Hur mycket får jag låna

Hur mycket pengar kan du låna? Varför kan vissa låna så mycket och andra inte? Det beror bland annat på vilken typ av lån du vill ansöka om och hur din ekonomi ser ut.

När du ansöker om lån kan det vara intressant att veta hur mycket man får låna. Inte minst om man ansöker om bolån eller lånelöfte och ska delta i budgivningar. Vid bostadsköp är det av största vikt att veta var gränsen går och vad man har för möjligheter. Genom noggrant övervägda lån kan du göra en bättre affär, men du kan också undvika att hamna i en sits med för stora skulder.

Använd en lånekalkyl för att få veta exakt hur mycket du kan låna baserat på inkomst och just din ekonomiska situation. Testa dina lånechanser och få svar på hur mycket du kan låna – bostadslån, billån eller privatlån.

Hur mycket får jag låna baserat på inkomst

Hur mycket får man låna om man tjänar 30000 kronor? Om du har fast inkomst och vill låna pengar har du en stor fördel vare sig det handlar om privatlån eller bolån. Ju bättre ekonomi du har desto bättre villkor får du nämligen när du lånar pengar. De mest fördelaktiga lånen har mycket låg ränta och avgifter men den viktigaste faktorn är att du har möjlighet att ansöka om både bolån och större privatlån.

När du ansöker om bolån tas det inte bara hänsyn till din inkomst. Är ni ett gift par gör banken sin bedömning utifrån er sammanlagda inkomst. Annat som väger in är tidigare lån och krediter (även studieskulder), om ni har barn som bor hemma och om ni äger bil. Om man är två som har fast inkomst är läget mycket gott för att få bolån, men om den ena är arbetslös kan det bli mycket svårare. Finns det betalningsanmärkningar vägs det också in.

Det finns två olika typer av lån – blancolån och lån med säkerhet (exempelvis bolån). Med blancolån kan du kan låna maximalt 600 000 kronor oavsett hur mycket pengar du tjänar. För bolån är reglerna annorlunda. Eftersom bostaden används som säkerhet för bolån kan du låna mer pengar än du kan med privatlån och snabblån – vilka är lån utan säkerhet. Vad betyder det i praktiken?

Hur mycket får man låna till bostad?

Hur stort bolån du kan få avgörs av din inkomst och ekonomi. Gränsen för hur mycket du kan låna bestäms av din bank och därför kan det löna sig att kolla med flera banker. Det vanligaste är att man får låna upp till 5 gånger sin årsinkomst, men vissa medger lån på upp till 6,5 gånger din årsinkomst. Tänk på att ju mer du lånar desto mer måste du betala i ränta. Att amortera tillbaka lånet kan därför ta längre tid.

Från 1 juni 2016 infördes nya amorteringsregler och det nya amorteringskravet innebär att om du har lån som motsvarar mer än 70% av bostadens värde måste du amortera (betala tillbaka) 2% per år. Är lånet under 70% behöver du bara amortera 1% och om du betalar av så att lånet hamnar under 50% slipper du krav på amortering. Nedan kan du se exempel på hur mycket du kan få låna beroende på lön.

Hur mycket får jag låna?

Månadslön Årslön 5x 6.5x
20 000 kr 240 000 kr 1 200 000 kr 1 560 000 kr
25 000 kr 300 000 kr 1 500 000 kr 1 950 000 kr
30 000 kr 360 000 kr 1 800 000 kr 2 340 000 kr
35 000 kr 420 000 kr 2 100 000 kr 2 730 000 kr
40 000 kr 480 000 kr 2 400 000 kr 3 120 000 kr

Ju större kontantinsats du har desto bättre villkor kan du få på lånet. Om du inte har hunnit spara ihop till hela kontantinsatsen kan du ansöka om ett separat privatlån för detta ändamål. Många väljer även att ta ett privatlån om de ska renovera, istället för att höja det befintliga bolånet. Genom att hålla nere bolånet kan man undvika en alltför hög belåningsgrad, vilket påverkar amorteringskravet.

låna pengar smart

Hur mycket lån kan man ha

För bolån gäller att du kan låna max 6,5 gånger din årsinkomst, men det kan finnas tillfällen då det går att låna mer. I storstäderna är bostäder relativt dyra och här kan det bli aktuellt med högre lån än på små orter i avfolkningsbygd. Det är alltid upp till banken hur mycket de kan och vill låna ut och där det råder hög konkurrens och stabil efterfrågan på fastighetsmarknaden är det alltid säkrare att låna ut pengar.

