Låna pengar utan fast anställning

Ibland kan man behöva låna pengar även om man saknar fast anställning. Hur gör man egentligen för att låna pengar trots att man saknar fast inkomst? Många tror att det är omöjligt att få lån utan inkomst, men det gäller bara att veta var man ska leta.

Det går utmärkt att låna pengar även om du saknar fast jobb. Det går till och med att låna pengar om du saknar inkomst. Många långivare erbjuder lån utan fast anställning men du bör vara medveten om att ränta och avgifter för dessa lån kan vara något högre. Jämför alltid kostnaden för lån för att hitta det billigaste och försök alltid att låna så lite pengar som möjligt.

Många möts av kalla handen när de försöker få banklån utan fast anställning, men numera finns det andra långivare som man kan vända sig till. Innan du ansöker om lån utan fast inkomst lönar det sig alltid att jämföra olika lån för att hitta det som är billigast. Räntan sätts individuellt och beroende på din ekonomiska situation kan du få mer eller mindre fördelaktiga erbjudanden att ta ställning till.

Banker kan ofta vara ganska konservativa och kräva att du ska ha fast anställning för att du ska få låna pengar. Även om det går att få lån utan fast anställning i tex SEB, Nordea och Swedbank, finns det begränsningar för hur mycket pengar du kan få låna. För bolån och stora privatlån gäller ofta strikta regler och då krävs vanligtvis att du har ett fast heltidsjobb.

 

Låneförmedlare som hjälper till med lån utan fast anställning:

Enklare logo

 • Effektiv årsränta: Från 2.95%
  Långränser: 5000 kr – 600 000 kr
  Trustpilot: 4.6 out of 5 stars

Advisa logo

 • Effektiv årsränta: Från 2.95%
  Långränser: 5000 kr – 600 000 kr
  Trustpilot: 4.8 out of 5 stars

Zmarta logo

 • Effektiv årsränta: Från 2.99%
  Långränser: 5000 kr – 600 000 kr
  Trustpilot: 4.7 out of 5 stars

Lån utan fast inkomst

Ett fast jobb är inte alla förunnat utan många lever på vikariat, timanställningar, visstidsanställningar eller som egenföretagare. Det kan även vara så att du behöver låna pengar trots att du är arbetslös, sjukskriven eller studerar. Oavsett anledning finns det möjlighet att ta lån utan fast jobb. Många långivare och kreditföretag har en mer modern syn på saken och väger samman hela din ekonomiska situation.

När du ansöker om lån görs en kreditprövning eller kreditkoll. Detta för att långivaren vill se så att du har betalförmåga nog för det nya lånet. Har du väldigt stora lån och krediter sedan tidigare – eller betalningsanmärkningar – kan utrymmet för nya lån minska. Kreditprövning görs genom UC eller hos kreditupplysningsföretag som Creditsafe och Bisnode (lån utan UC).

Hur mycket får man låna utan fast anställning?

Exakt hur mycket pengar du kan låna utan fast anställning beror på flera faktorer. Hur stor inkomst du har, hur stora skulder eller krediter du har sedan tidigare och om du har betalningsanmärkningar. Äger du bil eller fastighet och har du hemmavarande barn? Har du sambo eller är gift kan detta också påverka hur mycket du kan låna. Om man är två som ansöker om lån går det ofta lättare att få låna.

Snabblån och små privatlån är av typen blancolån, vilket innebär att du lånar utan säkerhet. Detta är bra eftersom kraven för att få låna pengar inte är så höga. Negativt är att snabblån ofta är så kallade högkostnadskrediter. Det betyder att räntan och avgifter är relativt hög och därför bör du alltid låna så lite pengar som möjligt. Du bör också se till att alltid betala tillbaka lånet i tid för att undvika extra kostnader.

Låna pengar som egenanställd

Allt fler väljer att starta eget företag eller jobba som egenanställd. Alla som har erfarenhet vet att det kan betyda mycket jobb för en initialt liten lön. Det kan även vara svårt att visa upp en stabil ekonomi eftersom du inte har något anställningskontrakt med lönenivå som du kan visa upp. Vad gör man då om man behöver låna pengar? Ofta kan det löna sig att ta kontakt med långivaren och förklara läget.

Om du kan visa genom din historik att du har haft inkomster, att du inte har alltför stora skulder och saknar betalningsanmärkningar finns det goda utsikter för att du ska bli beviljad lån. Generellt gäller att ju högre risk du anses utgöra – desto mer restriktiva blir långivare när du ansöker om nya lån. Är det ändå svårt att få godkänt och du måste låna pengar kan du överväga att skaffa en medsökande, eller att ta lån med säkerhet (exempelvis i en pantbank).

