konsumtionslån

Blancolån kallas ofta för konsumtionslån. Anledningen är att du kan låna utan säkerhet och använda pengarna till vad du vill. Tänk på detta innan du lånar.

När du lånar pengar gäller det att ansöka om konsumtionslån med så låg ränta och bra villkor som möjligt. Hur gör man det? Enklast är att använda en gratis jämförelsetjänst på nätet – på så vis får du snabb överblick över de bästa erbjudandena. Att låna pengar kostar alltid pengar i form av ränta. Du får alltså alltid betala tillbaka mer pengar till långivaren än du lånade.

Därför är det viktigt att tänka igenom saken och att se över din ekonomi innan du lånar pengar. Här är några saker du bör tänka på innan du ansöker om ett nytt lån. Konsumtionslån kan låta enkelt och smidigt och det är det också. Men missta inte detta lån för att låna till konsumtion – vilket är något helt annat. Att låna för ett visst ändamål kan vara bra, men att låna till ren vardagskonsumtion är sällan någon bra affär.

Konsumtionslån med låg ränta

Ett konsumtionslån kan du använda till vad du vill och eftersom det är ett blancolån kan du låna pengar utan säkerhet. Eftersom du kan använda pengarna till precis vad du vill kan du betala en resa, köpa en begagnad bil, renovera huset eller ta hunden till veterinären utan att någon ställer frågor. Om du har behov av extra pengar kan ett konsumtionslån hjälpa dig att lösa en ekonomisk knipa.

Det finns många typer av lån – snabblån, medlemslån, smålån, billån. I princip kan man säga att alla lån som inte är bolån ingår i kategorin blancolån. Det som är specifikt för denna typ av lån är att det ofta går snabbt att ansöka om lån och att du får snabb utbetalning. Vissa lån har väldigt låg ränta, vilket är fördelaktigt för dig som kund. Andra lån har hög ränta och dessa kallas därför ofta för högkostnadskrediter.

Många möjligheter med konsumtionslån

Vem är det som ansöker om konsumtionslån? För att få låna pengar måste du vara över en viss ålder och svensk medborgare (folkbokförd i Sverige). Exakt vilken åldersgräns som gäller kan variera mellan olika långivare och banker och vissa kräver att du ska vara 18 år, 19 år, 20 år, 21 år eller 22 år. En del kreditgivare har inkomstkrav och då behöver du ha fast inkomst – andra godkänner lån utan inkomst eller lån trots låg inkomst.

Det fina med konsumtionslån är att du kan få möjlighet att förverkliga dina drömmar. Oavsett om det är en restresa till bra pris eller om huset behöver ny altan kan du finansiera projekt genom denna typ av lån. Om du vill prova att ansöka om flera lån kan du välja lån utan UC. Då görs bara en kreditkoll och uppgifterna delas mellan flera långivare. På så sätt undviker du onödiga kreditförfrågningar i UC:s register.

Tidigare användes bara Upplysningscentralen för kreditupplysning, men numera är det vanligt att låneföretag anlitar kreditupplysningsföretag för att kontrollera din ekonomi och betalförmåga. Tänk på att ju fler förfrågningar du har i ditt kreditregister – desto svårare kan du få att få godkänt när du ansöker om lån nästa gång. Detta kan vara särskilt viktigt om du har tänkt ansöka om bolån.

Konsumtionslån statistik

Det finns ingen samlad statistisk över konsumtionslån då de göms bakom olika benämningar. Skälen till varför man lånar varierar liksom storlek på lånen. Det kan därför vara svårt att se trender och skapa sig en uppfattning om hur vanligt det är med lån. Trenden i samhället i stort är att det blir vanligare att ansöka om små lån och avbetalning. Förr var lån ganska ”tabubelagt” och det var vanligare att spara till det man ville köpa.

Om du frågar din farmor eller mormor skulle de troligtvis vara skeptiska till lån, om man bortser från bolån. Att gå till banken och be om lån var inget man gjorde i onödan. De senaste åren har ekonomin och samhället har genomgått stora förändringar och sedan avregleringen på finansmarknaden är det fritt fram för nya aktörer att erbjuda lån. Numera kan du enkelt ansöka om lån hemifrån i mobilen eller på datorn och du behöver inte ens prata med någon för att få godkänt på låneansökan.

Denna förändring är förstås på gott och ont. Att det har blivit enklare att ansöka om lån gör att fler kan få möjligheten. Det är inte lika stigmatiserat som förr och det har också blivit mer accepterat att låna pengar. De flesta som är yngre och medelålders kommer förmodligen göra det någon gång under sin livstid. Till konsumtionslån kan man även räkna kreditköp och avbetalningar, vilka också är att betrakta som lån.

Ansöka om konsumtionslån

Hur gör man för att ansöka om konsumtionslån? Ett traditionellt sätt är att boka möte hos din bank. Du kan ansöka om konsumtionslån hos Swedbank, Nordea, Handelsbanken, Länsförsäkringar Bank, SEB och Danske bank, för att nämna några. Har du kreditkort eller är ansluten till Coop Bank eller ICA-banken kan du få fördelaktiga medlemslån. Men det finns även en mängd mindre banker, kreditbolag och låneföretag som erbjuder konsumtionslån med bra villkor.

Räntan sätts individuellt och är beroende av hur din ekonomi ser ut och hur mycket lån och skulder du har i övrigt. En bra kreditvärdighet (hög kreditscore) gör att du får ett bra utgångsläge och att du kan förhandla dig till de bästa villkoren. Tänk på att aldrig låna mer än du klarar av att betala tillbaka. Det är också bra att tänka efter en extra gång innan man lånar, om det verkligen är nödvändigt att låna.

När du väl har bestämt dig och hittat det lån du vill ansöka om, fyller du enkelt i ansökan online. Du väljer önskat lånebelopp och återbetalningstid och får erbjudanden från en eller flera långivare. Om du vill gå vidare med något erbjudande fyller du i bindande avtal och signerar med e-legitimation (Bank-ID). Därefter betalas pengarna ut till det konto du valt – eller via Swish.

Norge vill begränsa konsumtionslån

Ökande skuldsättning är ett problem även i Norge. Därför vill den norska finansinspektionen Finanstilsynet begränsa möjligheterna till konsumtionslån. De vill till exempel att nya lån ska ha en längsta löptid på 5 år och krav på amortering. Amortering är återbetalning av själva lånet och om det inte betalas tillbaka i tid riskerar man att skulden ökar istället för att minska.

Detta beror på att räntan normalt beräknas utifrån den kvarvarande skulden och om ingen eller för liten återbetalning sker kan räntan plussas på den ursprungliga skulden. Till detta kan man nämna att den avtalade räntan bara gäller under den överenskomna löptiden. Överskrids den och du inte har betalat tillbaka skulden kan en ny (och ofta mycket dyrare) ränta börja gälla.

Det gäller därför att alltid betala tillbaka konsumtionslån, snabblån och andra smålån och krediter så fort det går, för att undvika onödiga kostnader.