Bäst Avkastning Sparpengar

Låg ränta är bra om man köpt bostad, men trist för sparkontot. Hur ska man investera sitt kapital på bästa sätt? Till stor del beror det på hur långsiktigt du sparar och hur stor risk du är beredd att ta.

Att spara pengar är en bedrift i sig, men den verkliga konsten är att investera dem smart så att du får hög avkastning. Många är tacksamma för en låg ränta, men för den som ska spara kan det kännas bittert. Pengarna växer knappast alls och har svårt att hålla samma takt som inflationen. Med andra ord tjänar man mer på att låna än att spara just nu.

I alla fall om man förlitar sig på traditionella sparkonton hos banken. Som tur är finns andra alternativ och det gäller bara att hitta dem. Det är alltid bra att spara till en buffert som kan användas till oförutsedda utgifter. Läs vidare så får du tips och information om olika sparformer som kan förbättra din avkastning.

Sparkonto i banken

Inte det bästa alternativet just nu. Faktum är att du förlorar pengar på sparkontot. Räntan är så låg att den inte kommer ikapp inflationen, så i praktiken förlorar dina pengar i värde. Om de rekordlåga räntorna höjs blir läget ett annat. Då blir det visserligen dyrare att låna, men en räntehöjning innebär också att du får ett sparkonto med bra ränta.

Fördelar och nackdelar med sparkonto

Just nu är den största nackdelen att avkastningen är så låg. Även om räntan är högre ökar avkastningen i maklig takt och du kommer inte tjäna en förmögenhet på ditt insatta kapital. Men till fördelarna hör att pengarna sitter tryggt och att du inte kan förlora stora summor som vid aktieinvestering. Se bara till att banken har insättningsgaranti. En annan fördel med sparkonto är att du enkelt kan ta ut pengar vid behov.

Det finns även sparkonton som saknar insättningsgaranti. Då får du bästa avkastning på ditt sparkonto, men riskerna är också betydligt större. Detta bör du väga in när du väljer sparform. Tänk även på att jämföra villkor. För vissa sparkonton har du fria uttag medan andra är begränsade till ett visst antal per år. Du vill helst inte behöva betala en avgift för att ta ut dina sparpengar.

Investera i fonder

Fondsparande blev en stor fluga på 1990-talet och trenden håller i sig. Denna sparform är som ett mellanting mellan det säkra sparkontot och den mer riskfyllda aktiemarknaden. Du kan alltså få det bästa av två världar. Relativt hög avkastning och relativt låga risker – utmärkt för dig som sparar på lite längre sikt. Många föredrar att spara smart i fonder och utbudet är stort.

Du köper fondandelar på flera sätt. Det vanligaste är att handla via en bank eller en mäklare, men du kan också handla direkt från fondbolaget. Det går förstås att sälja av fondandelar om du skulle behöva få ut kontanter. Handelsvillkoren kan variera och ibland kan det ta lite tid för säljordern att gå igenom. Du kan alltså inte flytta pengarna själv.

Investera i aktier

Den mytomspunna aktiemarknaden kan vara en riktig guldgruva för den som blir duktig på att följa marknaden. På senare år har många yngre vågat sig på att investera i aktier och de flesta börjar med små belopp, för att lära sig hur det hela fungerar. Helst ska man också ha lite tur och känsla för trender – då det underlättar att satsa rätt.

Omvänt kan aktiemarknaden också vara en källa till oro. Om företag går i konkurs kan hela ditt insatta kapital förintas över en natt. Ta inte större risker än du kan klara av och investera aldrig med lånade pengar. Det är bättre att börja smått. När det gäller aktier bör du ha ett långsiktigt perspektiv och mycket is i magen. Kurserna kan svänga snabbt och det gäller att inte ta förhastade beslut och sälja i panik så fort kursen vänder ner.

Investera i guld och ädelmetall

Vill du investera både säkert och få hög avkastning? Då kan guld och ädelmetaller vara det rätta för dig. Efterfrågan på ädelmetaller stiger och genom att köpa guld- och silvertackor kan du förvänta dig en riktigt bra utveckling på sikt. Guldpriset påverkas inte av marknaden och finansiella kriser på samma sätt som aktier och värdet är mer stabilt. Historiskt sett har guld alltid varit en bra investering.

Investera i fastigheter

Har du stora summor pengar över som du vill investera kan fastigheter vara ett lysande alternativ. Det gäller dock att se upp och att inte köpa objekt på en övervärderad marknad, då marknadsvärdet kan falla vid sämre tider. Att investera i en egen bostad är faktiskt bland det smartaste man kan göra rent ekonomiskt. Det blir som att spara smart till pensionen att betala av sin bostad och kunna bo billigt på ålderns höst.

Är du händig och social och har en nätt summa att investera kan ett mindre hyreshus vara en bra investering. Du får in hyra regelbundet och kan tjäna stora pengar på sikt. Men att agera hyresvärd kräver engagemang och det finns lagar och regler som måste följas. Tänk även på att räkna med underhåll av fastigheten när du räknar på om det hela kommer bli en lönsam affär.

Kom igång med sparandet

Ett bra riktmärke är att man bör ha minst två månadslöner sparade, för oförutsedda utgifter. Har du hus kan det vara bra att ha ett separat sparande, för renoveringar och reparationer. Att spara smått är bättre än inget. Ett par hundringar i månaden kan göra underverk på lång sikt. Vilken sparform du väljer är beroende av hur snabbt du behöver dina pengar igen.

Ska du spara ihop till en cykel för 4000 kr är det ingen större vits att köpa aktier. Då är trots allt ett sparkonto det bästa alternativet. Tänker du däremot att pengarna ska få växa i fred i 25 år är aktiefonder var ett lysande alternativ. Studera vilka som är mest lönsamma och hur utvecklingen gått de senaste åren. Morningstar.com är världens största aktör när det gäller att granska och analysera resultat – här rangordnas olika fonder för att ge bra överblick.

3 snabba tips för dig som vill börja handla med aktier

  • Sprid riskerna

Lägg inte alla ägg i samma korg är ett uttryck du säkert hört tusen gånger, men det tål att upprepas. Spara gärna en del på sparkonto och en del i fonder eller aktier. På så vis kan du enkelt frigöra kapital vid behov, samtidigt som du har ett långsiktigt sparande med hög avkastning.

  • Tänk långsiktigt

Ska du spara i minst sju år är aktier en bra sparform. Men var inte naiv. Investera inte alla pengar i ett bolag, utan spara i minst 12 – 15 stycken. Välj också bolag i olika branscher – inte bara inom klädbranschen eller bilbolag. På så vis sprider du riskerna ytterligare.

  • Investera i stabila bolag

Välj helst bolag som funnits länge och som har en historik av lönsamhet. Ett stabilt bolag tjänar pengar även i sämre tider, även om avkastningen kanske blir något lägre. Nya, trendiga bolag i heta branscher kan verka lockande, men tänk på att riskerna är stora. Visst, har du tur kan du tjäna en rejäl hacka, men det kan också gå åt andra hållet.