan bostad

Ett sätt att låna pengar är att använda något som säkerhet för lånet. Det kan vara en bostad, bil, sommarstuga eller annat värdeföremål. Men att låna med bostaden som säkerhet skulle betyda att du riskerar ditt eget hem. Omstartslån med säkerhet eller omstartslån utan säkerhet – vilket ska man välja? Fördelen med att använda bostaden som säkerhet är att du kan låna utan krav på fast inkomst.

Många lever ett helt arbetsliv utan fast anställning eller med eget företag och då kan bankerna vara väldigt ovilliga att låna ut pengar – oavsett om man har säkerhet och fläckfri historik. De tar hänsyn till din betalförmåga och gör en schablonmässig uträkning av vad som händer om räntan skulle gå upp eller ner en viss procent.

Nystart med omstartslån

Det finns många mindre långivare som har nischat sig just mot omstartslån. Vilket du vill låna med eller utan säkerhet kan du få flera bra förslag på lån som sänker dina lånekostnader. Visste du att när man ansöker om snabblån och små krediter gäller den överenskomna räntan bara under löptiden? Därefter kan en annan räntesats (ofta mycket högre) börja gälla.

På så vis riskerar du att små skulder blir väldigt stora med tiden – om du inte betalar av dem. Det är inte fel att låna, men försök att låna smart. Att lösa dyra lån och krediter med nya snabblån är alltså inte någon bra lösning. Försök istället att leta efter ett privatlån med så låg ränta som möjligt. Vissa har fackavtal eller medlemskap som kan ge rabatt på nya medlemslån – detta kan vara värt att låna upp.

Samlingslån med låg ränta

Kom också ihåg att när du ansöker om lån så sätts räntan alltid individuellt. Är du inte nöjd med det erbjudande du fått kan du alltid förhandla – eller prova med en annan långivare. Om du ansöker om lån utan UC kan du dessutom få erbjudanden från flera långivare och banker – men du får i regel bara en synlig kreditförfrågning i ditt register.

Ju fler kreditförfrågningar du har – desto mindre chans att bli att få godkänt på en ny låneansökan. Stämmer det? Härom tvista de lärde. Men om du har tänkt ansöka om ett större lån är det givetvis en fördel att din ekonomi ser så prydlig ut som möjligt. Att förbättra sin kreditvärdighet (kreditscore) kan göra stor skillnad och ett samlingslån kan vara ett stort steg mot detta mål.