Med blancolån blir det enkelt att göra det där du alltid drömt om. Vi hjälper dig att hitta den bästa långivaren som kan erbjuda dig den mest förmånliga räntan. Det enda du behöver göra är att ansöka och att fundera på vad du ska göra med pengarna.

 

Hur mycket vill du låna? 
1 000 kr 100 000 kr
När vill du betala tillbaka? 
1 månad 6 år
 • Filtrera för:
 • Utan UC
 • Betalningsanmärkning?
 • Endast låneförmedlare

Blancolån med bra ränta

Blancolån – Enkelt att låna pengar utan säkerhet

Ibland kan man behöva låna pengar utan någon säkerhet. Kanske sitter du i en trängd sits där köket behöver renovering, bilen har gått sönder eller drömresan hägrar i fjärran. Med ett blancolån är det möjligt att låna mellan 20 000 och 500 000 kr. Här lär vi dig allt om den här typen av lån och hjälper dig at hitta det bästa alternativet för just dig.

Vad är Blancolån?

Ett blancolån är ett lån utan säkerhet. Det betyder att du inte måste ha något som kan pantsättas, för att kunna låna pengar. Långivaren kräver ingen säkerhet utan förväntar sig att du ska betala av lånet genom räntebetalning och amortering. Storleken på lån varierar och hos de flesta långivare kan man låna mellan 5000 och 500 000 kronor. Banklån som kräver säkerhet kallas ofta hypotekslån.

Hur skiljer sig blancolån mot privatlån?

Blancolån och privatlån betyder samma sak och är bara olika ord för samma typ av lån – lån utan säkerhet. Det betyder att du inte behöver ställa pant för att få ditt lån beviljat. Du kan dessutom använda de lånade pengarna till vad du vill. Blancolån är ett gammalt begrepp och på senare år har allt fler övergått över till denna typ av lån för privatlån. En anledning kan vara att privatlån låter mindre dramatiskt och formellt. Det har även blivit allt vanligare att låna till konsumtion.

Vilka är grundkraven för att få låna?

Om du har en stabil inkomst kan du ofta få bättre ränta. Kraven för att få ta blancolån varierar men vanliga krav är:

  • Du är minst 18 år.
  • Är folkbokförd i Sverige sedan minst ett år.
  • Har en årsinkomst på minst 120 000 kr.
  • Är skuldfri hos Kronofogden sedan 6 månader.

Har du tidigare haft en skuld hos kronofogden måste du ofta vänta i minst 6 månader för att få låna pengar. Det finns dock kreditgivare som kan erbjuda dig lån trots betalningsanmärkning och en lista över dessa hittar du här.

Varför ska man jämföra lån?

Villkor och ränta skiljer sig mycket mellan olika långivare och banker. Genom att jämföra blancolån kan du hitta det alternativ som ger dig bäst ränta. Summan du kan låna varierar också och olika långivare bedömer också din ekonomiska situation olika. Vi hjälper dig att hitta bästa alternativet utifrån dina förutsättningar. Ett lån är alltid en överenskommelse mellan långivaren (borgenären) och kunden (gäldenären) och lån med låg ränta är förstås att föredra.

Hur mycket kan jag låna?

Blancolån ligger vanligtvis på mellan 5000 och 500 000 kronor. Hur mycket du får låna beror på din ekonomiska situation och din återbetalningsförmåga. Har du väldigt låg inkomst, stora skulder eller betalningsanmärkningar kan det vara svårt att få låna stora summor. Men det går alltid att förklara sin situation och fråga! En kreditprövning görs både för din och långivarens säkerhet. En bra regel är att inte låna mer än du behöver. Ett blancolån bör inte överstiga 80% av din årsinkomst.

För- och nackdelar med blancolån

Eftersom ett blancolån innebär en större risk för kreditgivaren än lån med säkerhet, är räntan vanligen något högre än för exempelvis bolån. En stor fördel med blancolån är att du kan spendera pengarna precis som du önskar. Om du lånar till en bil eller bostad binds pengarna vid köpet och du har inga fria pengar att spendera.

