Digitala betalningar tar över

Våra betalningsvanor förändras och digitala betalningar håller helt på att ta över. Men med den nya tekniken uppstår också nya risker. Här hjälper vi dig att undvika fällorna!

Samsung Pay har redan lanserats och Apple pay är på väg. I många butiker kan du också handla via kontaktlöst kort och Klarna faktura. Inom lokaltrafiken håller Mywallet på att ersätta sms-biljetter och du kan redan nu betala med QR-kod i Hemköps butiker. Att betala med hjälp av mobiltelefonen är enkelt för dig som användare – men öppnar även nya dörrar för den som vill stjäla dina pengar.

Med nya betalningsmetoder kommer också nya risker och eftersom området är helt nytt finns det en viss fördröjning i systemet. Detta innebär att många av riskerna ännu är okända och även sedan de upptäckts finns det ett visst tidsutrymme för tjuven att agera fritt – innan säkerhetshålen tätas. Om banken hävdar att du agerat oaktsamt kan det bli svårt att kräva ersättning. Därför gäller det för dig som användare att försöka undvika risker så gott det går.

Varför är digitala betalningar en säkerhetsrisk?

Man säger ofta att tillfället gör tjuven och när det gäller inte minst inom den digitala världen. De nya betalkorten behöver man inte dra för att betala, utan det räcker att hålla dem över en avläsare. En RFID-säker plånbok och virusskydd i mobilen är viktiga steg på vägen när det gäller personlig säkerhet. De nya digitala metoderna är smidiga, men eftersom området är så nytt är många av riskerna ännu okända.

Om du använder dator har du förhoppningsvis ett uppdaterat virusskydd för att förhindra intrång. Men lika viktigt är att undvika spam-mail med tveksamma länkar i. Om du får ett konstigt mail från någon du känner så ring gärna och fråga om personen har skickat ett mail till dig nyligen. Ställer sig personen frågande bör du snarast radera mailet. Bedragare på nätet hittar ständigt nya vägar och de senaste åren har de ägnat sig åt ren utpressning.

Genom att vara försiktig och använda sunt förnuft kan du undvika många av riskerna med digitala betalningar. Och om du skulle råka ut för något misstänkt – kontakta genast din bank och överväg att spärra kontot. Har du drabbats av skada skall du också göra en polisanmälan så fort som möjligt. Ta gärna en skärmdump (ett foto av skärmen) om någon misstänkt meddelanderuta eller konstigt mail dyker upp, så har du bildbevis som kan användas senare.

Kontaktlöst bank -och kreditkort

Gamla kreditkort och kontokort var man tvungen att dra eller stoppa in i en terminal för avläsning av chip eller magnetremsa. Denna tid är förbi och de nya korten är utrustade med en liten antenn, vilket gör det möjligt för en anslutande terminal att läsa av kortet på avstånd. Du måste alltså inte ta ur kortet ur korthållaren för att kunna betala, utan det räcker att hålla det över betalterminalen.

Vid kontaktlös betalning och betalning via QR-kod innebär det att tjänsten är direkt kopplad till ditt kontokort och har därmed kontakt med dina pengar. Rent teoretiskt kan alltså någon komma åt ditt konto och stjäla dina pengar. En plånbok eller korthållare i tyg eller skinn ger inte tillräckligt skydd, utan kortet ska förvaras i en hållare med RFID-skydd – vilket fungerar som en avskärmande barriär. Genom ett bra skydd minimerar du risken att någon obehörig läser av dina kortuppgifter.

Betala direkt med mobilen

När du använder en betaltjänst i mobilen är kortet kopplat direkt till mobilen. Säkerhetsbrister i betalningssystemet eller din mobil kan få ödesdigra konsekvenser. Det finns alltid en risk att mobilen blir hackad och du kan också tappa bort den eller få den stulen. De nya typerna av betalmetoder befinner sig fortfarande i ett initialskede och exakt vad som gäller och hur tekniken fungerar i olika situationer och vad som gäller juridiskt är ännu oklart.

