Bästa sättet att spara pengar på

Att spara pengar regelbundet är lättare sagt än gjort. Men en egen buffert är guld värd och genom att börja smått slipper du ta det stora klivet. Här ger vi dig några enkla knep för att komma igång.

När man nämner sparande får många en känsla panik och dåligt samvete. Alla vet att man borde spara, men det är inte så många som faktiskt gör det. Ett fel som många gör är att de tänker för stort. Sätt inte upp ett orealistiskt mål för vad du ”borde” spara eller hur mycket pengar du bör ha samlat ihop om ett par år. Sparande behöver inte vara så dramatiskt.

Tänk snarare tvärtom – hur mycket pengar kan du avsätta just nu, utan att det blir för kännbart? Kan du spara 200 kronor, 500 kronor eller 1000 kronor i månaden? Även hundra kronor är bättre än inget och handen på hjärtat – en hundring kan väl de flesta avvara? Poängen är att lite pengar är mycket bättre än inga alls. Hemligheten ligger i att börja spara.

Spara pengar på bästa sätt

Första steget är att välja vilken sparform du vill använda. Sparkonto för sparande på längre sikt, högräntekonto eller en sparbuffert för oväntade utgifter? Varför inte välja båda. Det fina med en sparbuffert är att du har pengar som du kan använda till oplanerade utgifter, men om pengarna inte används finns de kvar som en typ av sparande. Du slipper alltså ansöka om lån ifall du skulle behöva ett extra tillskott i kassan.

Att låna från sin buffert är som att låna av sig själv. Det viktiga är att du ”betalar tillbaka” så fort du får möjlighet, annars kommer bufferten att minska. Hur stor ska en sparbuffert vara? Många anser att 10 000 kronor eller 20 000 kronor är fullt tillräckligt. Om du har villa, barn, husdjur och en bil som ofta går sönder kan det vara bra med mer pengar. Men om du är ensamstående och bor i lägenhet kan så lite som 5000 kronor räcka långt.

Spara pengar på mat

Om du går igenom månadens utgifter kommer du troligen bli överraskad över hur mycket pengar du spenderar på mat. Att äta ute någon enstaka gång är en sak, men många småhandlar lunch, macka, kaffe, fika och take-away flera gånger i veckan. Detta plockar på och om du har för vana att köpa färdigmat kan du spara stora pengar genom att laga mat. Planera inköpen och börja storhandla en gång i veckan så kan du spara tusenlappar varje månad.

Spara pengar i vardagen

Det finns många sätt att spara pengar i vardagen. Har du möjlighet att börja cykla, elcykla eller pendla kommunalt istället för att ta bilen till jobbet kan du spara mycket pengar varje månad. Många familjer har två bilar, men genom att ställa av den ena (eller sälja den ena om man inte behöver båda) går det att spara pengar på parkering, skatt och försäkring.

Ofta är det de små utgifterna som gör stor skillnad i längden. De flesta har hyfsad koll på hur mycket boende, räkningar och mat kostar, men det är småhandlande och impulsköp som verkligen bygger på utgifterna. Genom att avsätta en viss summa för nöjen får du bättre kontroll över kostnaderna och du kan undvika onödiga småköp och rent slöseri.

Att unna sig är en sak och det är klart att man ska försöka öka sin livskvalitet genom sådant som ökar välbefinnandet, men att spontanhandla onödiga saker utan att reflektera ger sällan någon långvarig tillfredställelse. För att få koll på sina utgifter och kunna spara pengar i vardagen är det alltid bra att göra en budget. Även om det låter tråkigt så är det bästa sättet att få överblick över den egna ekonomin.

Spara pengar snabbt

Att få pengar att växa genom investering tar tid, men vill du spara pengar snabbt finns det konkreta saker du kan göra. Det mest effektiva sättet att spara pengar snabbt är att minska utgifterna. Dra åt svångremmen brukar man säga och det betyder att du planerar ekonomin och minimerar onödiga inköp. Vissa inför helt köpstopp på exempelvis kläder, men risken med detta är att du handlar mer sedan när du väl får.

Ett annat beprövat sätt att få mer pengar i plånboken är att jobba lite mer. Har du inte möjlighet att arbeta mer på ditt befintliga jobb kan du alltid söka extrajobb eller extraknäck vid sidan av. Om du har särskilda kunskaper kan du kanske sälja konsulttjänster vid sidan av ditt arbete. Många ägnar sig även åt extrajobb och småtjänster och många förutspår att ett gig-samhälle håller på att utvecklas.

Spara pengar app

Genom att ladda ner en app kan du få hjälp att spara pengar. Ibland kan motivationen svika och då kan en app med tydliga instruktioner och goda råd ge dig en knuff i rätt riktning. Du kan få handfasta tips om hur du kan spara pengar men även information kring hur du bäst placerar dina sparpengar. Förutom appar finns det också en mängd bra bloggar och poddar där du kan få spartips och andra ekonomitips.

Spara pengar tips

När du ska börja spara pengar är det alltid inspirerande att höra hur andra gör och hur de har lyckats bygga upp ett sparkapital. Även om det kan kännas som mil mellan din egen situation och någon som har sparat i tio år gäller det att inte ge upp. Det viktigaste är att börja spara! Och kom ihåg – hundra kronor på sparkontot är mer än du hade innan du satte in pengarna. För många blir sparandet något av en sport och de får en kick av att se sparkontot växa.

Smartaste sättet att spara pengar

När det gäller placering av sparpengarna gäller det att välja rätt sparform för att maximera vinsten. Ett traditionellt sparkonto på banken ger knappast någon ränta alls och därför tjänar du inget på att ha pengarna där. Men en fördel är att sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin, så du vet att du alltid kan få tillbaka dina pengar.

För att få bättre avkastning väljer många att investera i aktier eller fonder. Räntefonder ger relativt hög avkastning men till relativt låg risk. Aktier kräver i regel ett större engagemang och om du ska tjäna maximalt bör du vara aktiv och placera själv i fonder och aktier som du tror på. Att köpa in sig i en färdig aktieportfölj innebär bättre riskspridning, men räkna inte med lika stor vinst.

På senare år har många fått upp ögonen för att investera i fastigheter, crowdfunding-projekt och nya kryptovalutor (som Bitcoin). Om du vill ägna dig åt högrisk-investeringar eller om du kan tänka dig att låna ut pengar under längre tid och till ett sparkonto som inte omfattas av statlig insättningsgaranti har du möjlighet att tjäna mycket på din investering.

Men var medveten om riskerna och gör grundlig research innan du ens funderar på att spara pengar i sådana projekt. Kolla alltid upp referenser och undersök investmentbolag och dess ekonomi innan du sätter in några pengar. Och kom ihåg att om något låter för bra för att vara sant så är det troligtvis så.