När du lånar utan säkerhet sätts pengarna in på ditt konto och du väljer själv vad du vill göra med dem. Det enda långivaren bryr sig om är att du sköter återbetalning och de löpande kostnaderna för lånet. Eftersom du bestämmer själv kan du också välja att ta ett blancolån för att lösa andra mindre lån och krediter. Genom att samla lån på detta sätt kan du få ner räntekostnaden ordentligt.

Fördelar

·        Låna enkelt utan säkerhet

·        Använd pengarna till vad du vill

·        Kan användas till att lösa mindre krediter

Nackdelar

·        Högre ränta än för lån med säkerhet

Vad är individuell räntesättning?

Räntan på ditt blancolån bestäms av långivaren eller banken och räntan varierar. För att kunna besluta om räntenivå görs en individuell riskbedömning baserad på din kreditvärdighet. En samlad bedömning görs utifrån din privatekonomi och hänsyn tas till inkomst, skulder, tillgångar och övriga lån. Ju mer kreditvärdig du är desto bättre ränta kan du förhandla dig till.

Exempel: Ett blancolån på 125 000 kr i 12 år med ränta på 5,95 %, 0 kr i uppläggningsavgift och faktureringskostnad på 0 kr/mån ger dig en effektiv ränta på 6,36%. Total summa att återbetala blir 177 984 kr.

Bästa räntan på blancolån

Var noggrann när du fyller i uppgifterna i ansökan, för helhetsintrycket säger mycket om vad du är för typ av person. Om du skriver fel kan det indikera att du är slarvig, eller rent av oärlig. Det kan ses som en motsättning att man skulle kunna hitta lån med låg ränta och där man lånar utan säkerhet, men det är faktiskt möjligt. Jämför flera långivare och vilken ränta de erbjuder så ser du genast vem som kan ge dig det mest fördelaktiga blancolånet.

Varför ska du ha låneskydd?

De flesta stora långivare kan erbjuda dig låneskydd. Låneskydd är en försäkring som skyddar dig om något skulle hända så att du får svårt att betala tillbaka skulden. Ofta är skyddet sammansatt av olika delar och man kan få ersättning vid arbetslöshet, arbetsoförmåga (inkomstbortfall), sjukdom eller dödsfall. Vissa försäkringar täcker hela lånebeloppet, medan andra bara täcker en del.

Avgiften för försäkringen varierar, men många anser att det är värt pengarna att känna den extra tryggheten – särskilt om det handlar om lite större lån. En del låneskydd kräver att du är fast anställd, är mellan 18 och 65 år och inskriven i svensk försäkringskassa. Granska alltid villkoren innan du tecknar låneskyddet.

Vad är räntegaranti?

Vissa långivare använder sig av räntegaranti för att säkerställa att du som kund alltid får den mest fördelaktiga räntan. Detta är bra om du upptäcker att en konkurrerande aktör kan erbjuda en lägre ränta. Du måste dock hålla koll själv och för att få en sänkning av din effektiva ränta måste du även åberopa räntegarantin inom ett visst antal dagar, efter att lånet är beviljat.

Lån även vid betalningsanmärkningar?

Du kan ansöka om lån även om du har betalningsanmärkningar. Vissa långivare väljer att fokusera på din återbetalningsförmåga och bryr sig mindre om ifall du har haft problem med ekonomin tidigare. Andra kan ha som regel att du måste ha varit skuldfri hos kronofogden i minst 6 månader för att få låna.

För mindre lån kan det ofta finnas större möjligheter att lånet godkänns, än om du tänker låna flera hundra tusen. Det kan krävas att du ansöker hos flera långivare, men det är inte omöjligt att få lån med betalningsanmärkning. Ibland kan det vara till hjälp om du tar personlig kontakt med långivaren och förklarar din situation.

Om du visar dig vara en ansvarsfull och seriös kund kan de nämligen bli mer benägna att godkänna din låneansökan, även om du har en bekymmersam historik. Alla kan göra fel, men det viktiga är hur man går vidare och försöker styra upp sin tillvaro.

Det kan också vara så att du tidigare haft ekonomiska problem, men nyligen fått nytt jobb eller har ordnat upp din ekonomi. Om din situation är mer stabil och du borde bli beviljad lån, kan en trasslig historik sätta käppar i hjulen – åtminstone innan historiken kommit ikapp.