Som ett extra skydd kan du låsa din mobil med en personlig kod. Det innebär att ingen annan än du (eller den som har koden) kan använda mobilen. De senaste modellerna kan även låsas upp genom fingeravtryck och iris-scanning. Detta skydd är svårt att manipulera och får anses som mycket säkert.

Faktura – nu även i butik

Vid internethandel är faktura ett av de mest populära betalningssätten. Faktura är enkelt och ofta helt utan avgift för dig som kund. En av fördelarna är att du kan få hem varan innan du betalar – på så vis kan du försäkra dig om att e-handelsföretaget är seriöst och att leveransen är korrekt. Tänk dock på att fakturaföretaget kan göra en kreditprövning innan köpet går igenom. Har du tänkt ansöka om lån kan alltför många kreditförfrågningar väcka frågetecken hos banken.

Att betala med faktura är enkelt och det räcker i regel att du anger kontaktuppgifter, personnummer och godkänner köpet. Numera kan du även betala via faktura direkt i butik. Det är Klarna som är först ut med att erbjuda denna tjänst och fördelen är att du kan betala hemma i lugn och ro, efter köpet. Du kan alltså ta hem varan och fundera i lugn och ro – innan du betalar. Extra praktiskt om du hittar det där drömplagget – en vecka innan lön.

Vill du lämna tillbaka varan stryks fakturan från ditt konto och du slipper vänta flera dagar på att pengarna för återköpet ska sättas in på ditt kort. Var dock vaksam och se till att du faktiskt betalar fakturan i tid – annars kan extra avgifter tillkomma. Enklaste sättet att ha koll på sina fakturor hos ett företag som Klarna – är att logga in på sitt konto. Då får man bra överblick. Klarnas kundservice kan också hjälpa till vid frågor eller problem.

Swish som betalningsmedel

Med Swish kan du snabbt, enkelt och säkert överföra pengar till vänner och bekanta. Detta är smidigt om ni är flera som vill dela på en restaurangnota eller om ni är ett några som ska samla ihop pengar till en födelsedagspresent. Swish är också bra om du ska sälja eller köpa en vara på annons. Istället för att hantera kontanter kan du föra över eller ta emot pengar på ett par sekunder. Appen är lätt att hantera och betalningen signeras med mobilt bank-id.

Mobilt bank-id

Mobilt bank-id är ett smidigt sätt att legitimera sig online och du kan både logga in i internetbanken och signera betalningar. Tänk bara på att aldrig förvara koden nerskriven på en lapp i plånboken, eller sparad i mobiltelefonen. Om du skulle bli bestulen är det ungefär lika illa som att förvara koden i facket bredvid kontokortet.

Fördelar med digital betalning

 • Det går snabbt att betala
 • Betala först när du fått hem varan och är nöjd
 • Du slipper risken att bli bestulen på kontanter
 • Alla digitala transaktioner sparas – ger bättre kontroll
 • Mindre kontanter i butikerna – minskad rånrisk
 • Banker och kortföretag får konkurrens – bra för dig som kund
 • Många betaltjänster är gratis för dig som kund

Nackdelar med digital betalning

 • Du behöver tillgång till en (laddad) mobiltelefon alternativt nytt kreditkort
 • Mobiltelefonen är beroende av täckning
 • För att kunna betala överallt behöver du flera olika appar
 • Säkerhetsrisker – Om ett företag eller betaltjänst hackas kan även du drabbas
 • Risk att digital information och känsliga uppgifter läcker ut
 • Vid förlust av mobil riskerar du att någon annan kommer åt dina konton. Appar kan dock spärras.
 • Fungerar ej vid strömavbrott

Undvik de största fällorna

 • Uppdatera virusskyddet i dator och mobil
 • Använd RFID-skyddad korthållare
 • Skriv inte koder på kom-ihåg-lappar
 • Logga ut när du använt en tjänst
 • Se nyheter och var uppmärksam på varningar om nya bedrägerimetoder