Men även om du har maxat ditt bolån kan det gå att ha en större total skuld. Kanske har du studielån (studieskulder), snabblån, privatlån, billån, båtlån eller andra smålån sen tidigare. Dessutom bör man räkna in utnyttjade krediter (kreditkort och kreditköp på avbetalning). Är det bra att låna mycket bara för att man kan?

Så länge du har kontroll över dina totala lånekostnader och har råd att betala det du ska varje månad behöver det inte vara negativt att ha mycket i lån. Detta gäller i alla fall så länge räntan är låg och din ekonomiska situation förblir oförändrad. Om räntan höjs eller om du av någon anledning får minskad inkomst kan det däremot bli problem. Tänk på att alltid räkna med en marginal när du överväger att skaffa nya lån.

Hur mycket bör jag låna?

Hur mycket du bör låna beror på vad du tänkt använda pengarna till. Att låna till en bostad är nästan alltid en bra affär och på sikt kan bostaden öka mycket i värde. På så vis blir det som att spara till dig själv. Att låna till en bra, fungerande bil kan också vara en bra affär förutsatt att du behöver en. Vill du renovera huset eller behöver pengar till handpenning kan ett privatlån vara en bra lösning.

Har du däremot för vana att ta små lån för att täcka konsumtion och vardagliga behov, kan det vara läge att se över lånebilden. Smslån och snabblån och andra smålån är av typen högkostnadskredit och det innebär att det kan bli dyrt om du inte betalar av lånen i tid. Om du lånar till ren konsumtion får du dessutom lite eller inget av substantiellt värde – till skillnad från en bil, lägenhet eller hus.

Ett tillfälle då det ändå kan vara nödvändigt att låna för konsumtion är om du hamnar i en tillfällig svacka (t ex om du är sjukskriven och väntar på din första utbetalning från Försäkringskassan eller om du väntar på att bli beviljad A-kassa). Då är det viktigt att hitta ett lån med låg ränta och avgifter och att du betalar tillbaka lånet så snart du kan.

Många väljer också att låna till en resa. Det kan vara ett unikt tillfälle då någon fyller jämnt och hela släkten förväntas följa med. Om du inte har sparpengar så att det räcker kan ett lån hjälpa till att göra resan möjlig. Så länge du har koll på vad den totala lånekostnaden blir och vet att du kommer att ha råd att betala tillbaka kan ett sådant lån vara en utmärkt lösning.

Låna pengar med betalningsanmärkning

Är det möjligt att låna med betalningsanmärkning? Även här beror det på vilken typ av lån du har tänkt ansöka om. Det är generellt sett lättare att få ett mindre lån beviljat. Om du ska köpa bostad kan banken bevilja lån trots någon enstaka betalningsanmärkning eftersom bostaden fungerar som säkerhet. Men för många betalningsanmärkningar kan göra det svårt att få lån och signalerar att du kan utgöra en risk.

När du ansöker om lån sätts räntan alltid individuellt och det är långivaren eller banken som beslutar om vad din ränta ska bli. Ju bättre din ekonomi är (läs välskött) desto bättre villkor kan du få. Om du verkar vara en stabil och pålitlig kund som betalar räkningar i tid har du goda chanser att få godkänt på låneansökan. Med flera betalningsanmärkningar (och kanske rent av skuldsaldo hos Kronofogden) har du ett sämre utgångsläge.

Hur gör man för att låna?

När du har bestämt dig för att låna pengar kan du välja vilken lånetyp som passar bäst. För bolån är bolån det självklara, men om du ska köpa begagnad bil vill du förmodligen ansöka om privatlån eller billån. Om du behöver låna pengar snabbt och kan betala tillbaka snabbt kan snabblån eller swishlån vara det du söker. Du kan givetvis kontakta din bankman och diskutera alternativ, men då får du bara veta vad just din bank har att erbjuda.

Eftersom det råder stor konkurrens på lånemarknaden kan du tjäna på att jämföra många alternativ. Hur gör man det? Istället för att ringa runt och kolla långivare och bankers hemsidor kan du använda en jämförelsetjänst online. Du fyller i hur mycket du önskar låna och återbetalningstid och sedan kan du se en bred jämförelse av olika alternativ.

Välj det som verkar mest intressant och ansök enkelt online. Du legitimerar dig med BankID och ofta får du svar direkt eller senare samma dag. När låneansökan är godkänd betalas pengarna ut till det konto som du angett. Ofta sker betalningen mycket snabbt. För bolån gäller lite andra regler och då får du i regel inte pengarna förrän det är dags att genomföra affären.