Låna pengar utan inkomst

Om du vill ansöka om lån utan fast inkomst eller säkerhet måste du i regel kunna uppvisa att du har en inkomst. Lönebesked eller kontoutdrag kan fungera som underlag och en god kreditvärdighet gör det enklare att få godkänt på en ny låneansökan. Om du har låg kreditvärdighet kan du bättra på den genom att sanera din ekonomi. Betala av gamla skulder och krediter och se till att inte få några nya betalningsanmärkningar. Detta gör stor skillnad när du i framtiden vill ansöka om lån.

Behöver du låna trots att du saknar fast inkomst är det klokt att inte ta första bästa lån. Räntan sätts alltid individuellt och därför bör du alltid jämföra kostnaden för att låna pengar innan du ansöker om ett nytt lån. När du jämför kostnaden för lån är det den effektiva räntan som är intressant – detta är den totala kostnaden inklusive alla avgifter. Förutom ränta betalar du även amortering, vilket är avbetalning på själva skulden.

Låna pengar med deltidsarbete

Att ansöka om lån när du har deltidsarbete eller deltidsanställning är inte annorlunda jämfört med om du hade haft heltid. En kreditprövning görs på samma sätt och kreditgivaren eller långivaren ser så att din inkomst räcker för att betala tillbaka den nya skulden. Det är enklare att få låna en liten summa pengar än ett större privatlån.

Om du har tänkt ansöka om ett större bolån kan det bli svårt om du har deltidslön – då är det nästan en förutsättning att ni är två i samma hushåll som ansöker om lån. Detsamma gäller vid sjukskrivning och studier. Vid arbetslöshet är det ännu mer strikt eftersom a-kassa inte räknas som inkomst. Detta kan sätta käppar i hjulet för en eventuell bostadsaffär och få vet att det är så här det ligger till.

Bolån utan fast anställning

Kan man få bolån utan fast anställning? Många tror att det är omöjligt att få bolån utan fast inkomst. Men på senare år har arbetsmarknaden förändrats och många har projektanställning, vikariat eller frilansar. Trots de nya typerna av anställningsformer är mycket i samhället uppbyggt kring den gamla föreställningen att alla ska ha ett fast jobb på heltid. Detta gäller tyvärr även hos bankerna.

Det måste givetvis finnas rimlighet i bankernas bedömning. De skulle göra dig en otjänst att bevilja ett större bolån än du klarar av att hantera. Eftersom bolån tecknas med bostaden som säkerhet kan det finnas möjligheter att få låna även om man har alternativ anställningsform. Om du har sparat ihop till kontantinsatsen har du givetvis en fördel i förhandlingarna.

Skulle du däremot behöva ansöka om ett större privatlån för att betala kontantinsatsen ser läget mörkare ut. Dessa är nämligen blancolån och då har banken eller långivaren ingen säkerhet, utan de ser bara till din inkomst och betalförmåga. Många tror att man kan frisera sanningen lite grann, men att ljuga om fast anställning vid lån är ingen bra idé.

Även om du beviljas lånelöfte på falska grunder kommer banken att göra en granskning innan de slutligen godkänner lånet. Och om det kommer fram att du inte varit ärlig kommer detta att straffa sig i dina framtida relationer med banken. För att kunna köpa sin första lägenhet kan det vara nödvändigt för unga förstagångsköpare att be föräldrarna bara borgenärer eller delägare.

Så kan du låna pengar utan fast anställning

Det kan vara svårt att få lån utan fast anställning, men ge inte upp! Bara för att du saknar fast jobb innebär det inte att du har betalförmåga nog för ett nytt lån. Vissa tjänar mer på tillfälliga jobb än andra gör på en fast anställning. Lån utan fast tjänst är inget hinder, men samtidigt bör du tänka på att du har ett eget ansvar.

Om du vet att din inkomst kommer att upphöra eller minska kan det vara dumt att ansöka om ett nytt lån. Ifall du skulle få svårt att betala av kan det nämligen bli problem och lånet blir förmodligen dyrare än vad du hade tänkt från början. Därför är det alltid viktigt att tänka igenom vad den extra kostnaden i form av amortering och ränta kommer att innebära varje månad.

För att ansöka om lån utan fast anställning kan du enklast använda en gratis jämförelsetjänst online och fylla i dina förutsättningar. Sedan får du förslag på flera olika lån och kan välja det som har bäst ränta och lägst avgifter. När du har hittat det som är mest förmånligt ansöker du direkt online och om du tackar jag till ett erbjudande signerar du låneavtalet med Bank-ID. Därefter betalas pengarna ut direkt till det konto du valt.