Få högsta sparräntan

Det kan vara frustrerande att inte få ränta på sina sparade pengar. Vilket sparkonto har högsta sparräntan? Vi hjälper dig att hitta bästa platsen för ditt sparkapital.

Om du har ett rörligt sparkonto utan bindningstid får du förmodligen noll procent i ränta, ifall du har satt in dina pengar i någon av de stora sparbankerna. Hur kan det komma sig? En historiskt låg ränta är bra för dig med bolån, men tyvärr avspeglas den även i sparkonton. Ett flexibelt sparkonto där du kan sätta in och ta ut pengar hur du vill har i regel den allra sämsta sparräntan.

Att få 0 kronor i avkastning kanske inte låter så dramatiskt, men om man räknar med inflationen så innebär det i praktiken att dina pengar minskar i värde. När du väljer sparkonto är det viktigt att se till vilken ränta du får, men även hur tryggt de är att spara. För att få så bra ränta som möjligt bör du välja ett sparkonto med bindningstid – då förbinder du dig att låta sparpengarna sitta orörda en viss tid.

Högsta sparräntan med insättningsgaranti

Det finns olika typer av sparkonton och de har både fördelar och nackdelar. Generellt kan man säga att ju högre risk eller uppoffring (i form av bindningstid) desto bättre avkastning. Om du vill tjäna så mycket som möjligt kan det löna sig att tänka utanför ramarna och investera pengarna i en annan typ av sparande än traditionella sparkonton på banken. Flera kreditinstitut erbjuder riktigt bra villkor för dig som kan avvara pengarna under en period.

Om möjligt bör du välja ett sparkonto som omfattas av statlig insättningsgaranti, för då minimerar du riskerna. Om något skulle hända och institutet eller banken går i konkurs kan du få ersättning på upp till 950 000 kronor. Sparar du istället i ett konto som saknar insättningsgaranti kan du i värsta fall förlora det insatta kapitalet. Men handen på hjärtat – hur ofta händer det att kreditinstitut går i konkurs?

Så länge du sprider dina risker och inte investerar mer än du har råd att förlora är riskerna väldigt små – oavsett vilken typ av sparkonto du väljer. Observera att för bundna sparkonton gäller bara villkoren så länge du uppfyller överenskommelsen. Om du själv avslutar sparkontot i förtid kan du gå miste om ränta och ibland kan du även få betala extra avgifter.

marginalenbank Marginalen bank har högsta sparräntan med insättningsgaranti. De har ett sparkonto med ränta på 0.60%, högräntekonto med ränta på 0.80% och fasträntekonto med ränta mellan 0.90 – 2.25% beroende på bindningstid.

Sevenday Sevenday har en sparränta mellan 0.95% – 1.40% med fria uttag och insättningsgaranti.

Svea ekonomi Svea ekonomi har sparkonton med rörlig ränta på 0.65% och fasträntekonto med ränta mellan 1.55% – 1.75%, insättningsgaranti på alla konton och fria uttag på konton med rörlig ränta.

Högsta sparränta – bind dina pengar!

För att tjäna så mycket som möjligt på insatta sparpengar bör du sätta in dem på ett sparkonto med bindningstid. Du kan välja på fast ettårsränta, tvåårsränta eller treårsränta men det finns även andra sparkonton med kortare bindningstid. Du sätter in pengar och låter dem sedan sitta orörda på kontot under en viss tid. På så vis får du den absolut högsta sparräntan, men nackdelen är att du inte får (läs bör) röra pengarna – även om du egentligen skulle behöva.

När du väljer sparkonto bör du jämföra ränta, men det finns också andra faktorer som kan spela in. Det är en fördel om du kan låta pengarna vara bundna på ditt konto under hela den överenskomna perioden, men det betyder förstås att du kan undvara dem. Om du misstänker att du kan komma att behöva ta ut pengar innan dess bör du välja ett sparkonto med fria uttag. Då kan du ta ut pengar utan avgift.

Viaspar logoViaspar har högsta sparräntan men saknar insättningsgaranti. Deras sparkonto har en ränta på 4.50% och fria uttag. Övriga kapitalkonton har en ränta beroende på bindningstid på 5.10% – 8.00%.

Sparkonto med bäst ränta

Jämför högsta sparräntan och villkor för sparkonto så försäkrar du dig om att få bästa dealen. Du behöver inte vända dig till din vanliga bank utan det kan löna sig att jämföra olika aktörer. Precis som för lån och krediter råder även konkurrens på sparpengar. När du ska besluta vilket sparkonto som är bäst kan du välja mellan sparkonto med insättningsgaranti och sparkonto utan insättningsgaranti.

Konton med insättningsgaranti har vanligtvis en fast ränta under tiden du sparar. Räntan är ofta lite lägre men å andra sidan har du en garanti för att du får tillbaka dina pengar. Sparkonto som saknar insättningsgaranti är förenat med en högre risk och därför får du mer betalt i form av ränta. Det finns också andra varianter av sparande och vissa väljer att investera sina pengar i peer-to-peer-förmeding, fastigheter eller crowdfunding.

Hög risk = hög avkastning?

Även här är sparandet förenat med viss risk, men å andra sidan kan avkastningen bli väldigt stor. Ju större risk du är beredd att ta – desto mer kan du tjäna på investeringen. Att bara låta pengarna stå still på ett sparkonto ger inte många kronor i vinst – om du inte har ett väldigt stort kapital förstås. Många funderar på att börja spara i fonder och aktier, men är inte mogna att ta beslutet. Det är även mycket att sätta sig in i.

För att investera så säkert så möjligt gäller det att ha bakgrundsinformation om de fonder eller bolag du köper in dig i. Du bör ha koll på utvecklingen och i vilken riktning bolaget rör sig. Detta för att i viss mån försöka förutse vad som kommer att hända framöver. Låter det svårt? Det kan det vara också. Därför väljer många att investera i färdiga aktieportföljer eller fondportföljer.

Genom att investera i färdiga paket kan du få en relativt trygg avkastning och du kan dra nytta av någon annans expertkunskap utan att behöva lägga tid och energi själv. En sådan portfölj innebär också att du sprider riskerna och detta är en av de viktigaste aspekterna när det gäller sparande. Förlita dig inte på en sparform utan välj gärna flera olika för att öka avkastningen och tryggheten.

Sparkonto med marknadens bästa sparränta

De banker och kreditinstitut som erbjuder bäst sparränta är ofta små aktörer som har nischat sig mot privat sparande. Glöm inte att kolla upp ifall du har betalkort som ICA-kort eller kreditkort. Förutom att handla på kredit kan du nämligen sätta in pengar och här kan räntan vara mycket fördelaktig. Vissa företag erbjuder extra hög ränta som medlemsförmån.

När du sparar gäller det att skilja på olika varianter. Sparande på kort sikt (pengar som kan användas som buffert) och sparande på lång sikt (kanske för något särskilt ändamål som kontantinsats för bostad). Om du behöver använda dina sparpengar är det dumt att binda upp hela sparkapitalet på ett konto utan fria uttag. Dela upp kapitalet i flera ”hinkar” så kan du placera dem på olika ställen utifrån behov.

Om du exempelvis vet att du ska köpa bostad inom en femårsperiod är det klokt att binda större delen av pengarna – och givetvis bör du överväga sparkonto med insättningsgaranti. Men en del av pengarna kan placeras i en sparform med något högre risk och högre ränta – allt för att maximera vinsten så att sparkontot växer så snabbt som möjligt.