Sommaren har varit lång och varm och kanske har du spenderat mer än vad du hade tänkt. När krediträkningarna börjar trilla in och räkningshögen växer kan det kännas motigt. Men hjälp finns! Här ger vi dig enkla tips på hur du kan förbättra din ekonomi.

Fixa din ekonomi och få frid och köpkraft!

1. Sluta handla

Det kan tyckas enkelt, men att sluta handla är bästa sättet att förbättra ekonomin på kort sikt. Små spontaninköp och större ”unna sig”- inköp växer lätt till en ansenlig summa i slutänden. Kanske kan du vänta med de där nya skorna eller spelkonsolen ett par månader? Ett bra sätt är att aldrig handla på impuls, utan att sätta upp en ”karantänstid” för sig själv. Vill jag fortfarande ha den här saken om tre veckor kan jag köpa den.

Undvik också att falla för rea-priser. En bra fråga att ställa sig är ”skulle jag köpa den här till fullpris?” Är svaret nej kanske man ska tänka till en extra gång, innan man handlar. Ofta höjer butikerna priset innan det sänks, så rea är inte alltid så lönsamt som man kan tro. Detta är förstås klassiska trick för att få dig att handla mer. Dessutom spelar butikerna gärna på din rädsla genom budskap som ”gäller endast nu” och ”få exemplar – priset gäller endast så länge lagret räcker”. Vår erfarenhet är att reor kommer och går hela tiden.

2. Se över abonnemang

Genom att se över familjens abonnemang kan du spara pengar. Har du ett dyrt tv-abonnemang som kanske inte ens används, Spotify eller annan musiktjänst, mobilabonnemang med maxad surf? Gå igenom dem och se över vad som faktiskt används och vad som är värt att lägga pengar på. Du vill inte betala för ”luft” utan då kan pengarna användas till något bättre. Kanske kan du nedgradera till ett billigare alternativ.

3. Kartlägg kostnader

En vanlig anledning till varför plånboken är tom i slutet av månaden är att pengarna försvinner utan att man vet riktigt vad man köpt. Det är farligt enkelt att handla på nätet och även mindre kostnader som mobilabonnemang och fackavgifter kan bli en rejäl summa om man räknar ihop allt. Att räkna ihop och kartlägga intäkter och utgifter är ett grundläggande sätt att få kontroll över ekonomin.

Skriv gärna ner på papper för att enklare hålla ordning på siffrorna. Var ärlig mot dig själv och akta dig för att skapa en glädjekalkyl – att utelämna obekväma poster straffar sig bara senare. Tänk också på att vissa månader är tyngre än andra. Särskilt om du valt att betala elräkningen kvartalsvis och försäkringspremier på årsbasis.

4. Leta extrainkomster

Ett extrajobb är kanske inte det man drömmer om, efter att ha jobbat en hel vecka. Men det finns andra sätt att tjäna pengar, som inte behöver kännas lika betungande som ett jobb. Har du prylar du inte behöver kan du sälja dem på Blocket eller Tradera. Vem vet vilka skatter som göms där hemma – kanske kan det vara värt att ta en regnig dag och städa vinden eller garaget?

5. Se över försäkringar

Har du jämfört priser mellan olika försäkringsbolag, eller håller du dig till det du alltid har haft? Det kan löna sig att vara otrogen, för avgifterna kan variera kraftigt. En likvärdig bilförsäkring kan kosta dubbelt så mycket hos ett försäkringsbolag som ett annat. Har du flera typer av försäkringar – bilförsäkring, bostadsförsäkring, olycksfallsförsäkring och livförsäkring? De flesta försäkringsbolag erbjuder rabatt om du samlar alla dina försäkringar på ett ställe.

6. Omprioritera

När du väl kartlagt din ekonomi är det lättare att göra förändringar. Kanske inser du att den dyra bilen kostar mer än den smakar och att du kan cykla till jobbet istället. Många väljer också att köpa pendlingskort till vardagsresorna – för att spara pengar. Har du en dyr bil kan det vara värt att byta till en billigare. På så sätt kan du behålla frihetskänslan av egen bil men samtidigt frigöra kapital.

7. Förändra och belöna

Att ta tag i sin ekonomi och förändra sitt beteende kräver både arbete och engagemang. Det är därför viktigt att belöna sig själv för insatsen. Nu menar vi inte att du ska belöna dig själv genom att shoppa upp alla pengar du lyckats spara, eller att ta lån till en resa. Men om man gör uppoffringar så kan man gott få unna sig någon liten belöning – även om det bara är en lyxfika på stan eller ett biobesök.

8. Omförhandla lån och avtal

Bostadslån är en tung post och här finns det stora pengar att spara, för den som är modig nog att förhandla med banken om räntan. Kanske kan det till och med löna sig att byta bank? Också för andra avtal – som elavtal och telefonabonnemang – kan det löna sig att omförhandla. Visste du att snittlånaren kan kunna spara upp till 20 000 kronor per år på sina bostadslån? Det gäller bara att våga pruta på räntan.

9. Samla dina krediter

Har du hamnat i skuldfällan och har flera blancolån och krediter? Den totala kostnaden kan bli hög, men det kan finnas en lösning. Genom att samla lån och krediter i ett lån kan du få ner avgifter och räntekostnader. Dessutom får du bättre överblick eftersom du bara får ett lån som ska betalas. Du kan ansöka om samlingslån via kreditinstitut, lånesajter på nätet eller din bank.

I regel görs en kreditupplysning i samband med låneförfrågan, så ibland kan det löna sig att ringa och prata med långivaren och förklara läget. Känn dig inte dum för att du frågar – att vilja ta ansvar för sin ekonomi är ett tecken på mognad och insikt.

10. Kapa matkostnaderna

Lunch och hämtmat är bekvämt men kan gräva djupa hål i plånboken. Fundera på vad du prioriterar högst? Kanske är det värt att laga lunchlådor och enklare middagar i veckorna och äta lite lyxigare på helgerna? Om du lagar maten själv kan du spara stora pengar. Storhandla gärna en gång i veckan och planera vad som ska köpas, för att minska risken för impulsköp. Köp gärna storpack då det brukar bli billigare.

11. Betala alltid i tid

Var noga med att alltid betala räkningar i tid, så slipper du påminnelseavgifter och dröjsmålsränta. Detta kan tyckas grundläggande, men hamnar man i en jobbig sits kan det vara lockande att strunta i problemen – vilket tyvärr alltid straffar sig senare. Om du har möjlighet är det alltid bra att betala av på lån genom amortering. Detta gör att skulden sjunker och din kostnad för lånet kommer då att minska med tiden.