Bra ränta på pengarna

Den största anledningen till att spara är förstås att man ska få bra ränta på pengarna. Jämför aktuella sparkonton för att hitta bästa räntan på bankkonto.

Ett misstag många gör är att de sparar på sitt ”gamla vanliga” sparkonto utan att kolla upp vilken ränta som gäller. När räntan är väldigt låg gäller detta även för sparkonton och risken är stor att den lilla ränta du eventuellt får äts upp helt av inflationen. Det kan i praktiken innebära att du förlorar pengar på att ha dem på ditt vanliga sparkonto.

Genom att jämföra bankers sparkonto kan du hitta bankkonto med hög ränta. Då maximerar du vinsten och får bäst avkastning på dina insatta pengar. Hur gör man då för att jämföra ränta på enklaste sätt? Använd en gratis jämförelsetjänst online så får du aktuella uppgifter om samtliga banker. Du slipper alltså leta utan får all information du behöver på ett ställe.

Jämför sparkonto – hitta bästa sparräntan

Vilken bank eller vilket låneinstitut som erbjuder bästa sparräntan kan variera över tid. De kända storbankerna brukar inte vara de som erbjuder bäst ränta, utan i toppen hamnar istället mindre nischbanker eller inlåningsföretag. Varför är det så? Kreditmarknadsbolag, banker och inlånings-företag som måste kämpa hårdare för att hävda sig i konkurrensen erbjuder ofta högre sparränta för att locka kunder.

Första steget är att bestämma vad som är syftet med ditt sparande. Vill du ha snabb avkastning, eller vill du hellre ha en trygg avkastning över tid? Hur mycket vill du spara varje månad och hur stort ska sitt sparkapital bli på sikt? Många väljer att sätta in pengar varje månad och enklast är att detta sker via autogiro. På så sätt dras pengarna automatiskt och du behöver inte göra en manuell insättning. Nedan är några inlåningsföretag med bland de högsta räntorna på den svenska marknaden.

Sparkonto med bra ränta på pengarna

Ett sparkonto kan ha fast eller rörlig ränta. Fast ränta innebär att du förbinder dig att låta pengarna sitta orörda på kontot under en viss tid. Det kan exempelvis röra sig om 3 månader, 6 månader, ett år, två år eller tre år. Under denna tid får pengarna sitta i fred på kontot och ett bundet sparkonto har ofta den högsta räntan. En förutsättning är att du kan avvara pengarna under bindningstiden.

Om du kan behöva använda pengarna är ett konto med rörlig sparränta ett bättre val. Du kan även välja att binda en del av sparkapitalet samtidigt som du placerar resten på ett sparkonto med rörlig ränta. På så vis får du det bästa av två världar – hög avkastning men samtidigt trygghet då du även kan ta ut pengar när du vill.

Tänk på detta när du väljer sparkonto

När du jämför sparkonto bör du se till de olika aktörerna, eftersom villkoren kan skilja sig mycket åt. Banker, inlåningsföretag och kreditmarknadsbolag (som är registrerade hos (FI) Finansinspektionen) erbjuder olika ränta på sparkonto. Du bör läsa igenom villkoren noga och notera om det finns fria uttag. Vissa sparkonton har nämligen begränsade antal uttag och därefter måste du betala en avgift varje gång du vill ta ut pengar.

Olika typer av Sparkonton

Det finns olika typer av sparkonton och dessa kan ha rörlig ränta eller fast ränta. Bankerna erbjuder ofta lägre ränta än inlåningsföretag och kreditinstitut. Vill du få bästa villkoren bör du tänka utanför ramarna och välja en sparform som ger högre avkastning. Samtidigt bör du sprida riskerna och tänka igenom ditt sparande noga. Om du behöver tillgång till sparpengarna väljer du givetvis konto utifrån det. Annars gäller ofta att ju längre du kan binda upp dig – desto högre avkastning kan du få.

Sparkonto med insättningsgaranti

När du sparar på ett konto är det säkrast att använda sparkonto med insättningsgaranti. Det innebär att det finns en statlig insättningsgaranti som täcker upp till 950 000 kronor. Om något skulle hända med banken där du har ditt konto (exempelvis konkurs), får du tillbaka dina sparpengar via garantin. Det finns även sparkonto utan insättningsgaranti och dessa har ofta högre ränta. Men risken är också större och om något händer riskerar du att förlora ditt insatta kapital.

räkna ut bästa sparräntan

Bästa sparräntan just nu

Ränta varierar över tid och den kan även skilja sig åt för olika sparkonton. När man jämför genom en jämförelsetjänst visas vanligen bästa sparräntan just nu för rörliga konton med insättningsgaranti. Vill du hitta ett lönsamt sparkonto gäller det att väga risker mot vinst. Ett mindre kreditbolag som även har inlåningsverksamhet förvaltar gärna dina pengar.

Många mindre aktörer lockar med högre ränta men är den mycket högre än vad andra erbjuder bör du fråga dig om sparkonto verkligen omfattas av statlig insättningsgaranti. Om det saknar garanti bör du göra en grundlig research av företaget innan du väljer att investera dina pengar där. Undersök vad andra tycker genom att googla och läsa reviews, tidningsartiklar och omdömen.

Så hittar du bästa sparkontot

För att hitta det sparkonto som har bäst ränta just nu kan du använda en jämförelsetjänst online. Då ser du alla stora aktörer och kan enkelt välja det alternativ som är bäst för dig. Om du inte jämför utan bara sparar utan att jämföra ränta är sannolikheten stor att du förlorar pengar. Och målet är förstås att maximera avkastningen så att pengarna växer på sparkontot.

Det sparkonto som är bäst för någon annan behöver inte vara bäst för dig. Men andras omdömen om banker och sparinstitut kan ge dig en fingervisning och hjälper dig från att begå misstag med ditt sparande. Om du har mer på ditt konto än 950 000 kronor kan du med fördel starta ett sparkonto till i en annan bank. På så vis omfattas hela ditt sparkapital av den statliga insättningsgarantin.