Har du en räkning som ska betalas en vecka innan lön och saknar pengar? Eller ska du renovera en bostad inför försäljning? Ibland kan man behöva låna pengar snabbt och då kan ett korttidslån lösa problemet.

Välj belopp:
Återbetalningstid:
  • Filtrera för:
  • Lån utan UC
  • Lån med betalningsanmärkning
  • Direktbetalning
Sortera efter:
Visa fler resultat

VarningKorttidslån är högkostnadskrediter
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se


Renovera och måla med korttidslån

Även om man försöker planera sin ekonomi så kan det uppstå situationer då pengarna inte räcker till. Det kan vara en oväntad utgift som spräcker budgeten, eller så har du hamnat i ett glapp mellan två inkomster. Oavsett måste pengar in och räkningar betalas så att allt flyter på. Vad gör man? Vissa har möjligheten att låna av någon släkting eller vän, men privata lån är inte alltid det bästa alternativet.

Alla har inte ens möjligheten att låna privat och många tycker att det känns för integritetskränkande att behöva be någon annan om pengar. Men det finns sätt att lösa det hela. Med ett korttidslån kan du låna pengar under en kort tidsperiod och betala tillbaka så fort du får möjlighet. Jämför alltid lån för att hitta det med lägst ränta och avgifter.

Vad innebär ett korttidslån?

Ett korttidslån är ett mindre lån (1000 kronor – 50 000 kronor) med kort löptid. Lånet är av typen blancolån vilket innebär att du kan låna pengar utan säkerhet. Korttidslån kallas ibland också för snabblån, smslån, smålån eller mikrokredit. Hela poängen är att du kan behöva ett lån under en begränsad period och med blancolån får du använda pengarna till precis vad du vill.

Korttidslån på nätet är enkla att ansöka om och du kan ansöka om korttidslån direkt i mobilen. Du fyller i hur mycket du önskar låna och önskad återbetalningstid och sedan får du snabbt svar – ofta direkt på skärmen eller i mobilen. När lånet är godkänt betalas pengarna ut och vissa långivare kan betala ut direkt till ditt konto – även om det är helg eller kväll. De nya Swish-lånen gör det möjligt med ännu snabbare utbetalning.

När passar ett korttidslån bäst?

Ibland kan man behöva ett snabbt tillskott i kassan och då är korttidslånet perfekt. Kanske behöver du pengar till hyran, för att reparera bilen eller så har du hittat något till kanonpris på rea – men har tomt i kassan. Det kan vara väldigt jobbigt att behöva be någon om att få låna och är extra retligt att hitta den där drömjackan till nedsatt pris – och tvingas inse att lönen kommer först om en vecka.

Ett korttidslån passar bäst för att lösa akuta krissituationer, då du inte kan frigöra pengar på annat sätt. Många drar sig för att låna privat och att sälja saker för att få in pengar kan ta tid. Och man vill ju inte sälja sina ägodelar till underpris bara för att lösa ett tillfälligt underskott. Många som ansöker om A-kassa eller väntar på pengar från Försäkringskassan får ett glapp i utbetalningar och då kan ett korttidslån rädda upp hela ekonomin.

Det har blivit allt vanligare att ansöka om korttidslån i samband med bostadsaffärer. Det kan vara aktuellt om du köper en bostad för att sedan sälja den, eller om du vill låna pengar för att göra en snabb uppfräschning innan försäljning. I båda fallen kan ett snabbt korttidslån göra det möjligt att tjäna mer pengar och på så vis kan man se lånet som en investering, eftersom du höjer värdet på bostaden.

Hur långt är ett korttidslån?

Ett korttidslån kan ha en löptid på exempelvis 15, 30, 45, 60 eller 90 dagar. När lånetiden är slut ska det lånade beloppet plus ränta (och eventuella avgifter) betalas tillbaka. Med ett korttidslån är du fri från månadsinbetalningar och du betalar istället tillbaka hela skulden på en gång. Detta kan jämföras med privatlån och kreditköp då du betalar amortering och ränta varje månad.

För bostadsrelaterade korttidslån gäller lite andra riktlinjer än för snabblån. Vissa långivare kan erbjuda korttidslån på upp till 80 % av bostadens värde och då är lägsta lånebeloppet vanligtvis 150 000 kronor. Återbetalningstiden för ett sådant korttidslån är maximalt 12 månader och ofta finns kravet att samtliga lån för bostaden tas hos samma långivare.

Även om ett korttidslån har en viss återbetalningstid kan du alltid betala tillbaka tidigare om du så önskar. Detta gör att du minimerar dina kostnader för ränta och avgifter och det kan även vara skönt att slippa ha en skuld hängande över sig.

När skall man inte ta ett korttidslån

Ett korttidslån har relativt hög ränta och ingår i kategorin högkostnadskredit. Det betyder att du får betala ganska mycket i ränta och avgifter, men det finns även prisvärda alternativ. Som för alla små krediter och lån gäller att du bör låna klokt. Undvik helst att låna till ren konsumtion och se alltid till att betala tillbaka krediten vid avtalad tidpunkt för att undvika extra kostnader.