Kan man lösa lån med lån?

Ja, man kan lösa lån med lån. Varför vill man göra det? Jo, många smålån och krediter har hög ränta och genom att samla dessa till ett kan man spara pengar. Det går till så att du ansöker om ett större lån med bättre ränta och löser de gamla krediterna med dessa pengar. Förutom att du sparar pengar på räntan blir det enklare att få överblick över ekonomin då det är ett lån som ska betalas istället för flera.

Blancolån ränta

En fördel med individuell räntesättning är att du själv har möjlighet att påverka räntenivån. Vanligen ligger räntespannet för blancolån mellan 3% och 22% i Sverige men räntan kan även vara högre. Regeringen har planerat att införa nya regler för lån, vilket främst gynnar lånekunderna. Från den 1 september 2018 är det tänkt att ett nytt tak ska gälla för lån – räntesatsen begränsas och får vara max 40 procentenheter högre än referensräntan.

Återbetalning av blancolån

Hur fungerar det med återbetalning? Detta är en fråga som många ställer sig när de funderar på att ta ett blancolån. Du betalar av enligt en förutbestämd plan och månadskostnaden innefattar både amortering (avbetalning på skulden), avgift och ränta (kostnad för att låna). Du kan när som helst betala in mer pengar för att betala av skulden snabbare och du kan även lösa hela lånet på en gång, för att bli helt skuldfri.

Många undrar hur lång återbetalningstid som gäller för blancolån och det korta svaret är 1 – 15 år. Om du lånar mer pengar kan det kännas lättare för plånboken att sprida ut återbetalningen på längre tid, men små lån brukar de flesta betala tillbaka inom 1 – 2 år. Tänk på att ju snabbare du betalar tillbaka lånet desto mindre ränta och avgifter får du betala. Kostnaden blir att låna blir alltså lägre.

Ansök om blancolån

Fast eller bunden ränta

För bostadslån med bunden (fast) ränta måste du i regel vänta tills bindningstiden gått ut om du vill betala av en del av eller lösa lånet – för att slippa ränteskillnadskostnad. För blancolån med rörlig ränta gäller ej detta. Historiskt sett får den med bunden ränta betala mer än den som har rörlig, men å andra sidan kan det vara en trygghet att veta exakt vilken summa räntan hamnar på. Särskilt vid stora affärer som fastighetsköp.

Låna pengar till kontantinsats / Låna till kontantinsats

Om drömbostaden dyker upp innan du hunnit spara ihop till kontantinsatsen finns möjligheten att lösa situationen genom ett blancolån. Många väljer att kombinera detta med vanligt banklån, för att på så sätt finansiera köpet. Eftersom bostadsköp ofta sker genom budgivning kan det också vara svårt att veta på förhand hur stor kontantinsats som krävs. Genom att ansöka enkelt online får du snabbt svar på hur mycket du kan låna genom blancolån.

Blancolån utan UC

UC eller Upplysningscentralen AB är Sveriges största kreditupplysningsföretag och samägs av de sex största bankerna i Sverige. Många tror att UC är en myndighet, men så är alltså inte fallet. Uppgiften är att tillhandahålla kreditinformation till långivare och på så vis underlätta för dem att fatta beslut om din kreditvärdighet. Hur många kreditupplysningar för lån som görs beror på om du vänder dig direkt till en bank, eller om du använder en seriös jämförelsetjänst online.

Enligt konsumentkreditlagen är det obligatoriskt för alla långivare att göra en kreditupplysning. Om man har många kreditupplysningar hos UC kan det försämra möjligheterna att få bolån. Men vad många inte vet är att granskningen kan hanteras av andra företag än UC. Om långivaren anlitar ett annat företag som sköter kreditupplysningstjänster kan du alltså ta ett blancolån utan att någon kreditupplysning genomförs av UC.

Blancolån fast du är arbetslös

Är du arbetslös kan det vara svårt att få ett vanligt banklån. Även om hushållets ekonomi är god ser bankerna lite annorlunda på saken. A-kassa betraktas inte som en stadigvarande inkomst och även om du får ut ganska mycket räknar de flesta banker ner denna inkomst till 0 kronor, vilket kan tyckas orättvist. Det kan ofta uppstå meningsskiljaktigheter om hushållets faktiska betalningsförmåga, men det är trots allt banken som har beslutanderätten.

