Dålig ekonomi

Man brukar kunna läsa tips om hur man förbättrar sin ekonomi – men här vänder vi på det. Här är de 10 dummaste sakerna du kan göra för din ekonomi. Undvik dem så garderar du dig från att hamna i en ekonomisk knipa.

Skydda dig mot dåliga beslut

  1. Leva över dina tillgångar

Det är lätt att jämföra sig med andra runt omkring. Ibland känns det som att andra har råd med så mycket mer – ny bil, större bostad, resor och nya kläder. Frågan är dock om de verkligen har det. Fall inte i fällan att spendera mer än vad du har råd med. Att leva över sina tillgångar och handla för lånade pengar kan fungera ett kort tag – men den ekonomiska baksmällan blir ofta obehaglig och kan på sikt rasera din ekonomi fullständigt.

  1. Ta större lån än du kan hantera

Ett misstag många gör är att betrakta långivaren eller kreditgivaren som ”snäll” för att man får låna mycket och att processen tycks enkel. Det kan även kännas lockande att låna mer än man behöver, för att kunna unna sig. Men att låna pengar och sätta in dem på bankkonto för att senare handla för dem är en dålig affär. Du får betala ränta på lånebeloppet men får ingen ränta att tal om på ditt konto och följden blir att du förlorar pengar.

Låna bara det du behöver och se till att alltid ha kalkylerat för räntekostnad, amortering och avgifter, så att du kan hantera återbetalningen. Det gäller inte bara för stunden, utan skänk gärna en tanke åt hur du klarar av lånen även om din ekonomiska situation skulle ändras. Arbetslöshet, sjukskrivning eller konjunktursvängningar kan snabbt förändra privatekonomins spelregler. Du vill inte sälja huset eller bilen till underpris bara för att du måste.

  1. Låna till resor och lyxkonsumtion

Att låna till bostad, bil eller renovering är en sak, men numera är det också vanligt att låna till resor och ren konsumtion. Är det väl genomtänkt behöver lån till resa eller resa på avbetalning inte vara galet, men det bästa är förstås att spara ihop till den på förhand. Om du börjar låna till saker som inte är kapitalvaror (med ett bestående värde) är det lätt att hamna i en ond cirkel, där lånandet fortsätter. Ofta är sådan konsumtion förenad med tankar om att man ska ”unna sig” och att ”alla andra gör ju så”. Men det är bara du själv som kan ta ansvar för din ekonomi.

  1. Spela bort pengarna

Spelsajterna lockar med dubbla insättning och inga omsättningskrav. Spelar du för en avsatt summa eller köper en triss någon gång ibland löper du förmodligen ingen risk att hamna i knipa. Men har du anlag för spelmissbruk kan de många inkörsportarna leda till en förödande livsstil. Det finns de som tillbringar all sin vakna tid med att spela och att låna ihop pengar för att kunna fortsätta spela. Även om en stor vinst kan glänsa till, spelar många missbrukare bort hela vinsten och mer därtill.

Tanken på att de ”måste” vinna ikapp det som de förlorat kan blir en överhängande fixering som blir viktigare än både jobb, hem, vänner och familj.

  1. Köpa tobak, läsk och skräpmat

Hur kan pengarna bara försvinna? Jag köper ju inget! Ett bra sätt att se vart pengarna går är att läsa igenom kontoutdrag och kvitton. Tobak, läsk, godis och skräpmat kostar mer än man tror och om du ofta handlar färdigmat istället för att laga egen tappar du också kontrollen över näringsinnehållet i maten du får i dig. Dessa poster kan tyckas små, men sammantaget kan summorna bli större än man förväntar sig.

  1. Låna för att betala andra lån

Att ta ett större lån för att lösa flera andra krediter kan vara ett effektivt och bra sätt att minska din månadskostnad för lån. Istället för att betala ränta för flera lån kan du ofta förhandla dig till in lägre ränta och slipper dessutom avgifter för flera krediter. Observera att detta inte är samma sak som att låna i panik för att betala andra lån, som riskerar att gå till inkasso eller Kronofogden. Att betala av skulder med nya lån på detta sätt gör att du riskerar att hamna i en ond spiral som är svår att komma ur.

Att bygga på med nya mikrolån eller snabblån löser inget och förr eller senare tar det stopp. Lever du över dina tillgångar kommer du att komma till en punkt när allt kollapsar. Det viktigaste är att se problemet i tid och att göra något åt det. Har du hamnat i en svår sits är ett gott råd att ringa runt till kreditgivarna och förklara läget. De är ofta tillmötesgående och kan hjälpa dig att komma på fötter igen – om du bara har mod att be om hjälp.

  1. Strunta i att betala räkningar

När räkningarna tornar upp sig vill många helst glömma dem. Om man dessutom befinner sig i ett ekonomiskt trångmål med skulder är det lätt att få tankar som att ”det spelar ändå ingen roll”. Inget kunde vara mer fel. Se till att betala dina räkningar i tid så undviker du dyra påminnelseavgifter och betalningsanmärkningar. Det är mycket bättre att betala sent än att inte betala alls! Struntar du i dina räkningar kommer de förr eller senare att hamna hos Kronofogden – och detta vill du undvika till varje pris!

  1. Köpa onödiga saker – på rea

Hand upp – vem har inte blivit lockad av att köpa något på rea – bara för att det är så bra pris? Butikerna skyltar med fina erbjudanden och det är svårt att undvika kampanjer då vi matas dagligen i tv, tidningar och sociala medier. Men ställ dig själv frågan ”skulle jag köpa den här saken till fullpris?” Om svaret är nej kanske du ska överväga om du verkligen bör köpa den på rea – även om priset är oslagbart. Att köpa saker till bra pris är bra – men att köpa onödiga saker bara för att det är billigt är helt meningslöst.

  1. Låta bli att spara pengar

Genom att spara ihop en buffert får du en bättre uppfattning om pengars värde och du minskar risken att behöva ta akuta snabblån för att bilen gått sönder eller något behöver köpas. Att spara pengar är ett sätt att gardera sig för framtiden och beroende på hur långt perspektiv du har kan du välja olika sparformer. Många väljer att sätta av en summa till aktiefonder, men det är lika viktigt att ha ett rörligt konto med kapital om man behöver med kort varsel.

  1. Blunda för hur din ekonomi ser ut

Detta är förmodligen den viktigaste punkten av alla. Att blunda för hur ekonomin ser ut är inte bara dumt – det kan få katastrofala konsekvenser över tid. Låt oss medge att vi har alla våra svagheter och ibland unnar vi oss saker vi kanske inte borde, men det mesta går att hantera. Genom att ta kontroll över ekonomin och göra en enkel kalkyl över inkomst och utgifter blir det enklare att få överblick. Det sämsta du kan göra är alltså att låtsas som ingenting, sticka huvudet i sanden och bara köra på.

Tiden kan bli din fiende och när den obetalda högen av räkningar förfaller kan ränta och avgifter staplas på varandra. Många som har hamnat i en allvarlig skuldfälla har ingen aning om vad den totala skulden ligger på. Det är förmodligen någon slags självförsvarsmekanism som slår ifrån sig obekväma tankar, även om man innerst inne vet att läget är allvarligt. Vårt bästa tips för att undvika att hamna i en sådan skuldfälla är; våga se problemen och gör något åt dem så fort du bara kan.