Om du vet med dig att du kommer få svårt att betala tillbaka skulden när lånetiden går ut bör du fundera ett varv till på om du verkligen behöver låna pengar. Kanske finns det andra sätt att lösa problemet? Om man vill förbättra sin ekonomi snabbt är ett effektivt sätt att försöka spara in på små vardagsutgifter. Genom att storhandla billigt och laga matlådor istället för att äta ute kan man exempelvis spara stora pengar.

Ett annat väl beprövat sätt att få in extra pengar snabbt är att sälja något som är av värde och som du inte behöver. Det kan exempelvis vara en cykel som barnen vuxit ifrån, en extrabil som familjen inte behöver, eller sportutrustning i bra skick. För att lyckas sälja saker snabbt kan du annonsera på Blocket eller i sociala medier. Var dock beredd på att ju mer desperat du verkar – desto mer kommer folk försöka pruta.

Jämför Korttidslån

Jämför korttidslån för bäst villkor

När du ska ansöka om lån är det alltid smart att jämföra olika lån för att hitta det som ger dig bäst villkor. Räntan sätts alltid individuellt och genom att leta efter det korttidslån som har lägst ränta och avgifter kan du spara pengar. Enklaste sättet att hitta ett bra lån är att använda en jämförelsetjänst online. Då fyller du i önskat lånebelopp och återbetalningstid och kan se direkt hur mycket olika lån kostar.

Tänk på att det är den effektiva räntan som är intressant när man jämför lån. Det är nämligen den samlade kostnaden för ränta och övriga avgifter. Generellt gäller att ju bättre ekonomi du har, med få betalningsanmärkningar, desto bättre villkor kan du få för ditt nya lån. Vissa långivare godkänner lån utan inkomst, men många har ett inkomstkrav som du måste uppfylla.

Förutom detta måste du ha rätt ålder och ålderskravet kan variera mellan olika lånetyper och långivare. Du måste även vara svensk medborgare (folkbokförd i Sverige).

Korttidslån utan UC

Om du ska ansöka om lån utan att få onödigt många noteringar i UC:s register kan du ansöka om korttidslån utan UC. Dessa fungerar på samma sätt som snabblån utan UC och smålån utan UC. När du ansöker om lån görs en kreditprövning och traditionellt har alla kreditförfrågningar skett hos Upplysningscentralen. Skulle du få en notering varje gång du ansöker om lån eller handlar på kredit skulle listan bli väldigt lång. Det kan påverka din kreditvärdighet negativt.

På senare år har allt fler långivare och kreditbolag övergått till att använda sig av ett annat företag för kreditupplysning – som Creditsafe eller Bisnode. Dessa hämtar in uppgifter från UC och sedan kan flera långivare dela på samma uppgifter. Du kan alltså ansöka om många lån men slipper undan med en notering i ditt register. Detta kan vara bra om du tänkt ansöka om ett större lån (exempelvis bolån) framöver.

Hur snabbt betalas pengarna ut?

När du ansöker om korttidslån går det snabbast om du ansöker online via en jämförelsetjänst. Du fyller i önskat lånebelopp och återbetalningstid (exempelvis 15, 30, 60 eller 90 dagar) och väljer det lån som du tycker verkar bäst. När du har bestämt dig ansöker du online och vanligtvis får du logga in med BankID för att signera ansökan. Detta gör processen extra trygg, men skyndar även på det hela eftersom du slipper skriva under och skicka in papper.

I samband med ansökan görs en granskning av din ekonomi samt en kreditprövning. Detta för att långivaren (kreditbolaget) eller banken vill se så att du inte har en massa betalningsanmärkningar och allt för stora skulder sedan tidigare. Men skulle du ha det är det ingen katastrof – det viktigaste är att du bedöms ha betalförmåga nog för ett nytt lån. När du fått godkänt betalas pengarna ut väldigt snabbt och vissa erbjuder lån med direkt utbetalning till alla banker.

Skillnad på korttidslån och brygglån

Många undrar vad det är för skillnad på korttidslån och brygglån (överbryggningslån) som används vid bostadsköp. Det senare är ett lån som banken kan erbjuda, om du köper en ny bostad innan du hunnit sälja din befintliga. Du har alltså två lån under en tidsperiod och när den gamla bostaden är såld löses det ena lånet. När tar överbryggnadslån används vanligtvis bostaden som säkerhet.

Korttidslån fungerar annorlunda och kan vara bra om du vill genomföra en bostadsaffär innan lånet hos din bank har hunnit gå igenom. Många ansöker också om korttidslån för att kunna renovera eller styla en bostad innan försäljning. Med ett blancolån behöver du ingen säkerhet och du är fri att använda pengarna till vad du vill. Ett brygglån är helt knutet till bostaden och du kan inte använda dessa pengar fritt.