Ett blancolån kan i vissa lägen vara räddaren i nöden. Man styr inte alltid över när tillfällen dyker upp och plötsligt får du kanske ett erbjudande du inte kan motstå – den perfekta båten eller sommarstugan. Om du är arbetslös men hushållets ekonomi ändå är god och det finns kapacitet för ytterligare utgifter kan ett blancolån göra affären möjlig. Tänk bara på att kalkylera långsiktigt och räkna ut den faktiska månadskostnaden.

Låna smart

Det är skillnad på olika typer av lån men det är också skillnad på det man lånar till. Om du lånar till en bostad kan fastighetens ökande värde göra lånet till en bra affär, eftersom köpet blir en investering. Säljer du sedan kan du ofta göra en vinst, eller åtminstone få tillbaka alla pengar du lånat. Ett fordon är också något substantiellt, även om du måste räkna med slitage och viss värdeminskning.

Att ta ett blancolån för att göra drömresan till verklighet behöver inte vara fel. En sådan upplevelse kan ge minnen för livet och med om du tänker igenom upplägget behöver det inte innebära några risker eller påfrestning på din övriga ekonomi. Däremot bör du vara försiktig med att låna till saker du inte behöver och rena konsumtionsvaror. Dessa varor kan falla snabbt i värde och kvar står du med skulderna.

Låna till bostad

Om du ska låna till bostad och tar bostadslån men saknar kontantinsats, bör du i första hand vända dig till din egen bank för att få ett blancolån. När man samlar flera lån har banken ofta utrymme att erbjuda en lägre ränta på samtliga lån. Ibland kan de motsätta sig detta, eftersom tanken är att man ska spara ihop till kontantinsatsen på 15 %.

I praktiken är det dock många som ändå väljer att lösa situationen med blancolån. Jämför blancolån för att få ett med bäst ränta och betala av lånet så snart du har möjlighet. Genom att följa den upplagda amorteringsplanen för blancolånet kan du skapa kontroll över din ekonomiska situation och hålla boendekostnaderna nere.

Omvärdering av bostad

Om din bostad har ökat i värde kan du eventuellt utöka bolånet hos banken eller långivaren. Detta skulle innebära att du kan utöka det befintliga lånet för att betala tillbaka ditt blancolån. För att en sådan omvärdering ska gälla måste det ha gått minst 5 år sedan den senaste värderingen – eller så ska bostaden ha genomgått en större renovering vilken innebär en ”avsevärd värdeförändring.

Det finns två typer av värdering; omfattande värdering och generell värdering. Om du vill utöka ett bostadslån krävs en omfattande värdering, där hänsyn tas till läge, skick och marknadsvärde. Kolla med din bank vad som krävs och om det räcker att en mäklare gör värderingen. Vissa kräver att du vänder dig till en särskild värderingsman eller mäklarbyrå för att värdera.

Blancolån påverkar bolån

Tänk på att om du har flera dyra blancolån kan det vara svårare att få bolån. Banken räknar alltid med en ganska hög ränta, för att se att ekonomin håller även i svårare tider. Ett bra sätt att se om ekonomin tillåter det tänkta bostadsköpet är att ansöka om ett lånelöfte hos banken, innan man rusar iväg på visning och låter fantasin skena iväg.

Låna till bil

Behöver du köpa ny bil kan du finansiera den med billån eller blancolån. Köper du bilen genom en bilfirma och äger en bil sedan tidigare kan du ofta byta in den och få rabatt på den nya bilen. Om du köper av en privatperson är ofta blanco-lån det enda alternativet. Många som har ett akut behov av ny bil tar ett blancolån och betalar sedan av det så snabbt som möjligt.

Vid privatköp är det extra noga att kontrollera vem som äger bilen och att se så att det inte finns några betalningsfordringar (som parkeringsböter och obetald vägskatt) kopplade till fordonet. Tänk på att aldrig lämna över några pengar innan affären är avslutad och se till att få ett skrivet kvitto på köpet.